Opleidingen details UMC Utrecht, opleiding anesthesiologie
Dedicated didactische nascholing coschap ’Paars’ (ID nummer: 303614)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 235-4-2018 t/m 4-4-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Omschrijving

In deze training worden medisch specialisten geschoold in het beoordelen en begeleiden van coassistenten. Het gaat om anesthesiologen, chirurgen, internisten, intensivisten en spoedeisende hulpartsen uit zeven regionale ziekenhuizen die coassistenten begeleiden van het innovatieve longitudinaal geïntegreerde coschap ’Paars’ van het UMC Utrecht, dat in 2016-2017 is ontwikkeld en sinds september 2017 draait. Genoemde vakgebieden geven dit coschap gezamenlijk per ziekenhuis geïntegreerd vorm. De specialisten oefenen in de training o.a. met beoordelen aan de hand van EPA’s, het komen tot een discipline overstijgende beslissingen rondom bekwaamverklaringen en met het werken in een e-portfolio. Dit zijn allemaal nieuwe concepten van het innovatieve coschap Paars dat deel uitmaakt van het nieuwe geneeskundecurriculum. Daarnaast biedt de training ruimte voor het versterken van de gezamenlijke visie, taal en cultuur rondom het opleiden van deze groep studenten.

In deze training wordt er met dedicated teams gewerkt. Dit zijn teams van medisch specialisten, uit steeds één ziekenhuis, die gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen voor het begeleiden en beoordelen van een specifieke groep coassistenten. Omdat de training plaatsvindt met het team dat ook daadwerkelijk op de werkvloer het geheel vorm moet geven, is deze training specifiek een kalibratietraining. Naast kennisvergaring is een belangrijk doel dat de teamleden hun eigen visie en gedrag bespreekbaar maken en onder begeleiding van een expert tot een sterke gedeelde visie komen: ’zo leiden wij hier paarse coassistenten op’.

Voorafgaand aan de training bestuderen de deelnemers enkele artikelen, welke licht werpen op belangrijke kernconcepten van het nieuwe curriculum. De deelnemers schrijven met behulp van enkele begeleidende vragen een kort visiestuk over hoe zij tegenover het opleiden van coassistenten staan.

Tijdens de bijeenkomst wordt de voorkennis getoetst en worden meningen en overtuigingen opgehaald. In de kern van de training gaan de deelnemers aan de hand van video-casuïstiek en e-portfolio’s van fictieve studenten in gesprek over de juiste manier van feedback geven en beoordelen. De onderlinge samenwerking in de beoordelingsketen wordt onder de loep genomen. Volgens het principe van ’denken-delen-uitwisselen’ worden deelnemers eerst individueel aan het denken gezet, om vervolgens na overleg in kleine groepen te komen tot gedeelde standpunten. Bij alle casus is er aandacht voor motivatie van collega’s en studenten. Afsluitend staat het formuleren van de gezamenlijke visie en implementatie centraal.

Om te borgen dat er aandacht is voor de gezamenlijk opgestelde visie op opleiden, volgt er na enkele maanden een follow-up opdracht. Deelnemers reflecteren op hoe zij de visie in praktijk brengen, wat goed gaat en wat beter kan.

Kernwoorden: opleiden, begeleiden, beoordelen, coassistenten, team, visie, interprofessioneel samenwerken, kalibratietraining

Doelen

De deelnemers:

…kunnen uitleggen welke curriculumveranderingen er plaatsgevonden hebben en vanuit welke visie -en daarbij horende kernconcepten- in coschap Paars gewerkt wordt;

...hebben inzicht in hun persoonlijke motivatie, overtuigingen, rol en aanpak van begeleiden en beoordelen van coassistenten;

...dragen bij aan het (door)ontwikkelen van de gezamenlijke visie op en uitvoering van coassistenten opleiden;

...hebben concrete voornemens in hoe zij kunnen bijdragen aan de gezamenlijke visie en ambities in opleiden;

...reflecteren op hoe deze voornemens zich vertalen in gedrag en opbrengst.

Globale opzet training (totaal 6 uur)

- Deel 1 (1 uur): voorbereiding thuis

- Deel 2 (4 uur): trainingsbijeenkomst

- Deel 3 (1 uur): follow-up opdracht

Evaluatie/toetsing

- Schriftelijke evaluatievragen aan het eind van de training (deel 2) kunnen de ervaren leeropbrengst van de deelnemer in kaart brengen;

- Bij de follow-up (deel 3) wordt een geanonimiseerde samenvatting van de reflectieverslagen naar de coördinator/coördinatoren van coschap Paars in het betreffende ziekenhuis gestuurd (staflid anesthesie, chirurgie en/of interne geneeskunde), zodat hij/zij hier intern vervolgstappen op kan nemen.

 

 

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Voorlopig programma-update.docx26-10-2017 11:2929 KB
 
0
Exclusief voor de 7 regionale ziekenhuizen waar coassistenten van coschap 'Paars' van het UMC Utrecht lopen.
LocatieTiel (NL) (Toon kaart)

LocatieHoogland (NL) (Toon kaart)

LocatieEde (NL) (Toon kaart)

LocatieGorinchem (NL) (Toon kaart)

LocatieZutphen (NL) (Toon kaart)

Tijd17:00 - 20:30
LocatieHarderwijk (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIn afstemming met deelnemende teams kan de training ook plaatsvinden in het betreffende regionale ziekenhuis

Afdeling Opleiding anesthesie, organiseert incidenteel ook nascholing voor specialisten.
Kamer Q04.2.302 Heidelberglaan 100
3584 CG
Utrecht
Huispostnr. Q04.2.313 Postbus 85500
3508 GA
Utrecht
088-7553027