Opleidingen details FiniVita
Workshop ’’Oeps, de patiënt wordt weer wakker!!’’ (ID nummer: 301508)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Palliatieve Zorg327-10-2017 t/m 26-10-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Over de moeilijke of falende sedatie.

Palliatieve sedatie is een niet meer weg te denken fenomeen binnen de levenseinde zorg. Jaarlijks wordt In ongeveer 12,5% van de sterfgevallen in Nederland is palliatieve sedatie toegepast, deze schatting is al weer van een aantal jaren terug.
De indruk bestaat dat dit percentage nog jaarlijks toeneemt.
Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de verwachtingspatronen rondom palliatieve sedatie nog al eens verschillen. Bij patiënt, naasten , team en dokter.
Lang niet alle ingezette palliatieve sedaties verlopen volgens “het boekje”. Nadere analyses leren ons dat onvolledige communicatie; onduidelijke indicatie stelling; onvoldoende voorbereiding, en monitoring tijdens de uitvoering, naast de farmacologische problemen hier debet aan kunnen zijn.

Specifieke leerdoelen
1. De deelnemer is zich bewust van effect van de diverse verwachtingspatronen rondom sedatie bij alle betrokkenen.
2. De deelnemer beseft terdege dat uitvoering geven aan palliatieve sedatie complex is, en meerdere dimensies kent, waarvoor multidisciplinaire samenwerking vanzelfsprekend is.
3. De deelnemer kent de stappen binnen de indicatiestelling conform de richtlijn Palliatieve sedatie, en weet hier over genuanceerd te communiceren met patiënt, naasten en hulpverleners.
Is zich tevens bewust van het effect van de lijdensdruk van de omstanders op het proces van indicatiestelling, en weet deze te hanteren.
4. De deelnemer weet welke stappen erbij de voorbereiding moeten worden genomen, om falen van de sedatie zoveel mogelijk te voorkomen.
5. De deelnemer is op de hoogte van de farmacologische aspecten van de te gebruiken medicatie( profiel, interactie, dosering op maat), o.a. in relatie tot gebruik van relevante medicatie voor start sedatie.
6. De deelnemer is zich bewust van zijn beperkte kennis en ervaring, en weet wanneer een consult CPT moet, en wanneer het wenselijk is.
7. De deelnemer heeft zich een stappenplan eigen gemaakt, welke te gebruiken is indien verlaging van bewustzijn onvoldoende wordt bereikt, en niet leidt tot consistent comfort voor de patiënt.

De specifieke leerdoelen, ingedeeld conform de CanMeds competentiegebieden:
1. VAKINHOUDELIJK
• De deelnemer weet wat palliatieve sedatie is, en kan het verschil met euthanasie omschrijven
• De deelnemer kent de verschillende vormen van tijdelijke en continue sedatie, en hun indicaties
• De deelnemer weet hoe te handelen wanneer acuut sedatie nodig is en weet hoe advies en ondersteuning te organiseren.
• De deelnemer is op de hoogte van de correcte uitvoering van een palliatieve sedatie, welke middelen kunnen worden gebruikt en van mogelijke complicaties
• De deelnemer kent een stappenplan indien de sedatie niet conform verwachting verloopt.

2. COMMUNICATIE
• De deelnemer is zich bewust van het belang van (vroeg)tijdige communicatie over verwachtingen, uitvoering en mogelijke complicaties met patiënt, naasten en verpleging bij het samen keuzes maken en over de uitvoering van palliatieve sedatie.

3. SAMENWERKING
• Samen keuzes maken over en de uitvoering van de palliatieve sedatie vraagt een multi/interdisciplinaire aanpak, de deelnemer weet wat van hem/haar verwacht wordt binnen de samenwerking met de verpleging, collega-huisartsen, specialistisch verpleegkundig team, Consultatief Palliatief Team en geestelijk verzorger

4. ORGANISATIE
• De deelnemer kent de relevante richtlijnen , zoals Zorgpad Stervensfase en Palliatieve sedatie, en weet deze te vinden en te gebruiken.

7. PROFESSIONALITEIT
• De deelnemer is zich bewust van de eigen (ethische) grenzen bij de besluitvorming over en de uitvoering van de palliatieve sedatie, en kan hier met relevante betrokkenen over communiceren
• De deelnem

3-10-2018
Tijd11:00 - 14:00
LocatieRijswijk (NL) (Toon kaart)

22-5-2018
Tijd13:30 - 17:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

20-2-2018
Tijd18:00 - 21:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

27-10-2017
Tijd18:00 - 21:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

  • FiniVita is als onderdeel van Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg is gevestigd in Regionaal Palliatief Centrum Laurens Cadenza. Een voor Nederland uniek centrum dat 18 november 2008 door Koningin Beatrix officieel geopend is.
    In Laurens Cadenza zijn behalve 20 éénpersoonskamers (voor opname van patienten die tijdelijk of tot hun sterven palliatieve zorg nodig hebben) ook het Consultatief Palliatief Team en Leerhuizen gevestigd.
  • Laurens Cadenza en Leerhuizen werken samen aan de verdere ontwikkeling van palliatieve zorg en aan onderzoek en onderwijs.
  • Binnen de Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg werken Laurens, Lelie zorggroep en Florence den Haag, Aafje, De Zellingen en Stichting Sonneburgh nauw samen aan ontwikkeling kwaliteit en veiligheid palliatieve zorg. Zo wordt door de kernteams van de partners nauw samengewerkt doro het delen van meer-jarenplannen. Daarin worden diverse producten waar mogelijk samen ontwikkeld en gedeeld. Niet alleen intramuraal (hospice-units en verpleeghuisafdelingen) maar toenemend ook extramuraal wordt gewerkt aan verbetering en borging van de palliatieve zorg. Hierbij staat het gehele veranderingsproces centraal met betrekking tot: een heldere visie, een veranderingsplan, het kwaliteitssysteem en de ontwikkeling van cursussen en zorg voor de zorgenden. Leerhuizen Palliatieve Zorg heeft de know-how met betrekking tot ontwikkeling en borging van gespecialiseerde Palliatieve zorg en niet-gespecialiseerde palliatieve zorg (intra- en extramuraal). In het oog springend is de bijdrage aan de ontwikkeling van PaTz, Palliatieve Thuiszorg.
  • FiniVita organiseert praktijkgericht en “ambachtelijk” multidisciplinair onderwijs (cursussen, open middagen, trainingen, stages), voor allen (professionals, vrijwilligers en publiek) die bij palliatieve zorg betrokken zijn.
  • FiniVita organiseert een cursus Teaching the teacher in palliatieve zorg voor hulpverleners met dagelijkse ervaring in palliatieve zorg, die ambachtelijk onderwijs willen (leren)geven, zo kan een netwerk ontstaan van docenten welke in de visie van Leerhuizen Palliatieve Zorg werken.
  • FiniVita streeft naar een samenwerkings-verband van gespecialiseerde palliatieve zorg-voorzieningen die samen willen werken aan ontwikkeling en verbetering van palliatieve zorg en/of aan onderwijs en onderzoek.
  • FiniVita werkt intensief samen met andere partners zoals NPZR&o, IKNL, ErasmusMC, Hogeschool Rotterdam ten aanzien van ontwikkeling, (stage)onderwijs en onderzoek.
Sprengerlaan 11
6703GA
Wageningen
06-46570487