Opleidingen details Boeve en van Loon
Bevorderen van bewegingsvrijheid door het trainen van houdingsregulatie bij mensen met Parkinson (ID nummer: 297381)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Oefentherapeuten - Scholing 52-1-2018 t/m 2-4-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Na de cursus heeft de deelnemer:

•             inzicht in de pathogenese en anatomische stoornissen bij mensen met Parkinson

•             is in staat om de houdingsinstabiliteit (balans) te evalueren

•             door het bestuderen van vakliteratuur kennis genomen van de oefen methodieken die effectief zijn in het beïnvloeden en verbeteren van de houdingsregulatie waardoor de bewegingsvrijheid van mensen met Parkinson wordt bevorderd.

De workshop bestaat uit een theoretisch en een hands-on praktisch gedeelte.

In het theoretische gedeelte gaan we in op de anatomische stoornissen rondom houdingsregulatie bij mensen met Parkinson. We gaan in op de anatomische substraten  die een rol spelen bij houdingsregulatie. Welke stoornissen van invloed zijn op de houdingsregulatie en hoe je deze in kaart kan brengen. Vervolgens, door het bestuderen van een review artikelen, nemen we kennis van en bespreken we de niet farmacologische interventies die invloed hebben op de houdingsregulatie/balans bij mensen met Parkinson.

In het praktijk gedeelte gaan we op basis van de meegenomen casussen de meetinstrumenten bespreken die er gebruikt zijn om de houdinginstabiliteit/balans in kaart te brengen en welke behandelmethoden er gebruikt zijn om de houdingsinstabiliteit/balans te bevorderen. Op basis van de opgedane kennis in het theoretische gedeelte bespreken we of en hoe de huidige oefenmethodieken uitgebreid kunnen worden.

Voorbereiding

Tijdens de cursus werken de deelnemers aan hun eigen casus. Van de deelnemers vragen wij om een casus mee te brengen van een cliënt met Parkinson die zij in behandeling hebben of behandeld hebben.  We vragen van jullie om in kaart te brengen welke meet instrumenten gebruikt zijn om de houdingsinstabiliteit/balans in kaart te brengen, welke oefentherapeutische methodieken er gebruikt zijn om deze te verbeteren, hoe lang er getraind is en wat de uitkomsten waren bij evaluatie.

Cursus
 VvOCM - Oefentherapeuten Cesar / Oefentherapeuten Mensendieck
De deelnemer heeft kennis genomen van de theorie rondom parkinson, de pathogenese en anatomische stoornissen.
De deelnemer kent de belangrijkste aanbevelingen uit de literatuur over balanstraining bij Parkinson patiënten.
De deelnemer kent de meetinstrumenten voor monitoring van de Parkinson.

De deelnemer kan de principes van balanstraining bij Parkinson uitleggen en toepassen binnen het oefentherapeutisch handelen.
De deelnemer kan de gevolgen van Parkinson en de pathogenese uitleggen aan collega’s en patiënten.
De deelnemer kent de aandachtspunten van op Parkinson gerichte oefentherapie en kan deze implementeren in het eigen werkveld.

De oefentherapeut levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het eigen vakgebied en de gezondheidszorg door oa de kennis over de meetinstrumenten te implementeren.
De oefentherapeut ontwikkelt nieuwe inzichten (evidence, interventies, methoden, werkwijzen), en past deze toe.
De oefentherapeut beschouwt de aangeboden (para)medische en vakinhoudelijke informatie kritisch.
De deelnemer wendt eigen kennis en kunde aan om beweegprogramma’s gericht op kwetsbare ouderen kritisch te evalueren en zo nodig bij te stellen.
De oefentherapeut committeert zich aan reflectief leren door het maken van een voorbereidende casus aan het begin van de lezing.
De oefentherapeut wendt eigen kennis en kunde aan voor de beroepsgroep en anderen.
De deelnemer is in staat een casusbeschrijving op te stellen waaruit eigen leerdoelen zijn beschreven. Hij/Zij kan deze aan het einde van de avond beantwoorden en deze vertalen naar de eigen patiëntenpopulatie.
Bestand  
programma_vast.doc10-8-2017 20:0063 KB
Mw. Anne Griet Brader, Fysiotherapeut en Docent Hanze Hogeschool - Groningen
Lecturer, Coordinator Specialisation Physiotherapy for Chronically Ill Patients/ Thesis coordinator
Hanzehogeschool Groningen / Hanze University of Applied Sciences Groningen
2,5
3
70
Inclusief koffie, thee en versnaperingen.
22-2-2018
Tijd19:30 - 22:00
LocatieEmmen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenU kunt bij het ziekenhuis parkeren

Boeve & van Loon verzorgt wetenschappelijke lezingen over onderwerpen die jouw interesse hebben. Je kunt kiezen uit diverse cycli van onderwerpen en hiervoor intekenen. Naast up to date informatie is er altijd een presentje, een mooie lokatie en bij jou in de buurt.

Akkerhoornbloemstraat 10
1817CE
Alkmaar
0646338009