Opleidingen details Erasmus MC/Nierteam aan Huis
’Multisysteem Therapie (MST) bij chronische ziekten’ (ID nummer: 304348)
Cursus afgewezen!
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

- Kennisoverdracht op het gebied van 'Multisysteem Therapie (MST) bij chronische ziekten'

- Aanleren van gespreksvaardigheden ter bevordering van de medisch psychologische gezondheid van eind-stadium nierpatienten en hun directe zorgverleners/betrokkenen

- Op de hoogte blijven van nieuwe (wetenschappelijke) ontwikkelingen

Gedurende deze scholing worden zaken besproken als: hoe breng je uniforme en volledige voorlichting bij de patiënt, hoe stelt men zich op tijdens de thuisbezoeken, hoe zorg je voor een afstemming van de doelen van het thuisbezoek met de patiënt, hoe kan men de patiënt assisteren in het uitnodigen van vrienden en familieleden, hoe maak je delicate onderwerpen bespreekbaar met respect voor de individuele gevoelens en meningen, hoe ga je met emotionele momenten om, hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op en tenslotte hoe zorg je er voor dat de patiënt en zijn/haar familie/vrienden psychosociaal gezien in een betere staat worden achtergelaten dan waarin men ze aantrof. Het belangrijkste is doel van de scholing om leren om structureel en systemisch aan de slag te gaan. De theorie van sociale ecologie wordt hierbij als conceptueel kader gebruikt. Een centraal kenmerk van de sociaalecologische theorie is ‘de multigedetermineerde aard’ van menselijk gedrag, ofwel het feit dat menselijk gedrag door meerdere factoren wordt bepaald. De ecologische omgeving kan worden gezien als een Russische Matroesjka. Helemaal binnenin treft men de individuele kenmerken van de patiënt. Elke andere laag daaromheen vertegenwoordigt dan een bepaald (sub)systeem (gezin, familie, peers, wijk, gemeenschap, cultuur/religie). Om de verschillende systemen op een adequate wijze aan te wenden wordt er gewerkt met een heel duidelijk en analytisch raamwerk. Dit wordt de 'Do-Loop; Analytic process' genoemd. Dit geeft je als therapeut een duidelijke flow-diagram van procesmatig handelen. Een duidelijk klinisch relevant kenmerk van het sociaalecologische model is de wederkerige aard van menselijke interactie. Welke onmisbaar is als je wil invoegen/weken binnen een systemisch kader. Daarnaast is de 'Theory of Change’ (de theorie van verandering) één van de fundamenten van de systeem therapeutische praktijk. Deze geeft aan dat verandering ook een samenspel is van de werking van verschillende factoren uit de veelheid van systemen. Hierbij is het in kaart brengen van de invloed hebbende factoren van belang. Binnen MST noemt men dit, in kaart brengen van de verschillende factoren, die leiden tot een bepaald gedrag of dat instand houden, het maken van een Fit circle. Om een Fit circle zo compleet mogelijk te maken, zoek je samen met de patient en belangrijke figuren uit zijn netwerk factoren op de verschillende systeemnivo’s (multi systemisch). Door dit in nauwe samenwerking met de patiënt en zijn familie te doen werk je aan engagement en een samen gecreëerd doel. Vervolgens is het uiteraard van belang om op een adequate wijze in de interventie gebruik te maken van het hierdoor verkregen inzicht in het systeem.

 

  • Wat is het SMART leerdoel voor de cursist, wat kan de cursist na deze scholing?

