Opleidingen details Samen Veilig Midden-Nederland / Expertisecentrum
Samen zicht op veiligheid (ID nummer: 299187)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Jeugdverpleegkunde171-11-2017 t/m 31-10-2018
Scholing Wijkverpleegkunde 171-11-2017 t/m 31-10-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Met de transitie Jeugdzorg zijn in veel gemeenten buurt/wijkteams opgericht of soortgelijke organisaties. Deze zijn het eerste aanspreekpunt als er vragen en/of zorgen zijn over opgroeien en opvoeden van kinderen. Als beroepskracht kun je dan te maken krijgen met gezinssituaties waarbij je twijfelt over de veiligheid van kinderen. De training ‘Samen zicht op veiligheid’ is ontwikkeld om beroepskrachten te ondersteunen in hoe je zorgen over veiligheid kunt signaleren en bespreekbaar kunt maken met ouders. Dit om een zorgvuldige weging te kunnen maken en samen met het gezin en eventueel het netwerk te werken aan het herstel van de veiligheid. De training is gebaseerd op de visie en uitgangspunten van oplossingsgericht werken en Signs of Safety. Deze geven handvatten hoe je gebruik kunt maken van de eigen kracht en regie van ouders om samen te werken aan veiligheid. Ook wordt er stilgestaan bij hoe je in gesprek kunt gaan met ouders over (mogelijke) onveilige thuissituaties (waaronder huiselijk geweld en kindermishandeling) en hoe te handelen als ouders deze zorg niet delen/herkennen of zorgmijdend zijn.
De training bestaat uit 5 dagdelen van ieder 3,5 uur. In ieder dagdeel staat een thema centraal, waarin de besproken aandachtsgebieden naar voren komen.

Dagdeel 1: signaleren van onveilige situaties/huiselijk geweld/ kindermishandeling
Bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling is het belangrijk om de signalen van onveiligheid te herkennen en deze te bespreken met ouders. Maar hoe herken je signalen van onveiligheid en wat zijn de gevolgen hiervan voor de kinderen?  Door de ontwikkelingstaken van kinderen te koppelen aan de opvoedtaken van ouders, brengen we in kaart aan welke ontwikkelingstaken kinderen per leeftijdscategorie mogelijk niet toekomen als er sprake is van huiselijk geweld en kindermishandeling. We staan stil bij hoe jij de zorgen kunt bespreken vanuit partnerschap.  Ook staan we stil bij wat jij als buurtteamwerker kunt doen als jij je zorgen blijft maken en hoe de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling hierbij behulpzaam kan zijn

Leerdoelen dagdeel 1: Deelnemers
- reflecteren op eigen visie rondom (on)veiligheid, huiselijk geweld en kindermishandeling
- kennen de ontwikkelingstaken versus opvoedtaken van ouders per leeftijdsgebied
- weten welke signalen mogelijk kunnen duiden op onveiligheid
- weten welke factoren van invloed zijn om zicht te krijgen op veiligheid
- kunnen het doel van het gesprek benoemen

Dagdeel 2:  inschatten van veiligheid
In dit dagdeel staan we stil bij hoe je een zorgen- en krachtenanalyse kunt maken en hoe jij je zorg rondom de veiligheid kun bespreken gebaseerd op het gedachtegoed van Signs of Safety. Deze uitgangspunten bieden handvatten om de focus op veiligheid te houden. Tevens kijken we hoe je het netwerk kunt betrekken om de veiligheid bespreekbaar te maken, in te inschatten en eventueel te borgen.
Verder komt aan de orde wat je kunt doen als de relatie tussen jou en de ouders stroef verloopt door gebruik te maken van oplossingsgerichte interventies.

Leerdoelen dagdeel 2: Deelnemers
- kunnen een zorgen- en krachtenanalyse maken
- weten hoe het netwerk te betrekken
- kunnen hun zorg benoemen, waarbij zij hun eigen professionele visie geven op de ontwikkelingstaken van kinderen.
- kennen en herkennen verschillende typen relatie waar zij als buurtteamwerkers mee te maken kunnen krijgen
- reflecteren op eigen interventies ten aanzien van de verschillende typen relatie

Dagdeel  3: de cirkel van geweld en het tijdelijk huisverbod
Dit dagdeel wordt verzorgd door Veilig Thuis. Je krijgt inzicht over hoe de cirkel van geweld en wat er nodig is om deze te doorbreken. Je krijgt tools in hoe jij als professional ouders kunt ondersteunen door gebruik te maken van de time out procedure. Ook krijg je kennis over het tijdelijk huisverbod

Opleiding
 
Tijd9:30 - 16:30
Locatie

Tijd9:30 - 16:30
Locatie

Het Expertisecentrum van Samen Veilig Midden-Nederland geeft zowel interne- als externe trainingen.
De externe trainingen worden gegeven aan het lokale veld.

Tiberdreef 8
3561 GG
UTRECHT
030 2427819