Opleidingen details ggz-noordhollandnoord
Betere psychosezorg: van wetenschap naar dagelijkse praktijk (ID nummer: 299682)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog321-11-2017 t/m 20-11-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Betere psychosezorg: van wetenschap naar dagelijkse praktijk.

Bestaat uit 3 workshops

Workshop 1 Aan mijn lijf geen polonaise: metabole screening in de dagelijkse praktijk.

Het probleem van de sterk verkorte levensverwachting bij patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) is genoegzaam bekend: de gemiddeld verkorting bedraagt 15 – 20 jaar. Tweevoudig verhoogde sterfte aan hart-vaatziekten levert hier een belangrijke bijdrage aan. Met behulp van lichamelijk onderzoek (bloeddruk, gewicht, taille) en bloedonderzoek (glucose, cholesterol) kunnen een aantal belangrijke factoren tijdig worden opgespoord. De polikliniek Metabole Stoornissen is ruim 6 jaar bezig om deze metingen uit te voeren. In de workshop komen talloze, zeer uiteenlopende vragen aan bod zoals: hoe reageren patiënten op aandacht voor hun lichamelijke gezondheidstoestand, neemt hun achterdocht toe, zijn ze bereid om naar het laboratorium te gaan, zijn ze nuchter wanneer dat gevraagd wordt, hoeveel patiënten nemen deel aan de screening etc.

Workshop 2: Let’s talk about.. bijzondere ervaringen.

Vreemde en buitengewone ervaringen komen regelmatig voor onder de bevolking en zijn over het algemeen onschuldig. Voorbeelden van dergelijke ervaringen zijn bijvoorbeeld het horen van geluiden, gedachten hardop horen of het hebben van vreemde visuele ervaringen of visioenen. Veel mensen geloven in telepathie en we kennen bijna allemaal het verschijnsel dat we net aan iemand denken en dat deze persoon dan net opbelt. Of dat je aan een naam denkt en deze net wordt uitgesproken op de radio. Wanneer dit vaker gebeurd kan het net lijken alsof het geen toeval kan zijn. Ongeveer een op de zes mensen kent een periode in zijn leven waarin hij stemmen of geluiden heeft gehoord zonder dat er iemand was die sprak. Deze ervaringen zijn op zichzelf dus veel voorkomend. Toch kunnen mensen er veel last van hebben en kunnen ze samenhangen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige psychiatrische aandoeningen zoals een psychose en leiden tot uitval uit school, werk, vriendenkring en andere sociale verbanden.

Een balans dient te worden gevonden tussen normaliseren en geruststellen aan de ene kant en het serieus nemen van klachten en ingrijpen door middel van voorlichting en behandeling aan de andere kant.

In deze spoedworkshop staan we stil bij hoe je als hulpverlener kunt praten over bijzondere ervaringen die cliënten hebben en geven we tips en trucs om er over in een gesprek te gaan met je cliënt.

Workshop 3: Let’s talk about… trauma! Do’s & don’ts bij mensen met psychose

Hulpverleners willen ook bij mensen met psychosen traumatisering tegenwoordig wel de aandacht geven die het verdient, maar weten vaak niet hoe. In deze workshop worden verschillende instrumenten gepresenteerd die hierbij behulpzaam kunnen zijn, namelijk de TALE1 om te screenen op traumatische gebeurtenissen, de TSQ2 om te screenen op PTSS en de TIL3 om de gevolgen van traumatisering breder te inventariseren. Deze instrumenten zijn allemaal ontwikkeld en/of gevalideerd voor mensen met psychosen.

In de workshop gaan we vooral oefenen met het introduceren van deze instrumenten en het op professionele wijze reageren op hetgeen vervolgens ter tafel komt.

1 Trauma and Life Events Checklist, Version 9  (Carr, Hardy & Fornells-Ambroio, in prep)

Nederlandse vertaling door Van den Berg, De Bont & Van der Vleugel, 2016

2 Trauma Screening Questionnaire (Brewin et al., 2002)

Nederlandse vertaling door Olff, 2005

3 Trauma Impact Lijst (Van den Berg, Van der Vleugel, De Bont et al., 2016)

Psychiaters, GZ-psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen werkzaam bij de GGZ-NHN.
 Verbredend
20
100
ja
Ja
Nee
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Ouderen
21-11-2017
Tijd12:30 - 17:00
LocatieHeerhugowaard (NL) (Toon kaart)

Algemene GGZ-instelling

Stationsplein 138
1703 WC
Heerhugowaard
Postbus 1260
1700 BG
Heerhugowaard
0886565010