Binnen de systemische aanpak is er ruimte gelaten voor het integreren van cross-culturele factoren. Een MST-interventie wordt bij voorkeur door een en dezelfde therapeut uitgevoerd. Het kwaliteitssyteem maakt het echter mogelijk dat een andere therapeut het kan overnemen. In evidence-based protocollen van de MST is hierover het volgende gezegd: Je kan de kwaliteit van de interventie alleen garanderen als alle elementen op de juiste wijze op de patiënt zijn overgekomen. Dit kan alleen als de therapeut zelf weet wat hij/zij (of zijn collega) heeft gezegd en gedaan (verbaal en non-verbaal). In het geval van een tolk ontstaat er een stukje ‘ruis’. Deze ruis leidt er eigenlijk toe dat de interventie niet op deze wijze geïmplementeerd mag/kan worden. Je kunt je patiënten echter ook niet een degelijke behandeling onthouden. Om tot een soort compromis voor dit ethisch probleem te komen is er een richtlijn met betrekking tot dit thema ontwikkeld. Deze richtlijn wijst ons op de hierboven beschreven tweestrijd en komt met de oplossing dat in dit geval toch de interventie kan worden gegeven mits er gebruikt wordt gemaakt van een professionele tolk. Aangezien de doelgroep een andere etnische komaf kan hebben dan onze therapeuten zullen wij een adequate wijze moeten bedenken om dit fenomeen in de huidige interventie te kunnen integreren. Hierover volgt meer in de klassikale training.

Binnen de interventie moet men zich realiseren hoe belangrijk het is om steeds in een soort 'feedback loop' methode met patiënten doelen te formuleren, deze te checken, terminatie criteria te formuleren, deze te checken en weer aan de hand daarvan (nieuwe) doelen te formuleren. Hiermee creëer je tezamen met de non-verbale observatie een therapeutisch veilige omgeving voor jezelf en je patiënten. De gouden regel is: intervenieer niet voordat je weet wat je precies doet. Alleen dan kun je je kwaliteit van je interventie valideren en waarborgen. Immers de verantwoordelijkheid voor het slagen van de interventie ligt bij de therapeut.

Wat men niet moet vergeten is om te letten op verbaal en non-verbaal gedrag. Met betrekking tot het verbale: focus op positieve framing, zorg dat je niet conclusief of oordelend bent in het formuleren. Uiteindelijk is het voornamelijk belangrijk hoe al deze therapeutische interventies zich kunnen vertalen in therapeutische effecten.

Verder is het ook goed om je een aantal zaken rondom je therapiesucces te realiseren. Naast je technieken en je protocol wordt namelijk iets meer dan de helft van je succes ook bepaald door non-specifieke factoren (vertalingen, interacties, engagement). Je kan dit laatste deel vergroten door “strength focused” te zijn en de patiënten en zijn familiesupport te geven. Het definiëren van deze support kan door met hen in gesprek te gaan zoeken naar kansen en beperkingen van de het gezin om de gewenste doelen te behalen. Bij bijvoorbeeld patiënten die duidelijk moeite hebben met het bespreekbaar maken van het onderwerp, nierdonatie of die het lastig vinden hun familie uit te nodigen, kan gewerkt worden met de zogenaamde ‘Fit-Circle”. Van het gekozen ‘probleemgedrag’ wordt een analyse gemaakt. Hiermee kan worden nagegaan wat patiënten zelf noemen aan factoren die bijdragen aan het probleemgedrag. Door dit samen met hen te doen en zoveel mogelijk bij hen aan te sluiten, neem je hun ervaringen serieus en hiermee geef je erkenning. Deze manier van werken vormt de basis van onze systeeminterventie en sluit nauw aan bij enkele basisprincipes van, Multi Systeem Therapie. Therapeutische methodieken uit o.a. MST en andere vormen van gezinstherapie hebben samen met de wetenschap rondom nierziekten en de behandeling daarvan geleid tot dit interventie protocol; Multi-systemic Engagement & Nephrology.

Voor meer ‘smart’ vaardigheden die in de scholing aan bod komen zie document: “Trainingsmodule praktische tips september 2016” (ook geupload in de aanvraag).

  • Wat is de meerwaarde van de scholing op het gebied van kennis, vaardigheden en/of attitude?

