Opleidingen details Amsterdam UMC locatie AMC, afdeling Bij- en nascholing
Neuroverpleegkunde: The Future is Now, over IAT( Intra- Arteriële Trombectomie ), Deep Brain Stimulation (DBS) en Hypofysechirurgie (ID nummer: 299784)
 (0) 
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen3 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De laatste ontwikkelingen op het gebied van Neurologie/Neurochirurgie worden  belicht, in combinatie met de complexe behandelingen en specialistische zorg die hieruit voortvloeien voor verpleegkundigen. Na een plenair openingscollege met film over de AHHA  ( dr. Y de Roos) wordt er  in een 3-tal workshops ingegaan op de onderwerpen:

  • Acute Hersenhulp/IAT klinische les door dr. J. Couthino, met gebruik van simulatie.
  • Het leerdoel is dat de aanwezigen kennis vergaren over de opvang, diagnostiek en behandeling van patienten met een beroerte.
  • Hierbij licht de meeste nadruk op de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van reperfusietherapie (intraveneuze trombolyse en endovasculaire therapie) bij het herseninfarct.
  • Zorg rondom hypofyse OK’s door dr. J. Hoogmoed en P. Vink:

Workshop van 30 minuten betreffende hypofysetumoren.

Hierbij wordt volgens de principes van het klinisch redeneren casuïstiek van patiënten met hypofysetumoren behandeld. Hierbij worden de verschillende stappen doorlopen om de casus verder uit te diepen; oriëntatie op de situatie (via SBAR), klinische probleemstellingen, aanvullend klinisch onderzoek, klinisch beleid, klinisch verloop en nabeschouwing. Via deze stappen krijgen de deelnemers meer inzicht in de nazorg van patiënten met een hypofysetumor. In het bijzonder zal dit gaan over verstoringen in de hormoonbalans; in het bijzonder diabetes insipidus. Dit is een van de meest belangrijke complicaties na hypofysechirurgie en daarom van belang dit goed te herkennen, diagnosticeren en te behandelen. Een ander punt zullen de meer algemene complicaties als liquorlekkage en epistaxis zijn.

Na deze workshop kan de deelnemer…

  • …benoemen wat de belangrijkste verpleegkundige aandachtspunten zijn in de nazorg van patiënten met een hypofysetumor.
  • …verschillende hormoonbalansen benoemen die kunnen bij afwijken aan de hypofyse.
  • …uitleggen wat diabetes insipidus is en hoe je dit als verpleegkundige kan herkennen.
  • Diepe Hersenstimulatie (DBS) bij mensen met Parkinson door vpk specialist samen met een patiënt:
  • informeren over neurologische bewegingsstoornissen waarbij de nadruk zal liggen op de ziekte van Parkinson.
  • informeren over de behandeling van neurologische bewegingsstoornissen met diepe hersenstimulatie.
  • een visuele indruk geven van het DBS behandeltraject
  • Door patiënten ervaringen een indruk geven van het leven met een neurologische bewegingsstoornis en wat behandeling met DBS voor patiënten kan betekenen.
  • Afsluitend een interactieve kennistest met alle deelnemers.
30-10-2017
Tijd17:00 - 21:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

 Amsterdam UMC locatie AMC, afdeling Bij- en nascholing
 (20) 

De afdeling Bij- en Nascholing van het AMC levert een belangrijke bijdrage aan het op peil houden van kennis en bekwaamheden van zorgprofessionals door het organiseren van een gevarieerd aanbod aan cursussen.
Het aanbod aan bij- en nascholing bestaat uit doorlopende en specifieke cursussen en trainingen
.
De doorlopende cursussen richten zich op onderwerpen als werkbegeleiding in het AMC, voorbehouden handelingen en methodisch werken.
Specifieke cursussen lenen zich bij uitstek voor vakinhoudelijke vorming en besteden naast verpleegkundige onderwerpen ook aandacht aan actuele medische kennis.

Daarnaast worden ook cursussen op maat georganiseerd. Bij de cursussen op maat worden in overleg met aanvrager de onderwerpen, werkvorm en tijdsduur bepaald.
Voorbeelden hiervan o.a. de cursus opvang/nazorg na ingrijpende gebeurtenissen in het werk en de training agressiehantering die doorgaans in teamverband worden aangeboden.

De reanimatiecursussen instructeur zijn bedoeld voor zowel artsen als verpleegkundigen (minimaal niveau 4) Het gaat hier om zowel de instructeurcursus Basic Life Support/Automatische Externe Defibrillatie voor volwassen en kinderen als om de cursus instructeur Advanced Life Support en de Generic Instructor Course (allen NRR/ERC erkend).

AMC Bij- en nascholing is  geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden.

Meibergdreef 9
1105 AZ
Amsterdam
Postbus 22660, locatie L0-310
1100 DD
Amsterdam
+31 20-566 8651