Opleidingen details ACREHAB/UGent
IPVK IC_CP17 Chronische pijn: Aanpak van centrale sensitisatie in de klinische praktijk (ID nummer: 296716)
 (17) 

Beoordeling per persoon

 11-1-2018
Top bijscholing, mag nog meer nadruk op praktijk
 12-12-2017
 7-12-2017
Zeer goed.
 7-12-2017
Heel nuttige bijscholing!
 5-12-2017
Een nuttige, leerrijke opleiding met goede docenten. Enkel de ruimte waar er werd lesgegeven vond ik niet toepasselijk en ongemakkelijk om 2 dagen les te volgen.
 4-12-2017
 4-12-2017
Ik ben zeer tevreden over de opleiding. De opleiding voldeed aan mijn verwachtingen.
 4-12-2017
 4-12-2017
Duidelijke en aangename sprekers
 4-12-2017
zeer goed
 4-12-2017
 28-11-2017
Ik vond het een zeer interessante bijscholing, en de wetenschappelijke evidentie was sterk aanwezig!
 27-11-2017
 27-11-2017
Goede cursus. Extreem relevant in de hedendaagse tijd. Zeer slechte zaal. 14 uur stilzitten op krukjes zonder sterk schrijfoppervlak is niet fijn. Organisatie kon er niet aan doen.
 27-11-2017
Over het algemeen : zeer tevreden over deelname aan de opleiding. Ik begrijp dat het moeilijk is om de cursus af te stemmen op iedereen. Sommige mensen hebben al wat meer voorkennis dan andere over het onderwerp. Misschien een idee om in de toekomst een soort vervolg sessie te organiseren voor mensen die al veel kennis hebben over het concept. Zo kan je een onderscheid maken tussen de mensen voor wie het concept totaal nieuw is en de menen die er in de praktijk al langer mee bezig zijn. Ik bleef soms wat op mijn honger zitten omdat boeiende discussies niet verder gingen. En andere niet relevante (en voor mij minder boeiende ) discussies door sommige deelnemers constant opnieuw aangehaald werden. (omdat ze nog wat worstelen met de voor hen nieuwe manier van denken). Ik zou in de toekomst graag opleidingen volgen rond dit thema, maar dan met specifieke tips en tools om dit concept te brengen bij verschillende culturen en ook bij mensen die het Nederlands niet perfect beheersen.
 25-11-2017
 24-11-2017
zeer goede bijscholing met een directe link naar de praktijk
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch1523-11-2017 t/m 31-12-2017
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Recente neurowetenschappelijke inzichten voor het herkennen en behandelen van patiënten met chronische centrale sensitisatiepijn: de kinesitherapeut als breintherapeut? 

De laatste jaren zijn er belangrijke nieuwe inzichten ontstaan m.b.t. de onderliggende mechanismen van chronische pijn en centrale sensitisatie. Deze tweedaagse cursus maakt u als kinesitherapeut op toegankelijke en praktijkgerichte wijze vertrouwd met deze nieuwe inzichten alsook de wijze waarop ze in de klinische praktijk worden toegepast. 
De wetenschappelijke evidentie omtrent cognitieve problemen, en veranderingen in het centrale zenuwstelsel inclusief de hersenen bij chronische pijnpatiënten zal worden besproken. Er zal worden ingegaan op de relatie tussen deze neuroplastische veranderingen en de klinische symptomen van de centrale sensitisatie patiënt. Deze inzichten hebben geleid tot veelbelovende nieuwe neurowetenschappelijke behandelingstechnieken waarin de kinesitherapeut een cruciale rol speelt. Allereerst is het belangrijk om als therapeut de chronische pijn patiënt met dominant centrale sensitisatiepijn te kunnen herkennen. Er zal daarom aandacht besteed worden aan het herkennen en differentiëren tussen verschillende pijntypen. 
In het tweede deel van deze cursus zullen de belangrijkste behandeltechnieken voor patiënten met centrale sensitisatiepijn op een interactieve en praktische wijze worden aangeleerd bestaande uit casuïstiek, skills training, demonstraties en vaardigheidstraining. De sleutel tot een succesvolle therapie voor chronische pijnpatiënten is dat niet alleen de therapeut, maar ook de patiënt goed begrijpt waarom de pijn en geassocieerde problemen zo hardnekkig zijn en vanwaar deze afkomstig zijn. Dit deel van de behandeling wordt pijneducatie genoemd en is één van de belangrijke leerdoelen van deze cursus. Daarnaast zal er gedetailleerd worden ingegaan op de evidentie voor breintherapie waarbij de principes van cognitie gerichte oefentherapie aan bod zullen komen.  Zo zullen we evolueren van de klassieke kinesitherapeut die vooral focust op spieren en gewrichten naar een neurowetenschappelijk onderbouwde breintherapeut. 

Docenten

Prof. Jo Nijs (VUB)

Jo Nijs is fysiotherapeut/manueel therapeut. Jo promoveerde in 2003 en is sindsdien bezig met onderzoek op het gebied van chronische pijn en vermoeidheid. Jo is verbonden als Professor aan de Vrije Universiteit van Brussel en als fysiotherapeut aan het Universitair Ziekenhuis Brussel. Hij werkt mee in een samenwerkingsverband tussen de universiteiten in België en daarbuiten, genaamd ‘Pain in Motion’.

Prof. Mira Meeus

Mira Meeus is als Professor verbonden aan de vakgroepen Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen. Zij maakt deel uit van de onderzoeksgroep “Pain in Motion”, die wetenschappelijk onderzoek uitvoert naar (revalidatie van) chronische pijn en chronische vermoeidheid. Mira richt zich voornamelijk op endogene pijninhibitie bij patiënten met chronische pijn.

 

 

Prof. dr. Jo Nijs, Prof. dr. Mira Meeus, Iris Coppieters
14
395
 
 
23-11-2017 t/m 24-11-2017
Tijd09:00 - 17:00
LocatieGent (BE) (Toon kaart)

 ACREHAB/UGent
 (4943) 

Bijblijven in je vakgebied of zorgdiscipline: de meest recente kennis opdoen daar waar ze ontstaat ... in het kloppend academisch hart van de UZ Gent Campus !

Vanuit de UGent-visie op 'Levenslang Leren' biedt ACREHAB / Academy for Rehabilitation Sciences kwalitatief hoogstaande navormingsactiviteiten voor zorgprofessionals binnen de kinesitherapie, fysische geneeskunde, ergotherapie, logopedie en audiologie. Onze academische missie indachtig, wordt gewerkt vanuit een multidisciplinaire benadering waarbij Evidence Based Practice centraal staat. 'In house' expertise aangevuld met complementaire kennis van externe docenten uit binnen- en buitenland. 

ACREHAB behoort tot The GHALL - Ghent Health Academy for Lifelong Learning 

Secretariaat ACREHAB Gent Vakgroep REVA / UGent Campus UZGent 2B3 Corneel Heymanslaan 10, 9000 Gent BTW nummer BE 248.015.142
9000
Gent
09 332 22 69