Opleidingen details symposiumcommissie Verenso Zeeland/West Brabant
Verenso deskundigheidsbevordering 18de regiosymposium regio zeeland/west-brabant (ID nummer: 305287)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Infectieziekten en Preventieve Zorg116-11-2017 t/m 5-11-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

2 dgs symposium bestemd voor SOG, aios in opleiding tot SOG, artsen en verpleegkundig specialisten die actief zijn binnen de ouderengeneeskunde Het symposium biedt een veelzijdig en divers programma, bestaand uit een mix van voor de ouderengeneeskunde actuele onderwerpen van medische aard, tot ontwikkelingen in de verpleeghuisgeneeskunde en de beroepsuitoefening in het algemeen. de ouderengeneeskunde ontwikkelt zich steeds verder, en  onderwerpe behelzen niet alleen medische problematiek maar kunnen ook vooral maatschappelijk van aard zijn. Gezocht wordt naar sprekers die vooraanstaand en vooruitstrevend zijn in hun vakgebied, waarbij het onderwerp altijd raakvlakken heeft met de ouderengeneeskunde en ouderengezondheidszorg in de breedste zin van het woord.

De verschillende onderwerpen voor dit jaar zijn:

Microbiologie in het verpleeghuis: is het eerstelijn of  tweedelijns behandeling bij infectie? Regionale samenwerking ziekenhuis-verpleeghuizen op gebied van infectie en infectiepreventie. Dkt Bas Wintermans, microbioloog. Leerdoelen:huidige stand van zaken van infectiepreventie (richtlijnen), daarnaast  behandeling van infecties specifiek gericht op zorg zoals die in het verpleeghuis geboden wordt. Deelnemers zijn na dit onderwerp op de hoogte van de huidige geldige richtlijn infectiepreventie, en daarnaast ook op de hoogte van de regionale samenwerkingsafspraken rondom infectiepreventie en behandeling, en de problematiek die de grensstreek met zich meebrengt. Deelnemers zijn op de hoogte van de huidige stand van zaken van de regionale samenwerking en kunnen hun werkwijze daarop aanpassen.

 

Effect van licht op het welbevinden van dementerende patienten. Dr Gerda Andringa, assistant professor in Cognitive Science at the department of Science, university college Rooseveldt Middelburg. Welbevinden van dementerende gaat omhoog door het juiste licht toe te passen, op het juiste moment. Leerdoelen: wat is het effect van licht op het gedrag en welbevinden van dementerenden, hoe is licht toe te passen in het normaliseren van gedrag van dementerenden, waardoor heeft licht effect op welbevinden. Hoe is het licht in verpleeghuizen op dit moment? en wat kunnen we daaraan verbeteren?

WMO zorg vanuit gemeente. Mw CC Benschop, directeur WMO gemeente Oud-Beijerland. Gesproken wordt over de zorg zoals de WMO vanuit de gemeentes in d eHoeksewaard vorm heeft gekregen in samenwerking met de verschillende verpleeg-verzorgingshuizen en andere zorgorganisaties. leerdoel: hoe sluit de wmo zorg aan aan het verpleeghuis, wat wordt er voor ouderen aangeboden in de thuissetting vanuit de gemeente. hoe kunnen we als ouderenzorg hiervan leren? Of hoe kunnen wij als ouderenzorg aansluiten bij de gemeentelijke WMO.

PG-Zorg in de thuissituatie met gespecialiseerde pg-teams. mw Joke Vliegenthart, wijkverpleegkundige van ICARE. PG zorg thuis is een specialisatie binnen de wijkzorg. Wat zijn de kenmerken van deze zorg thuis, wat lukt, wat lukt niet. En wanneer komt het verpleeghuis in beeld. Leerdoelen: inzicht in mogelijkheden van thuiszorg bij dementerenden.

 “Ziektebeelden”,en de kunst van het ziek zijn. Dr Marianne Crijns, dermatoloog. Hoe wordt ziekte vorm gegeven in kunst. Leerdoelen: wat biedt creatieviteit in het vormgeven voor andere wat ziekte betekend. Wat doet dit met de mens. Hoe kunnen we dit toepassen in de werkzaamheden die wij hebben.

ELV-Verenso: Ellen Vreeburg, Pieter laRutte.  Eerste lijnsverblijf, wat is dat eigenlijk? Leerdoelen: richtlijn zoals deze is besproken met VWS en Verenso doorspreken. Om welke ouderen gaat dit eigenlijk, waar loop je in de zorg tegenaan. Wat kunnen we bieden vanuit het verpleeghuis.

Huisarts: zolang als mogelijk thuis. Voorbeelden uit de  praktijk. Laego kaderhuisartsen ouderen.

Zorg voor overledene. Wat gebeurt er nu eigenlijk achter de schermen. Begrafenis ondernemer. Leerdoelen: wat houdt de verzoriging van overledenen nu in. wat is er mogelijk voor familie, wat zijn de nieuwste ontwikkelingen hierin.

Sensorische integratie theorie en beeld: “aan de slag".  Mw Marjo Dorrestein. leerdoelen: Al onze zintuigen beinvloeden ons gedrag, we maken vaak maar, zonder dat we het zelf weten gebruik van enkele zintuigen. Wat gebeurt er als je meerdere zintuigen zou gebruiken??? Kan je dan het gedrag van dementerenden gemakkelijker beinvloeden op een manier zodat het welbevinden verbeterd? Leerdoelen: van welke zintuigen maken wij gebruik, hebben we zintuigen die we niet gebruiken, en zo ja hoe dan? Uiteindelijk leerdoel is bewust te worden van al onze zintuigen, en van de zintuigen van degene die we verzorgen, zodat we bewust hiervan gebruik kunnen maken in het beinvloeden van het gedrag.

Ouderenzorg Nu en in de Toekomst. Een kijkje in de keuken van de beleidsvormers van VWS. Dhr Jacco Nieuwkoop beleidsmedewerker van VWS zal ons hierin meenemen. Leerdoel: wat hebben beleidsvormers nodig aan kennis vanuit het werkveld van de ouderenzorg. Hoe kunnen we informatie zo goed mogelijk overdragen naar beleidsvormers. Wat is de huidige toekomstvisie, en wat is de plaats van de SO en de VS, PA hierin.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
AccreditatieBureau Cluster 1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) (ABC1)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
College voor Accreditatie Huisartsen (CvAH)KNMG-GAIA
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
6-11-2017 t/m 7-11-2017
LocatieBosschenhoofd (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Scholing Infectieziekten en Preventieve ZorgDatumTijd
sprekers geven presentaties over diverse onderwerpen506-11-201712:00 - 20:00
sprekers geven presentaties over diverse onderwerpen607-11-20179:00 - 17:00

symposiumcommissie verenso regio Zeeland West Brabant organiseert jaarlijks een tweedaags symposium voor specialist ouderengeneeskunde.

Koudekerkseweg 143,
4335 SM
Middelburg
0622688957