Opleidingen details Dimence GGZ, regio West Overijssel; A-opleiding
Farmacogenetica bij de behandeling van verslaving (ID nummer: 303039)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie27-12-2017 t/m 6-12-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Farmacogenetica bij de behandeling van verslaving:
Verslaving en afhankelijkheid van middelen hebben grote gevolgen voor de patiënt, voor zijn of haar familie en de maatschappij. De effectiviteit van behandelmethoden is sterk afhankelijk van onder andere genetische, biologische, psychologische en sociale factoren.
De effectiviteit van het huidige behandelaanbod voor verslaving kan worden vergroot door een betere koppeling tussen de individuele patiënt en de keuze voor een bepaalde behandeling.
Farmacogenetica, de wetenschap die het effect van genetische verschillen op de reactie op geneesmiddelen  onderzoekt, kan een bijdrage leveren aan een meer gerichte behandeling.
In het referaat wordt een overzicht van de studies over farmacogenetische aspecten van de behandeling van verslaving gegeven.
Er wordt met name stilgestaan bij de onderzoeksresultaten ten aanzien van alcohol verslaving.
We sluiten de avond af met een blik naar de toekomst om te zien hoe deze nieuwe behandelmethoden geïntegreerd kunnen worden in de dagelijkse praktijk.

- kennis van farmacogenetische aspecten van behandeling van verslaving.
- Inzicht in hoe deze nieuwe behandelmethoden geïntegreerd kunnen worden in de dagelijkse praktijk.

Op zoek naar een anti-verslavingsvaccin:
Verslaving is nooit iets geweest waar alleen psychiaters zich mee bezighielden.
Toen in de vroege jaren ’70 werd begonnen met methadon behandeling, was het idee dat dit een patiënt zou kunnen stabiliseren…Tegelijkertijd moest ook een oplossing worden gevonden voor de sociale problemen die in sommige gevallen tot verslaving kunnen leiden. De behandeling was wel controversieel. Vooral in de VS was het Federal Bureau of Narcotics krachtig tegen behandeling met methadon. De aanpak die het Bureau voorstond, liep via de rechtbank en de gevangenis.
Toch heeft, langzaam maar zeker, het idee terrein gewonnen dat verslaving als een hersenziekte gezien moet worden. Ontwikkelingen op het gebied van neurochemie en nieuwe mogelijkheden om
de hersenen te visualiseren  (bijvoorbeeld met MRI), leken deze conceptualisering te ondersteunen.
Ook in de immunologie werden nieuwe stappen gezet en deze ontwikkelingen tezamen maakten het onderzoekers mogelijk een nieuwe richting in te slaan. Tegenwoordig zijn er een aantal onderzoeksgroepen, vooral in de VS en gesteund door de (in 1974 opgezette) National Institute on Drug Abuse (NIDA), die proberen een ‘verslavingsvaccin’ te ontwikkelen. 
Anders dan bijvoorbeeld methadon of buprenorfine zouden deze vaccins niet de hersens zelf beïnvloeden, maar een zodanig effect hebben op de verdovende middelen in de bloedbaan, dat deze de hersens niet bereiken. Volgens de onderzoekers zullen deze anti-heroïne, anti-cocaïne, en anti-meth vaccins – die trouwens nog in ontwikkeling zijn – gebruikt worden binnen bestaande behandelpraktijken. Gegeven wat nu met regelmaat als een ‘verslavingsepidemie’ wordt beschouwd
en geven de geschiedenis van vaccinatie, zijn er echter redenen genoeg om te twijfelen of dit daadwerkelijk zal gebeuren.

(1) Hoe onderliggende conceptualiseringen van verslaving de verantwoordelijkheden van professionals beïnvloeden, en
(2) Welke consequentieszijn te verwachten voor de verdeling van rollen en verantwoordelijkheden van betrokken partijen/professionals als ‘verslavingsvaccins’ (ooit) op de markt komen?

 

 

 

 

Refereerbijeenkomst
Bestand  
uitnodiging refereeravond 7 december.doc12-10-2017 15:56118 KB
 
0
Hoofdniveau
Beleidspsychiatrie
Sociale Psychiatrie
Verslavingspsychiatrie
Tijd17:30 - 21:00
LocatieDeventer (NL) (Toon kaart)

Instelling voor Geestelijke Volksgezondheid. Opleidingsactiviteiten en scholingsactiviteiten in het kader van de opleiding tot psychiater of in het kader van bij- en nascholing van psychiaters.

Burg. Roelenweg 9, Zwolle
8021 EV
Zwolle
Postbus 110
8000 AC
Zwolle
0384691017