Opleidingen details Radboud Universiteit Nijmegen - Radboud Centrum Sociale Wetenschappen
Kort(er)durend evidence & personbased behandelen (ID nummer: 297946)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog926-1-2018 t/m 25-1-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Met de komst van de Basis GGZ is er toenemend belangstelling voor kortdurende psychologische behandelingen. Tegelijkertijd is er veel discussie over dat de bestaande behandelprotocollen meer tijd vergen dan beschikbaar is in de BGGZ en dat daarmee de geboden behandelingen ontoereikend zullen zijn.  Het debat gaat daarmee vaak alleen maar over aantallen minuten of sessies in plaats van dat het gaat over de invulling van die tijd. Vanuit de wetenschap zijn er vele bevindingen die kunnen helpen om de beschikbare tijd zo optimaal mogelijk in te vullen (Cooper, 2008) en daarbij de patiënt zo veel mogelijk betrokken te krijgen in zijn eigen veranderingsproces (Keijsers, 2015). Er zijn vele effectieve interventies ontwikkeld, maar ze werken niet voor iedereen. Het blijkt een groot verschil te maken wie welke therapie krijgt (Huibers, 2015). Het is dus zaak therapie op maat te bieden. In zijn meest radicale vorm zelfs een therapie per cliënt per sessie (Een-sessie methodiek; Hoyt & Talmon, 2014).

Binnen deze cursus gaan we werken aan het optimaliseren van ieder (en soms zelfs enige) consult. Het is zaak direct tot de juiste focus en gezamenlijke aanpak te komen. Met zo min mogelijk actie van de therapeut, de cliënt tot een maximaal effect in zijn of haar veranderingsproces helpen. Dit vergt dat we anders kijken, denken en handelen in onze consulten. Collaborative case conceptualization (Kuyken, Padesky & Dudley, 2009) helpt ons te werken met gezamenlijke besluitvorming en het aansluiten bij iedere individuele cliënt. Het is hiermee mogelijk om wetenschappelijk gefundeerde persoonlijke (personalised) behandelingen vorm te geven in een zo kort mogelijke tijd.

Doelstelling

Deelnemers kunnen na de cursus gebruik maken van denk- en handelwijzen die therapieresultaten bevorderen en de therapieduur verkorten. Deelnemers kunnen wetenschappelijk gefundeerd optimaal aansluiten bij cliënten en daarmee zelfredzaamheid en zelfregie bevorderen en het effect van interventies binnen deze context maximaliseren.

Gedurende de lesdagen zullen we met elkaar zaken verder uitwerken. Deze uitwerking zal na redactie als eigen “groepshandboek” worden uitgereikt als naslagwerk en met tips en literatuur ter verdere inspiratie.

Behandelaren werkzaam binnen de BGGZ. Ook voor behandelaren binnen de SGGZ is dit interessant om bijvoorbeeld behandelingen verder te optimaliseren of meer te halen uit consultaties of sessies als hoofdbehandelaar. Er wordt uitgegaan van een aanwezige basis in de cognitieve gedragstherapie bij de deelnemers.
 Verdiepend
10
18
ja
Bestand  
Modulewerkboek 2018 openbaar.pdf18-8-2017 11:5170 KB
Hoofdniveau
Volwassenen
26-1-2018 t/m 23-2-2018
Tijd9:30 - 17:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

Het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen is een landelijk werkend opleidingsinstituut gevestigd op de groene campus van de Radboud Universiteit Nijmegen. Wij verzorgen o.a. de post-academische opleidingen tot Gezondheidszorgpsycholoog, Psychotherapeut en Klinisch Psycholoog in de regio Gelderland en Overijssel in opdracht van de Stichting Psychologische vervolgOpleidingen Nijmegen (SPON). Ook bieden we de opleiding tot Schoolpsycholoog aan, de opleiding Orthopedagoog generalist, en de opleidingen RITHA en AMID. Daarnaast organiseren we bij- en nascholing voor sociale wetenschappers. 

Radboud Universiteit Nijmegen Radboud Centrum Sociale Wetenschappen Thomas van Aquinostraat 4
6525 GD
Nijmegen
024 36 125 11