Opleidingen details Augeo academy B.V.
‘Komt een ouder bij de GGZ’ - De (on-) mogelijkheden van de volwassen GGZ en Veilig Thuis (ID nummer: 296678)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 344-10-2017 t/m 3-10-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Symposium – Plenaire deel 12:15 – 14:00 uur

 

Bij verschillende verenigingen wordt accreditatie aangevraagd voor het "Komt Een Ouder Bij De GGZ"-symposium.




        12:15 - 12:30 uur Welkom 

        12:30 - 12:50 uur [Hester Diderich] - Implementatie-impuls Kindcheck GGZ 

        12:50 - 13:10 uur [Peter Dijkshoorn] – (on-) mogelijkheden signaleren kindermishandeling bij volwassen GGZ 

        13:10 - 13:30 uur [Debbie Maas] – (on-) mogelijkheden Veilig Thuis 

        13:30 - 13:50 uur [Mariëlle Dekker] – Toelichting wijziging besluit Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling 

        13:50 - 14:00 uur Afsluiting plenaire deel, start werksessie en workshops 


 

Symposium – Werksessies en workshops 14:00 – 16:15 uur


 

Werksessie t.b.v. samenwerkingsafspraken


Uitsluitend voor genodigden 

Per provincie worden deelnemers op naam uitgenodigd uit volwassen GGZ instellingen, Veilig Thuis en verschillende gemeenten. Doel is om contactgegevens uit te wisselen en tot werkafspraken te komen. Voor meer informatie over de werksessies download hier een document met toelichting. 

 

Workshop 1: De aandachtsfunctionaris voor de GGZ


In deze workshop wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

de verplichte meldcode, wat kan, mag en moet?

de wettelijke verantwoordelijkheden voor een organisatie

uitleg over de rol en taken van de AF

wat is de meerwaarde van een AF voor de organisatie?

uitleg over de Kindcheck

uitleg over de vakgroep voor aandachtsfunctionarissen (LVAK)



De workshop wordt gegeven door [Tea Hol], directeur Landelijke Vereniging voor Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling (LVAK) 

 

Workshop 2: Hoe kan een GGZ behandelaar voor volwassenen het best informeren naar het welzijn van de kinderen?


Veel professionals vinden het moeilijk om met ouders te communiceren over geweld. In deze workshop leer je wat een goede basis houding is, wat het effect is van emoties op communicatie en je oefent met een paar gesprekstechnieken, bijvoorbeeld hoe herken je hoogoplopende emoties en wat kan je doen als emoties een gesprek belemmeren. 

De workshop wordt gegeven door [Marga Haagmans], manager innovatie & beleid bij Augeo en een vertegenwoordiger van de [Jongeren Task Force]. 

 

Workshop 3: Hoe kan een KOPP/KVO groep kinderen van GGZ ouders ondersteunen?


Nederland telt 405.000 ouders met een psychiatrische ziekte en/of verslaving op jaarbasis. Het is gebleken dat kinderen van ouders met psychiatrische problematiek en kinderen van verslaafde ouders (KOPP/KVO kinderen) 50 tot 75% meer kans hebben op het zelf ontwikkelen van psychiatrische problematiek. Preventief ingrijpen is echter mogelijk en vaak nodig. Het blijkt dat het risico voor kinderen om zelf psychiatrische problematiek te ontwikkelen vermindert na het volgen van gerichte interventies. Ook is gebleken dat een groot aantal KOPP/KVO kinderen opgroeien tot goed functionerende volwassenen mede dankzij beschermende factoren zoals sociale steun, goede communicatie in het gezin over de ziekte van de ouder en de rol van gezonde ouder. 

Na het volgen van deze workshop bent u als professional goed geïnformeerd over de risico- en beschermende factoren die van invloed zijn op het ontstaan van problematiek bij deze kinderen en weet u hoe u als professional deze factoren kunt signaleren en bespreken m

(Mini)symposium
Bestand  
Bekijk het programma hier.pdf4-8-2017 14:0293 KB
50
Tijd12:15 - 16:15
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

https://www.augeo.nl/nl-nl/over-ons/

Augeo Foundation is een stichting die wil dat kinderen veilig en veerkrachtig opgroeien. Hierbij richten we ons vooral op kinderen die ingrijpende ervaringen meemaken. Soms kunnen die ervaringen voorkomen worden, maar niet altijd. Juist de kinderen in Nederland die die nare levenservaringen hebben, moeten zich gezien, gehoord en gesteund voelen. Zodat zij herstellen van hun ervaringen en betere kansen krijgen om zich optimaal te ontwikkelen. Want vaak kán dat. Hiervoor bundelen wij kennis over ingrijpende ervaringen, veerkracht en effectieve steun. Daarmee ontwikkelen wij cursussen,  praktische hulpmiddelen voor professionals, kinderen, ouders en beleidsmakers en we ontwikkelen allerlei projecten waarmee kinderen hun veerkracht kunnen versterken.

Hoe meer kennis (en ervaring) je hebt, des te beter je weet wat je kan doen, wat werkt en hoe je dingen aan moet pakken. Daarom bundelt Augeo Foundation kennis over ingrijpende jeugdervaringen, veerkracht en effectieve steun. Die informatie is niet alleen afkomstig van wetenschappers, maar komt ook uit de praktijk van professionals, en van kinderen, jongeren en ouders met ervaring.

Met al die kennis ontwikkelen we online cursussen, voorlichtingsmaterialen, kennissessies en praktische hulpmiddelen. Deze verspreiden we onder professionals, kinderen, ouders en beleidsmakers. Zodat professionals goede steun kunnen bieden aan ouders en kinderen die nare dingen meemaken als mishandeling, armoede, misbruik of verslaving. Met als doel dat kinderen zich gehoord, gezien en gesteund voelen en veilig en veerkrachtig kunnen opgroeien. Zodat zij herstellen van hun ervaringen en betere kansen hebben om zich optimaal te ontwikkelen.

In onze Augeo Academy vinden professionals die werken met kinderen en gezinnen relevante online cursussen die hen helpen bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Er zijn meer dan honderd cursussen voor allerlei sectoren, denk aan onderwijs, zorg en kinderopvang.

Hoofdstraat 67
3971 KD
Driebergen
Postbus 592
3700 AN
Zeist
0343-536040