Opleidingen details Dokter Drenthe
Sandwichcursus Hoogeveen/Meppel - november 2017 (ID nummer: 305385)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Palliatieve Zorg6 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Omschrijving

In november wordt weer nagedacht over onder andere gedichten voor Sinterklaas. Sommigen zijn briljant, anderen knutselen een houtje-touwtjegedicht in elkaar. Er zijn echter mensen die van dit alles geen kaas gegeten hebben. Simpelweg omdat ze de basis niet hun arsenaal hebben; namelijk het kunnen lezen en schrijven. In Nederland zijn dat 1,9 miljoen mensen. Wat kun je daar als hulpverlener mee? Het begint al bij het signaleren. Vervolgens zou je op de hoogte moeten zijn van de bestaande mogelijkheden voor deze doelgroep. Pharos en Stichting Lezen en Schrijven gaan daar zorg voor dragen in de eerste 1,5 uur. Kun je je voorstellen dat er een spoedsituatie kan voorkomen bij palliatieve patiënten? Hoe spoed is spoed? Is dat actie binnen 5 minuten of binnen een dag? Waar bestaat dan die spoed uit? Wat wordt er vervolgens van wie verwacht? De eerste melding komt binnen bij de assistente, veelal via de telefoon. De assistente speelt dus een belangrijke rol in dit geheel. Albi Popken, specialistisch
verpleegkundige en Bianca Broer, triagiste van de CHD Meppel zullen de gestelde vragen de revue laten passeren. Daan van Maare zal dit in een aparte sessie voor de huisartsen doen. In diezelfde 1,5 uur zullen de POH’s bijgepraat worden over astma bij kinderen. Als u van de lunchpauze terugkomt loopt u de entourage van theater binnen. Het Muziektheatergezelschap, opgezet door 2 ouderenpsychologen brengen de voorstelling ‘DAG MAMA’. Met deze voorstelling wordt de wereld van dementie
begrijpelijk en hanteerbaar voor u als professional. Omgaan met dementie is ook omgaan met jezelf. Daarom vergroot ‘DAG MAMA’ niet enkel uw begrip voor de mens met dementie, maar ook voor uw eigen reacties in de omgang. Hoe beter je
hiermee kunt omgaan, hoe meer je kunt betekenen voor de mens met dementie én voor elkaar. Gezien de vele positieve reacties belooft de middag indrukwekkend te worden en is het een must voor professionals.

Leerdoelen

(S) Het ‘Dementie in Theater’ is een onderwijsvorm die inzichten uit de (neuro)psychologie gedramatiseerd overbrengt via een muziektheater voorstelling, een lezing en een workshop. Ze wordt aangeboden door (gepromoveerd) ouderenpsychologen dr. David- en drs. Sarah Blom. De voorstelling laat de zorgprofessional op indrukwekkende wijze ervaren (A) wat de dementie en de institutionalisering teweeg brengen in de belevingswereld van de client en diens naaste, (B) hoe deze impact zich manifesteert in hun houding en gedrag (jegens de zorgprofessional) en (C) hoe je hier als zorgprofessional gunstig mee omgaat. De aansluitende lezing gaat in op de belangrijkste (neuro)psychologische fenomenen die men heeft gezien en ervaren, zoals de besefscontext, trialogische en relationele aspecten, de hechtingstheorie, rouw, ouderfixatie, afnemende stress- en prikkeltolerantie, communicatie, presentie en aandachtig luisteren. De workshop laat de zorgprofessionals in diverse geënsceneerde praktijksituaties (waarin de personages uit het stuk weer 'tot leven komen') oefenen met de aangereikte inzichten en handvatten.

(M) Het ‘Dementie in Theater’ is als onderwijsvorm geslaagd wanneer de zorgprofessional zich bewuster en vaardiger kan bewegen in het contact met de client en diens naaste. Hierdoor zal de zorgprofessional meer zingeving kunnen ervaren in dit contact en zullen cliënt en naaste zich meer op hun gemak en begrepen en gesteund kunnen voelen. Dit resulteert in een toename van het (algeheel) welbevinden binnen de driehoek van professional, cliënt en naaste. Om deze effecten te monitoren en kwantificeren zullen de cursisten een vragenlijst invullen.

(A) Het ‘Dementie in Theater’ komt tegemoet aan de onderwijsbehoefte van zorginstellingen. Een belangrijk deel van de dienstverlening speelt zich af binnen het contact tussen zorgprofessional, cliënt en naaste. De professional moet rekenschap kunnen geven van de bepalende (neuro)psychologische factoren binnen dit contact. Hij of zij moet kunnen onderscheiden wat er ‘speelt’ om hiermee gunstig te kunnen omgaan. Het ‘Dementie in Theater’ biedt de beleving, de inzichten en de handvatten die hiervoor nodig zijn.

(R) Door de opzet van het programma worden relevante (neuro)psychologische fenomenen achtereenvolgens (A) gedramatiseerd overgebracht middels de voorstelling, (B) uiteengezet middels de aansluitende lezing (wat heeft men gezien en gevoeld?) en (C) geoefend middels de workshop. Deze ‘drietraps-opzet’ maakt dat inzichten en handvatten dieper kunnen doordringen in de ervaring en het bewustzijn van de cursist. Daar kan het vermogen tot herkennen, meeleven, inleven en meebewegen effectief worden beïnvloed. Dit verhoogt de waarschijnlijkheid dat cursisten in de praktijk zullen kiezen voor optimale omgangsvormen die het welzijn en contact beter dienen. 

(T) Het Dementie in Theater is een intensief en indrukwekkend programma welke ca. 3 uur per bijeenkomst beslaat

1. Weten dat er ook bij palliatieve patiënten spoed kan voorkomen
2. Weten wat spoed inhoud
3. Weten op de juiste manier met een spoedmelding om te gaan 
4. Weten de basis van astma bij kinderen
5. Weten het verschil tussen astma bij kinderen en astma bij volwassenen.
6. Weten dat astma bij kinderen uitstekend in de eerste lijn is te begeleiden.
7. Bewustwording probleem laaggeletterdheid en invloed op gezondheid
8. Herkennen van signalen van laaggeletterdheid
9. Laaggeletterdheid met patiënt bespreken.

21-11-2017
LocatieFluitenberg (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Scholing Palliatieve ZorgTijd
OCHTEND309:00 - 12:15
MIDDAG313:15 - 16:30

16-11-2017
LocatieFluitenberg (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Scholing Palliatieve ZorgTijd
OCHTEND309:00 - 12:15
MIDDAG313:15 - 16:30

De HZD (Huisartsenzorg Drenthe) is een organisatie die is opgericht door de Drentse huisartsen Cooperatie.  De HZD heeft twee  zorggroepen onder zich, namelijk de HZDM en HZDCL. De HZDM is de organisatie die de diabetes Type II zorg voor de hele provinicie Drenthe heeft ingekocht en uitvoert. De HZDCL is de organisatie die de COPD zorg voor de hele provincie Drenthe organisatie organiseert. Om die reden geven wij ook nascholingen, aan huisartsen, praktijkondersteuners en assistentes op de ziektebeelden DM en COPD.

Stationsstraat 44
9401 KX
Assen
Postbus 105
9400 AC
ASSEN
088-0504010