Opleidingen details Euregionaal Congresburo / Centrum voor Educatie en Supervisie
Landelijke studiedag - Praten met pubers (ID nummer: 295678)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Jeugdverpleegkunde518-1-2018 t/m 17-1-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De puberteit staat bekend als een leeftijdsfase waarin kinderen belangrijke ontwikkelingen doormaken, waarin tieners zich zowel lichamelijk als psychisch en sociaal-emotioneel razendsnel en soms stormachtig ontwikkelen. Gierende hormonen, de overgang van de ene school naar de andere, meer vrijheden en verantwoordelijkheden, veranderende groepsdruk, liefdespartners, een veranderende relatie met ouders... Het valt dus niet altijd mee om puber te zijn, maar het is ook vaak een enorme uitdaging om als professional in de hulpverlening of het onderwijs met deze fascinerende leeftijdsgroep om te gaan. Ze vertonen soms lastig gedrag en het lijkt soms onmogelijk om met ze te praten.

Ouders, hulpverleners en docenten begrijpen niet altijd even goed wat zich in de puberwereld afspeelt. En zeker wanneer het gaat om spanningen in het gezin, sterke stemmingswisselingen of lastige situaties op school, kunnen handelingsverlegenheid en irritatie de overhand nemen. In de hulpverlening vallen pubers regelmatig tussen wal en schip, maar ook in het onderwijs, binnen buurtnetwerken, kinderbescherming en justitie, worden pubers gezien als een moeilijke groep om mee te werken.

Wat speelt zich af in het puberbrein? Wat is normaal gedrag en wat niet? Waar zitten risicofactoren en hoe anticipeer of reageer je daarop? Hoe krijg je grip op hun gedrag en ga je om met conflicten? Hoe zorg je voor open communicatie? Hoe ga je om met issues als seks en drugs? En met motivatieproblemen op school of thuis?

Deze en verschillende andere vragen staan centraal tijdens deze praktijkgerichte studiedag waar vijf experts in zullen gaan op het functioneren van pubers en hoe hiermee om te gaan.

Na het volgen van deze studiedag is kennis opgedaan over:

  • Wat randvoorwaarden zijn voor het praten met pubers;
  • De relatie tussen het puberbrein en communicatie;
  • Het praten met pubers over sociale media;
  • Praten met pubers die grensoverschrijden gedrag vertonen;
  • Gaming als hulpmiddel om met pubers over seksualiteit en relaties te praten.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)KNMG-GAIA
1 2 3 4 5 6
Tijd10:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

Aanbieder van studiedagen, symposia, congressen, cursussen, workshops en trainingen op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs.

De Mandel 2a
6227 CS
Maastricht
043-2057962