Opleidingen details Stichting Pharos
Zorg in eigen hand: Coachende vaardigheden bij laaggeletterden met een chronische aandoening (ID nummer: 302761)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Diabetes Zorg611-10-2017 t/m 10-10-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Achtergrondinformatie

Een op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Voor wie in Nederland niet goed kan lezen en schrijven, is de weg naar de dokter, het ziekenhuis en de apotheek bezaaid met hindernissen. Kunnen lezen is overal nodig. Maar dat niet alleen: wat je leest, moet je ook kunnen begrijpen en toepassen. Veel van deze mensen hebben ook beperkte gezondheidsvaardigheden. Gezondheidsvaardigheden heb je nodig om informatie over ziekte en gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en toe te passen bij het nemen van beslissingen.

Er is een duidelijke samenhang tussen beperkte gezondheidsvaardigheden en een slechtere gezondheid. Ouderen, laagopgeleiden en niet-westerse migranten zijn sterker vertegenwoordigd in de groep mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Het voorkomen van astma en COPD, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en psychische problemen is bij deze groepen beduidend hoger dan bij andere bevolkingsgroepen. Als voorbeeld de cijfers over diabetes: 5,2% van de laagst geletterde mannen hebben diabetes tegenover 1,5% van de hoogst geletterden. Voor vrouwen is dat respectievelijk 6% en 0,9%. Ook bij sterftekans zien we verschillen. Ouderen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben een anderhalf tot tweemaal hogere kans op voortijdige sterfte dan ouderen met adequate gezondheidsvaardigheden.

Resultaat

De training ‘Zorg in eigen hand’ ondersteunt praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen om deze laaggeletterde patiënten met een chronische ziekte te motiveren en te begeleiden tot betere zelfzorg. Aan bod komen:

  • Hoe zet je als zorgprofessional je coachende vaardigheden in bij een laaggeletterde patiënt met een chronische ziekte?
  • Hoe motiveer je de patiënt om gegeven adviezen op te volgen?
  • Hoe stel je gezamenlijk doelen en kan de patiënt dit realiseren?

Leerdoelen na dagdeel 1:

  • Kan de deelnemer op (minimaal) 2 manieren een teachback gesprek met een patiënt voeren;
  • Kan de deelnemer drie knelpunten bij een patiënt benoemen waarom een behandeling stagneert.
  • Leerdoelen na dagdeel 1:Kan de deelnemer drie coachingsvaardigheden benoemen.

Leerdoelen na dagdeel 2:

  • Kan de deelnemer drie coachende vaardigheden in praktijk brengen;
  • Weet de deelnemer welke verhelderende vragen ze aan de patiënt kan stellen wanneer de patiënt de adviezen niet opvolgt.
  • Kan de deelnemer twee motieven aangeven wanneer coachende vaardigheden worden toegepast.

Opzet

De training is praktisch van opzet. Er wordt gewerkt met vragen, ervaringen en casuïstiek uit de dagelijkse praktijk van de deelnemers. De training bestaat uit twee dagdelen, met een tussenpozen van circa 4-6 weken. Op de eerste bijeenkomst staat de communicatie centraal en de teachback methode. Hoe zorg je dat de patiënt jou begrijpt en waarom is de vertrouwensband zo belangrijk bij deze doelgroep? Tijdens de 2e bijeenkomst staat de persoonsgerichte zorg centraal. Samen met een ervaren trainingsacteur wordt actief geoefend in het communiceren met een brede benadering, waarbij de patiënt centraal staat en niet de ziekte.  

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij basiskennis over de begrippen 'laaggeletterdheid  en beperkte gezondheidsvaardigheden' . Vooraf ontvangen zij enkele

Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Opmerkingeni.h.k.v.h. project Ik heb COPD. Wat kan ik doen?

Tijd17:00 - 20:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenELAA

Tijd16:30 - 20:00
LocatieDidam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenMEE Oost Nederland

Tijd17:00 - 20:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen1ste lijn Amsterdam

Tijd17:00 - 20:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Expertisecentrum Gezondheidsverschillen

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ
Utrecht
Postbus 13318
3507 LH
Utrecht
030-234 98 00