Opleidingen details Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG
klinische avond "Diagnostiek en behandeling van peri-implantaire infecties: Op losse schroeven?" (ID nummer: 296029)
 (1) 

Beoordeling per persoon

 20-9-2019
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ punten per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijke scholing221-9-2017 t/m 20-9-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Met de enorme toename  van implantologische behandelingen stijgt het aantal peri-implantaire infecties. De tandarts algemeen practicus speelt een belangrijke rol in het herkennen en behandelen hiervan.

Nadat u bent bijgepraat over de epidemiologie en de etiologie en de bijbehorende pathogenen komen de mogelijkheden voor het vroegtijdig herkennen en niet-chirurgisch behandelen van peri-implantaire infecties aan de orde. De chirurgische en eventuele antibiotische behandelingen bij voortgeschreden infecties of infecties die niet goed reageren op eerdere therapieën  worden later op de avond belicht.  

De avond eindigt met een kijkje in de toekomst, met bespreking van de lopende wetenschappelijke onderzoeken.

Beroepsgroep
Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Drs. D.F.M. Hentenaar, tandarts, wetenschappelijk onderzoeker MKA-chirurgie, UMCG.
Dr. A. Louropoulou, parodontoloog , ACTA.
Dr. Y.C.M. de Waal, tandarts, Centrum voor Mondzorgkunde en Tandheelkunde, UMCG
Prof. dr. A.J. van Winkelhoff, tandarts, Centrum voor Mondzorgkunde en Tandheelkunde, UMCG
Inleiding in peri-implantaire infecties: etiologie en diagnostiek.
Rode draad: In deze duo-presentatie komen dr. Yvonne de Waal en prof. dr. Arie Jan van Winkelhoff (beide verbonden aan het CTM, UMCG) om de beurt aan het woord om de epidemiologie, risicofactoren, microbiologische aspecten en diagnosestelling van peri-implantaire infecties te belichten.
Doelstelling; de deelnemer is op de hoogte van de actuele inzichten omtrent de risicofactoren en etiologie en is in praktische zin in staat om bij een patiënt met implantaten de peri-implantaire situatie in 4 categorieën in te delen. Deze 4 categorieën , variërend van een gezonde en schone peri-implantaire omgeving tot peri-implantitis, vormen het uitgangspunt voor de therapieën die de rest van de avond worden besproken.


Niet-chirurgische behandeling en preventie van peri-implantaire infecties: zelfreiniging en professionele reiniging.
Rode draad: In primaire behandeling door middel van reiniging van de peri-implantaire weefsels en het implantaat oppervlak speelt zowel de professional als de patiënt een belangrijke rol. Het gaat om mensen, maar ook om middelen zoals de antiseptische middelen voor zelfzorg en de chemotherapeutica voor de professionele reiniging van implantaatoppervlakken. Hoe weet je nu hoe effectief deze behandelingen zijn? In dit kader krijgt de zorgvuldig uitgevoerde nul-meting en de evaluatie specifieke aandacht in de voordracht van dr. Anna Louropoulou (parodontoloog verbonden aan de ACTA.). Haar recent verschenen proefschrift beslaat in belangrijke mate deze onderwerpen.
Doelstelling; De deelnemer is op de hoogte van de mogelijkheden en beperkingen van de niet-chirurgische behandeling van peri-implantaire infecties.

Behandeling van voortgeschreden en therapie-resistente peri-implantaire infecties
Rode draad:. Bij vroegtijdige herkenning van peri-implantaire infecties zullen de behandelingen die voor de pauze zijn besproken vaak afdoende zijn. Bij late herkenning of onvoldoende reactie op eerdere therapieën zal voor een invasievere behandeling worden gekozen, met als ultieme therapie het verwijderen van het implantaat. Ook antibiotische behandeling kan een rol spelen in de aanvullende therapie. Deze presentatie vormt opnieuw een duo-presentatie van dr. Yvonne de Waal en prof. dr. Arie Jan van Winkelhoff.

Doelstelling; De deelnemer kent de mogelijkheden en resultaten van chirurgische behandeling en de indicaties voor eventuele aanvullende antibiotische behandeling bij peri-implantaire infecties.

Therapieën voor peri-implantaire infecties : waar gaan we heen richting 2025?
Rode draad: Hoewel er vele behandelingen voor peri-implantaire infecties zijn bedacht en ook deels met succes worden toegepast is deze vorm van infectie dermate nieuw dat er nog veel hiaten in onze kennis zijn. Welke behandelingen zijn echt nieuw? Welke behandelingen zijn niet
nieuw maar vereisen nog verdere bewijsvoering? Hoe kunnen we behandelingen van voortgeschreden peri-implantaire infecties minder invasief en toch succesvol maken? Deze vragen zijn gesteld bij de wetenschappelijk onderzoeken die momenteel worden uitgevoerd. Tandarts-onderzoeker Diederik Hentenaar zal zijn enthousiasme voor nieuwe ontwikkelingen met u delen.

Doelstelling: De deelnemer is op de hoogte van de lopende onderzoeken en waarschijnlijk overtuigd om enkele geselecteerde patiëntencategorieën voor het onderzoek van Diederik Hentenaar naar hem te verwijzen.
Bestand  
WI002 Programma kort.doc21-7-2017 14:37200 KB
60
120
95
Deelname aan de klinische avond kost € 95,- voor tandartsen, mondhygiënisten en tandtechnici, € 25,- voor studenten tandheelkunde. Inclusief koffie, thee, buffet en borrel.
 
Hoofdniveau
Implantologie
Tijd19:15 - 22:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

Tijd19:15 - 22:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

 Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG
 (47) 

Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG

Hanzeplein 1
9713 GZ
Groningen
Postbus 30.001
9700 RB
GRONINGEN
050-3611402