Opleidingen details Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Teach the Teachers 10 oktober en 16 november 2017 (ID nummer: 298673)
Cursus afgewezen!
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

Training: Otwikkelen van probleem gestuurde opdrachten en doceren nieuwe methode

Doelgroep:

Het Programma Teach the Teacher stelt iedereen die betrokken is bij opleiden op de werkplek in de gelegenheid zich didactisch verder te ontwikkelen. Deze training is bedoeld voor docenten die onderwijs gaan ontwikkelen en onderwijs geven, conform probleem gestuurd onderwijs, binnen het KJP onderwijs. Deze training is NIET bedoeld voor supervisoren die alleen individueel opleidelingen begeleiden en beoordelen.

Korte omschrijving training:

In deze training gaan de deelnemers aan de slag met het ontwikkelen van probleem gestuurde casussen volgens het probleem gestuurd onderwijsmodel (PGO). PGO is een vorm van studentgecentreerd leren waarbij het verwerven van kennis met behulp van een probleemgestuurd model centraal staat. Dit houdt in dat er gewerkt wordt met probleemgerichte casuïstiek, waarin de aanwezige voorkennis van opleidelingen uitgangspunt is voor verder leren. Eén van de belangrijkste factoren voor het laten slagen van PGO onderwijs zijn goed opgebouwde casussen met daarin onder andere integratie van basis en klinische wetenschap, professionaliteit en psychosociale componenten, het moet uitdagen tot het genereren van hypotheses en leiden tot discussie en het vinden van mogelijke verklaringen / oplossingen.

Voor bespreking van de casuïstiek zullen de studenten de zevensprong gebruiken, casuïstiek zal derhalve daarop aan moeten sluiten.  Men moet denken aan de opbouw in complexiteit van opdrachten, flexibiliteit, samenhang tussen casuïstiek en opdrachten. Tijdens de training leert men concrete stappen en methodieken die handvatten moeten geven voor het schrijven van goede probleemgerichte casuïstiek voor het onderwijs met daarbij behorend het schrijven van instructies / extra vragen voor de tutor

Methode:

De module heeft een hoog participerend en interactieve benadering naar onderwijzen en leren. Er wordt gebruikt gemaakt van formele input, individuele leermomenten, werken met kleine en buzz groepen, mogelijkheden voor gezamenlijk leren en micro-onderwijzen. De deelnemers oefenen met relevante opleidingsthema’s. Verder reflecteert u met collega’s op opleidingservaringen. De onderdelen beginnen met een korte plenaire indeling. Vervolgens wordt geoefend in subgroepjes en worden de uitkomsten weer plenair besproken.

Leerdoelen:

De deelnemers aan deze training:

  • Weten wat PGO inhoud
  • Weten waar een goede casus voor PGO aan moet voldoen en hoe ze deze moeten ontwikkelen
  • Zijn gestart met het daadwerkelijk ontwerpen van een PGO casus
  • Leren hoe ze hun opleidelingen moeten activeren
  • Kunnen didactische principes toepassen in leertaken volgens PGO model
  • Kunnen binnen één taak differentiëren met andere stadia van voorkennis
  • Kunnen een handleiding geven m.b.t. de tutor, zodat alle belangrijke zaken aan de orde komen en opleidelingen blijvend uitgedaagd worden.

 

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Kwaliteitsregister Psychotherapie (NVP)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
170818 Programma.pdf4-9-2017 16:22214 KB
 
0
Hoofdniveau
Kinder –en Jeugdpsychiatrie
16-11-2017
Tijd13:00 - 17:10
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

10-10-2017
Tijd13:00 - 17:10
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

Missie
Karakter is het expertisecentrum voor zorg en kennis rond complexe kinder- en jeugdpsychiatrie. De nadruk ligt op tweede- en derdelijnszorg. Speerpunten zijn onder meer Infants, licht verstandelijk beperkten en orthopsychiatrie.
 
Opleidings- en werkplek in de kinder- en jeugdpsychiatrie
Karakter is een kennisorganisatie. Dit betekent dat wij excellente deskundigheid aanbieden voor complexe vragen. We streven permanent naar vermeerdering en verbetering van kennis door opleiding, onderwijs en onderzoek. Ons Universitair Cluster en KennisCentrumKarakter (KCK) spelen hierin een belangrijke rol. Het aanbieden van de opleiding creëert een lerend werkklimaat waarin enthousiaste en kundige denkers ruimte krijgen. Jong talent wordt herkend en krijgt een kans.
 
Reinier Postlaan 12
6525 GC
Nijmegen
06-46944955