Opleidingen details Hogeschool Leiden, Faculteit Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie
Congres "Met kleine stapjes, maar wel vooruit" (ID nummer: 302955)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Aandachtsfunctionarissen3,530-11-2017 t/m 29-11-2018
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Cliƫntondersteuners3,530-11-2017 t/m 29-11-2018
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen2,530-11-2017 t/m 29-11-2018
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GHO3,530-11-2017 t/m 29-11-2018
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk2,530-11-2017 t/m 29-11-2018
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen2,530-11-2017 t/m 29-11-2018
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal juridisch dienstverleners3,530-11-2017 t/m 29-11-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Nederland kent naar schatting zo’n 250.000 jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB): 12-30 jaar, IQ 50-85. De toenemende complexiteit van de samenleving en (te) veel faalervaringen meerdere levensdomeinen maakt dat deze kwetsbare groep vaak levenslang hulp en begeleiding van professionals nodig heeft. Personen met een LVB hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op verslavingsproblematiek, schulden en om in aanraking te komen met criminaliteit.

Het overgrote deel van de huidige methodieken en opleidingen schieten echter tekort om de (aanstaande) hulpverleners voldoende voor te bereiden op het werken met deze doelgroep. Niet zelden worden cliënten met een LVB overvraagd. Het niet in voldoende mate rekening houden met de extra uitdagingen van hulpverlening aan cliënten met een LVB kan soms zelfs averechts uitpakken; de geboden hulp sluit niet genoeg aan bij de specifieke hulpvraag, waarbij het risico op een nieuwe faalervaring aanzienlijk toeneemt, en daarmee wordt de toekomstige hulpverlening bemoeilijkt. In de praktijk blijkt daarnaast dat hulpverleners die werken met deze doelgroep regelmatig te maken krijgen met agressie tijdens het werk.

Ten slotte wordt als gevolg van de transitie daarnaast veel meer jongeren (terecht) opgevangen in lichtere vormen van zorg, maar dat stelt instellingen, gezinshuizen en het speciaal onderwijs voor de moeilijke opgave om groepen of klassen jongeren te begeleiden met een grotere zorgzwaarte

De lectoraten ‘LVB en Jeugdcriminaliteit’, ‘Aanpak Jeugdcriminaliteit’ en ‘Residentiële Jeugdzorg’ van Hogeschool Leiden hebben dit signaal uit de praktijk opgepikt en zijn samen met praktijkinstellingen en andere onderwijsinstellingen een project gestart, genaamd ‘Met kleine stapjes, maar wel vooruit’. Dit door een NWO Raak-Publiek gefinancierde onderzoeksproject is erop gericht om een nieuwe evidence-based vorm van begeleiding en behandeling voor jeugdigen en jongvolwassenen met een LVB in instellingen en binnen het speciaal onderwijs te ontwikkelen. Deze methodiek is gericht op het voorkomen van overschatten en overvragen van de doelgroep en het verminderen van agressie en crimineel gedrag, om zo de ontwikkeling van levensvaardigheden en toekomstige integratie en participatie in de samenleving te verbeteren.

Het onderzoek leidt tot meer kennis over behandelmethoden, levensgeschiedenissen van jongeren, behoeften van jongeren zelf, ontstaan van agressie binnen de behandeling en de relatie zorg-onderwijs. Bovendien kunnen hulpverleners en docenten het leef- of behandel- en leerklimaat verbeteren met evidence-based aanwijzingen. Op deze manier kunnen ze een beter perspectief bieden voor jongeren en cliënten, maar ook werken aan een prettiger en veiliger werkklimaat voor zichzelf en collega’s.

Op 30 november vindt er op Hogeschool Leiden een congres plaats, waarvoor u van harte bent uitgenodigd. Het congres is voor pedagogisch medewerkers gedragsdeskundigen, studenten en docenten van de hogescholen. Gedurende het programma maakt u nader kennis met de partners die zich intensief bezighouden met het project vanuit de praktijk, het onderwijs en het onderzoek. Naast vooraanstaande plenaire sprekers worden zeven interessante workshops aangeboden waarin verschillende thema’s centraal worden gesteld. Aansluitend op het congres vindt de lectorale rede van Peer van der Helm (lector Residentiële Jeugdzorg) plaats. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

 
Nee
Bestand  
Programma - 30 nov.docx12-10-2017 12:0113 KB
 Aandachtsfunctionarissen
 CliĆ«ntondersteuners
 Gezinshuisouders
 GGZ agogen
 Maatschappelijk werk
 Sociaal Agogen
 Sociaal Juridisch dienstverleners
HoofdniveauSubniveauSub-subniveau
SectorenAlgemeenAlgemeen Maatschappelijk Werk
SectorenAlgemeenCrisisopvang
SectorenAlgemeenMaatschappelijke Opvang
SectorenAlgemeenSchuldhulpverlening
SectorenJeugdJeugdbescherming
SectorenJeugdJeugdhulpverlening
SectorenJeugdKinder- en Jeugdzorg
SectorenJeugdSchoolmaatschappelijk Werk
SectorenJustitieelReclassering
SectorenJustitieelForensisch Werk
SectorenZorgGeestelijke Gezondheidszorg
SectorenOverigAlle sectoren
Thema'sThema'sDiversiteit
Thema'sThema'sInterculturaliteit
Thema'sThema'sSexespecifiek
30-11-2017
Tijd10:30 - 17:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Hogeschool Leiden is een middelgrote hogeschool met ongeveer 7800 studenten en 700 medewerkers. Als je na een (beroeps)opleiding nog verder wil studeren dan biedt Hogeschool Leiden op het gebied van Jeugdzorg een masteropleideng aan. Dé opleiding als je je vakkennis wil verbreden of verdiepen en waarbij je de ruimte krijgt om je op persoonlijk en professioneel vlak nog verder te ontwikkelen.

Zernikedreef 11
2333 CK
Leiden
Postbus 382
2300 AJ
Leiden
071-5188800