Opleidingen details VGCt - Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën
VGCt 20171012 - Studiedag exposure (ID nummer: 298788)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog612-10-2017 t/m 11-10-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

In deze  studiedag staat ‘exposure’ centraal. Dit wordt vormgegeven via lezingen en workshops.

Twee lezingen van Dirk Hermans: een over de nieuwe inzichten uit de leerpsychologie, en hoe dat zorgt voor nieuwe aanpak van exposure (gebaseerd op onderzoekswerk uit de groep van Dirk Hermans en die van Michelle Craske). Een tweede verhaal over de rol van 'actietendensen' en 'betekenisgeving' in exposure.

Vier workshops waar de toepassingen en vaardigheden in worden geoefend.

  • Workshop: FOCUS: intensieve exposure in vivo
    Tijdens deze workshop wordt de intensieve exposure theoretisch verder uitgediept volgens het extinctie-model. Ook zal in de workshop geoefend worden met het ontwerpen van oefeningen en het uitvoeren ervan aan de hand van een probleemanalyse. Deelnemers maken kennis met de praktische toepasbaarheid van de nieuwe inzichten rondom extinctie-leren. Aan de hand van literatuur van Vervliet et al. (2014) en Rijkeboer & van den Hout (2014) wordt vermijdingsgedrag uit elkaar gehaald en worden er exposure opdrachten ontworpen en uitgevoerd.
     
  • Workshop: Minder praten, meer doen?
    'Exposure Maximaliseren' en 'Nieuwe inzichten over exposure'. Dat zijn titels van recente wetenschappelijke artikelen over exposure, die de sectie angststoornissen van de VGCt aanraadt. Exposure-goeroes zoals Clarke, Craske, Hofmann, Margraf, Öst en Rijkeboer hebben de afgelopen jaren lezingen en workshops over exposure in Nederland gegeven. Toch wordt exposure te weinig toegepast en missen veel cliënten zo de beste weg naar herstel. Een belangrijke reden lijkt te zijn dat de therapeut de behandeling niet geeft zoals bedoeld: de zogenaamde ‘therapist drift’ (Waller & Turner, 2016): de therapeut heeft bijvoorbeeld drie kwartier met de cliënt gepraat en niet geoefend.

    In deze workshop zal in twee- of drietallen geoefend worden met exposure bij angst- en dwangstoornissen, met als doel: ‘meer exposure tijdens therapiesessies’. De deelnemers zullen casusomschrijvingen krijgen: een korte omschrijving van de cliënt, de DSM-5, de belangrijkste vermijdingen en doelen.
     
  • Workshop: Exposure 2025: Virtual en augmented reality, quantified self en videobellen met of zonder hologram: wat zal de toekomst brengen en hoe ziet exposure er in 2025 uit?
    In deze workshop worden deelnemers uitgenodigd samen met de workshopgevers te gaan dromen over hoe de technologische mogelijkheden van vandaag en morgen het werkveld kunnen beïnvloeden. In deze workshop wordt een glimp van verschillende technologische innovaties en de mogelijkheden hiervan voor exposure geboden.
     
  • Workshop: ‘Exposure at random’
    In deze workshop staat angst ervaren centraal. Weten therapeuten wat ze van cliënten vragen? Hoe ze er voor te motiveren? Deelnemers aan de workshop maken kennis met een experimentele vorm van exposure, die uitkomst kan bieden als reguliere exposure oefeningen vastlopen.

Leerdoelen
Na afloop van deze studiedag zijn deelnemers in staat:

  • ‘therapist drift’ te herkennen;
  • ‘exposure’ te kunnen indiceren en uitvoeren volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten;
  • ‘exposure’ via deze nieuwste wetenschappelijke inzichten te kunnen verbinden met technische innovaties.
Klinisch psychologen, psychotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen
 Verdiepend
20
80
ja
Bestand  
uitgebreid programma.pdf30-8-2017 13:25162 KB
Nee
Nee
Hoofdniveau
Volwassenen
24-5-2018
Tijd09:00 - 17:00
Locatie

12-10-2017
Tijd09:30 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

Wetenschappelijke vereniging voor gedrags- en cognitieve therapieën

Postbus 14081
3508 SC
UTRECHT
0302543054