Uit voorafgaand onderzoek weten we dat de effecten van 'Multisysteem Therapie (MST) bij chronische ziekten’ bewezen zijn en de bijwerkingen beperkt bleven. Die wetenschap geldt alleen wanneer dezelfde kwaliteit van de interventie gehandhaafd blijft. Het is denkbaar dat het op een lichtzinnig manier bespreken van het behandelopties rond nierfalen, waaronder levende donatie, tot geen effect leidt, of tot schade in de relaties tussen de patiënt en naasten. Dat laatste kan worden gezien als een bijwerking oftewel ‘safety issues’ van de interventie. Een van de uitdagingen is dan ook het waarborgen van de consistentie van de methode, ongeacht de rol van de voorlichters/ziekenhuizen. Zoals onder het kopje ‘kwaliteitscontrole’ is beschreven, is een duidelijke supervisie van wezenlijk belang om deze consistentie te waarborgen. De ‘protocol adherence’ metingen kunnen voor de supervisor als leidraad dienen bij het identificeren van eventuele deviaties van het voorstelde protocol bij individuele patiënten.

Een mogelijk risico is het veronachtzamen van de autonomie van de patiënt en/of naasten. Zo moeten de keuzevrijheid en de autonomie van de patiënt voldoende geborgd zijn. Om deelname te bevorderen met respect voor de individuele autonomie zullen gesprekstechnieken uit de MST gebruikt worden om de uitnodiging tot deelname binnen een veilig kader te laten plaatsvinden.

Het bespreken van onderwerpen zoals nierziekte en levende donatie kan een emotionele belasting zijn voor de patiënt en zijn/haar sociaal netwerk. Als deze belasting niet veilig genoeg wordt ingekaderd kan dit de gewenste voorlichtingsresultaten negatief beïnvloeden. Het is dan ook van het grootste belang om als voorlichter goed op de hoogte te zijn van 1) het herkennen van ongemakken bij patiënten en hun familie/vrienden en 2) het adequaat kunnen omgaan met deze ongemakken. Nierpatiënten die de interventie krijgen worden gastheer/vrouw van de bijeenkomst, hetgeen eventueel belastend kan zijn. Mocht het nodig zijn, dan kan de bijeenkomst op een andere locatie plaatsvinden, bijvoorbeeld in een buurthuis. De bijeenkomst wordt met opzet in de eigen omgeving van de patiënt gehouden, en niet in het ziekenhuis. Dit alles om de interventie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen voor de patiënt en zijn/haar sociaal netwerk. De theorie en praktische tips, de training, de supervisies en de intervisies zijn er dan allemaal ook op gericht om voorlichters zo goed mogelijk te ondersteunen in het creëren en het behouden van een optimaal interventie klimaat.

  • Waaruit blijkt dat deze scholing gericht is op verpleegkundige en/of verzorgende en/of zorgprofessionals (indien geen verpleegkundige of verzorgende, beschrijf dan welke zorgprofessional)?

Uit voorafgaand onderzoek weten we dat de effecten van 'Multisysteem Therapie (MST) bij chronische ziekten’ bewezen zijn door de behandelingen te laten uitvoeren door een psycholoog in combinatie met een verpleegkundige. Er is dan ook geen wetenschappelijk bewijs dat de interventie werkt zonder de verpleegkundige. Derhalve blijkt uit het protocol van de behandeling dat verpleegkundige een absoluut onderdeel zijn van de behandeling.

Tijd10:30 - 11:30
LocatieAlmelo (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd11:30 - 12:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd10:30 - 11:30
LocatieAlmelo (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd11:30 - 12:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd10:30 - 11:30
LocatieAlmelo (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd11:30 - 12:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd11:30 - 12:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd10:30 - 11:30
LocatieAlmelo (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd11:30 - 12:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd10:30 - 11:30
LocatieAlmelo (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd10:30 - 11:30
LocatieAlmelo (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd11:30 - 12:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd10:30 - 11:30
LocatieAlmelo (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd11:30 - 12:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd10:30 - 11:30
LocatieAlmelo (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Tijd11:30 - 12:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSupervisie (1x per 6 weken) op locatie

Universitair Medisch Centrum Rotterdam

Wytemaweg 80, kamer: NA-508, t.a.v. Mw. M.A.A. van Noord-Haubrich
3015 CN
Rotterdam
T.a.v. mw. M.A.A. van Noord-Haubrich Afd. Inwendige Geneeskunde, Niertransplantatie Kamer Na-508, Postbus 2040
3000 CA
Rotterdam
0681437178