Opleidingen details Benecke
14e Najaarssymposium Bipolaire Stoornissen - Multidisciplinair werken - (ID nummer: 299316)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog421-11-2017 t/m 20-11-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Korte omschrijving nascholing

Bij de behandeling van mensen met een bipolaire stemmingsstoornis moet men steeds opnieuw de balans vinden tussen evidence-based behandelen van de stoornis, en het behandelen van die ene persoon die in de spreekkamer voor ons zit. Richtlijnen zijn in hoge mate gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek bij een kleine groep geselecteerde patiënten, aangevuld met klinische praktijkkennis van experts met diverse achtergronden. In hoeverre weerspiegelt dit de weerbarstige dagelijkse realiteit? Zorgstandaarden gaan uit van een ander perspectief: dat van de patiënt die hulp zoekt voor zijn psychische klachten en zich afvraagt wat hij mag verwachten als hij zich tot ons wendt.

Zorgstandaarden en generieke modules zijn in 2017 nieuw in het arsenaal van de hulpverlener en de patiënt. De vraag rijst dan al gauw: wat kunnen we ermee, of zelfs: wat moeten we ermee? Verdwijnen zij in de kast, of zijn zij werkelijk een hulpmiddel bij gedegen advisering, gezamenlijke besluitvorming, ‘shared decision making’, over de meest passende en kansrijke behandeling? Geven zij richting aan de organisatie van onze zorg?

Op het 14e Najaarssymposium Bipolaire Stoornissen plaatsen we het multidisciplinair werken van psychiaters, verpleegkundigen, psychologen, patiënten en naastbetrokkenen centraal. Het raamwerk hiervoor staat beschreven in de Zorgstandaard Bipolaire Stoornissen en in aanvullende Generieke Modules. Dit wordt naar verwachting het eerste landelijke symposium waarin deze nieuwe instrumenten in hun samenhang aan de praktijk getoetst gaan worden.

Aan het woord komen professionals, patiënten en naastbetrokkenen die beschikken over een grote praktijkervaring en veelal een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van deze nieuwe standaarden. Zij belichten dit steeds van uit een meer specifiek dan wel een meer generiek perspectief, en gaan in gesprek met elkaar en met u.

Leerdoelen
Na dit symposium heeft de deelnemer kennis van de hoogtepunten van de recente ontwikkelingen omtrent de mechanismen en interventies op het gebied van bipolaire stoornissen. Na het volgen van de nascholing heeft de deelnemer meer inzicht verworven in:

- De rol van de verpleegkundige binnen de specialistische zorg voor patiënten met een bipolaire stoornis.

- Verschillende vormen van herstelbevorderende activiteiten binnen het herstelproces van bipolaire stoornis.

- De hoofdzaken en de toepassing van de generieke module Samenwerking en ondersteuning naasten.

- De toepassing van de betrekking van de patiënt bij het medicatiebeleid van bipolaire stoornis.

- De bijwerkingen van farmacotherapie bij bipolaire stoornis, en hoe hier mee om te gaan.

- Verschillende vormen van psychotherapie voor bipolaire stoornis patiënten.

- Het belang van de zorgstandaard bipolaire stoornissen voor patiënten en betrokkenen.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3
Psychiaters, Psychologen, verpleegkundig specialisten, SPV'ers en degenen die hiervoor in opleiding zijn. Ook andere professionals zijn welkom,
 Verbredend
 Verdiepend
50
225
ja
Bestand  
NSBPS_MAILING_2017_LR (2).pdf5-9-2017 10:55191 KB
Nee
Nee
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Ouderen
Tijd08:30 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

Benecke is meer dan 25 jaar de toonaangevende bedenker, ontwikkelaar en uitvoerder van educatie- en communicatieconcepten voor professionals in de gezondheidszorg. In nauwe samenwerking met medisch-wetenschappelijke verenigingen organiseren wij zowel kleinschalige als grootschalige nascholingsprojecten. Voorbeelden zijn (jaar)symposia, studiedagen, workshops, reviews, TeleReviews®, online nascholingen en webcasts. De uitgeverij van Benecke verzorgt de productie van themabijlagen en congresverslagen.De inhoud van de nascholingen wordt altijd samengesteld onder verantwoordelijkheid van een onafhankelijke Raad van Advies en is altijd geaccrediteerd. Onze projecten richten zich voornamelijk op medisch specialisten, huisartsen, tandartsen en paramedici.

Diakenhuisweg 39
2033AP
Haarlem
(020) 715 06 00