Opleidingen details Jeugdzorg Academie
Morele dilemma’s in de jeugdzorg (ID nummer: 302862)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie729-1-2018 t/m 28-1-2021
K&J/OG opleiding - extra literatuurstudie429-1-2018 t/m 28-1-2021
K&J/OG opleiding - overige taken729-1-2018 t/m 28-1-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Jeugdzorg professionals komen regelmatig in aanraking met morele vragen die moeilijk te beantwoorden zijn. Wel of geen uithuisplaatsing, mogen de ouders wel of niet regelmatig hun kinderen zien, moet vader ingelicht worden bij een vermoeden van seksueel misbruik? Deze vragen zijn op verschillende manieren te beantwoorden: juridisch, met behulp van de richtlijnen van de beroepscode, instrumenteel, maar ook moreel.

Als het om het morele oordeel gaat zijn er geen regels en principes die ’gewoon nagevolgd’ moeten worden. Er zal iedere keer een onderzoek gedaan moeten worden wat in het betreffende geval moreel juist is. Maar hoe doe je dat?

In deze training wordt een methode van ethische reflectie uitgelegd  die je helpt een moreel oordeel te vormen. Het is een methode die zich goed leent voor groepsgesprekken, maar die ook door een individu gebruikt kan worden. Het is een methode die de voortgang van het denkproces ondersteunt en de deelnemers stap voor stap in het denkproces meeneemt. Aan het eind van het onderzoek kunnen alle deelnemers verantwoording afleggen voor hun morele oordeel en zijn zij zekerder over hun de beslissing

Doel van de dag is dat de cursisten een praktische methodiek leren om in complexe situaties tot een weloverwogen morele beslissing, of moreel oordeel, te komen. De methodiek is ook te gebruiken bij intervisie, supervisie, of bij casuïstiekbesprekingen.

De ochtend begint met een introductie over het morele oordeel. Daarbij komen de volgende vragen aan bod: wat is een moreel oordeel, wat is het niet, hoe kunnen wij een moreel oordeel vormen en hoe kunnen wij weten of dit juist is? De trainer gaat in dialoog met de deelnemers over hun ideeën m.b.t. het morele oordeel en zal hen vertrouwd maken met een aantal denkgereedschappen die het hen mogelijk maken om in hun werk een zelfstandig moreel oordeel te kunnen vormen.

Na een theoretisch deel over het morele oordeel zullen wij kijken naar de beroepscode van het NIP en het NVO. Wij gaan onderzoeken welke morele beginselen er in staan en bespreken waarom deze zo belangrijk zijn. Een belangrijke vraag hierbij is welke morele rechten onder de beginselen zitten. Wij sluiten de ochtend af met het inventariseren van casussen van de deelnemers. Deze zullen kort besproken worden, waarna er één uitgebreid in de middag onderzocht wordt.

In de middag gaan wij een casus onderzoeken aan de hand van de theorie over het morele oordeel en de beginselen die in de beroepscodes staan. Wij maken gebruik van een methode – een stappenplan – waarin er gekeken wordt naar de rechten en belangen van alle betrokkenen. De methode laat zien hoe wij van de vraag tot de beslissing komen. Het zal een uitgebreid onderzoek zijn en daarna kunnen wij nog in groepjes oefenen.

Leerdoelen:

Wat is een moreel oordeel?
Hoe bouw je een moreel oordeel op?
Wat zijn de belangrijkste morele beginselen van de beroepscode NIP/NVO?
Een gestructureerde dialoog in een groep leren voeren over een morele beslissing.
Een uitgebreid casusonderzoek doen en het leren hanteren van het stappenplan.

uitsluitend academici
Cursus
 Inleidend
6
16
ja
150
7
toetsing en evaluatie
nvt
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
18-9-2020
Tijd9:00 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

10-10-2018
Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

29-1-2018
Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Organiseren en geven van trainingen voor jeugdzorg professionals.

Lindenstraat 47
2023 TC
Haarlem
Lindenstraat 47
2023 TC
Haarlem
06-19340492