Opleidingen details Instituut Verantwoord Medicijngebruik
Medicatiebeoordeling (ID nummer: 294905)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Cursus ZA1218-9-2017 t/m 17-9-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Omschrijving

Deze nascholing maakt onderdeel uit van de opleiding Medicatiebeoordeling, die het IVM samen met CME-online verzorgt. Om de volledige opleiding te volgen hebt u een abonnement nodig op CME-online. Met de opleiding Medicatiebeoordeling leren apothekers en apotheekhoudende huisartsen hoe zij bij (polyfarmacie) patiënten een medicatiebeoordeling doen volgens de huidige richtlijnen. Doel is het doelmatiger inzetten van medicijnen en daarmee het verbeteren van de kwaliteit van de farmaceutische zorg. De opleiding valt onder StiPCO.

Inhoud

Bij een succesvolle medicatiebeoordeling speelt zowel de klinisch-farmaceutische analyse als een goede afstemming met de patiënt en zijn voorschrijver(s) een grote rol. In de opleiding Medicatiebeoordeling, die bestaat uit e-learningcursussen bij CME-Online en nascholingen bij het IVM, komen beide aspecten ruim aan bod.

Resultaat

Na het afronden van de opleiding heeft u onder andere kennis van diverse methoden en hulpmiddelen bij het maken van een medicatiebeoordeling. Uw kennis van medicatieveiligheid en polyfarmacie is up-to-date. U weet uit welke stappen een medicatiebeoordeling bestaat en u kunt deze ook toepassen. U leert de belangrijkste (communicatieve) aandachtspunten voor een farmaceutisch anamnesegesprek en hoe u op basis hiervan en de beschikbare klinisch-chemische parameters een farmaceutisch behandelplan opstelt. Daarnaast beschikt u over de communicatieve vaardigheden om het behandelplan met de arts te bespreken en voorstellen te doen op basis van effectiviteit, doelmatigheid, therapietrouw en medicatieveiligheid. U heeft handvatten voor  de verdeling van de taken bij het bespreken van het farmaceutisch behandelplan met de patiënt. Deze vaardigheden oefent u aan de hand van diverse casussen. U weet na het afronden van de tweedaagse nascholing en de e-learningcursussen hoe u concreet aan de slag kunt gaan met medicatiebeoordelingen in uw eigen apotheek of praktijk.

Bijzonderheden

Deze nascholing maakt onderdeel uit van de opleiding Medicatiebeoordeling, die het IVM samen met CME-online verzorgt. Om de volledige opleiding te volgen hebt u een abonnement nodig op CME-online. De nascholing kan gevolgd worden zodra de relevante e-learningcursussen via CME-Online gevolgd zijn. Voor meer informatie: http://www.cme-online.nl/apothekers/medicatiebeoordeling.

Deelnemers aan deze nascholing kunnen aanspraak maken op een financiële vergoeding via StipCO, het Stimuleringsprogramma Competentieontwikkeling Openbaar apothekers. Deze vergoeding betreft € 50,- per accreditatiepunt, met een maximum van 20 punten per jaar.

Beroepsgroep
Openbaar apothekers (OA)
openbare apothekers en ziekenhuisapothekers
De opleiding bestaat uit een aantal onderdelen: e-learning deel 1, 1 dag fysieke nascholing, e-learning deel 2, 2e dag fysieke nascholing, eindtoets.
€ 525,00 per deelnemer vrij van BTW
20
Na afloop van dag 1:
- Beschikt u over de vaardigheden om een goede farmacotherapeutische anamnese af te nemen bij de patiënt met als doel het analyseren en beoordelen van (het effect van) de voorgeschreven en gebruikte medicatie
ten opzichte van de klachten van de patiënt.
- Kunt u een gestructureerde farmacotherapeutische analyse uitvoeren.
- Kunt u het farmacotherapeutisch behandelplan formuleren en aanpassingen daarin voorstellen en bespreken met de huisarts, de patiënt en/of diens familie, in termen van effectiviteit, doelmatigheid, therapietrouw
en medicatieveiligheid.
- Weet u, ook van collega's, wat in de praktijk van medicatiebeoordeling valkuilen kunnen zijn en hoe u die kunt voorkomen.
- Beschikt u over praktische vaardigheden om medicatiebeoordeling in uw dagelijkse praktijk uit te voeren.

Na afloop van dag 2:
- De deelnemer kan een farmacotherapeutische anamnese uitvoeren en kent de vaardigheden die daarbij horen.
- De deelnemer kan een medicatieanalyse uitvoeren volgens de MDR Polyfarmacie, de START en STOPP-criteria en de relevante richtlijnen en standaarden.
- De deelnemer herkent de hobbels en valkuilen in de samenwerking met huisartsen en heeft het vertrouwen deze obstakels te nemen.
- De deelnemer is in staat een productief afstemmingsgesprek met de betrokken huisarts te voeren.
- De deelnemer kent de methoden voor monitoring en evaluatie van de medicatiebeoordeling.
Ja
1. E-learning deel 1: de basiskennis, voorbeeldcasuïstiek, methodieken, ter voorbereiding op fase 2
2. Fysieke nascholing, dag 1: basis (analytisch, technisch, gesprekstechnisch) van medicatiebeoordeling
3. E-learning deel 2: veel voorkomende aandoeningen bij polyfarmaciepatiënten, richtlijnen, communicatieknelpunten, casuïstiek
4. Fysieke nascholing, dag 2: het analyseren en bespreken van eigen casuïstiek medicatiebeoordelingsgesprekken, bespreken eigen en nieuwe, complexe casuïstiek
5. Eindtoets online: casus met toetsvragen.
De nascholingen worden gegeven door ervaren docenten van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM)
 
Ja
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenMedicatiebeoordeling groep B
Bijeenkomsten
 Cursus ZAAantal urenDatumTijd
Medicatiebeoordeling groep B dag 16616-05-201810:00 - 17:00
Medicatiebeoordeling groep B dag 16613-06-201810:00 - 17:00

LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenMedicatiebeoordeling groep A
Bijeenkomsten
 Cursus ZAAantal urenDatumTijd
Medicatiebeoordeling groep B dag 16609-03-201810:00 - 17:00
Medicatiebeoordeling groep B dag 16611-04-201810:00 - 17:00

LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenmedicatiebeoordeling
Bijeenkomsten
 Cursus ZAAantal urenDatumTijd
Medicatiebeoordeling groep B dag 16620-11-201710:00 - 17:00
Medicatiebeoordeling groep B dag 16609-01-201810:00 - 17:00

LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenMedicatiebeoordeling
Bijeenkomsten
 Cursus ZAAantal urenDatumTijd
Medicatiebeoordeling groep B dag 16616-10-201710:00 - 17:00
Medicatiebeoordeling groep B dag 16620-11-201710:00 - 17:00

LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenMedicatiebeoordeling
Bijeenkomsten
 Cursus ZAAantal urenDatumTijd
Medicatiebeoordeling groep B dag 16618-09-201710:00 - 17:00
Medicatiebeoordeling groep B dag 16601-11-201710:00 - 17:00

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) biedt een breed pakket aan producten en diensten voor zorginstellingen, zorgverleners, zorgverzekeraars en bedrijven, overheden, patiënten-, belangen-, en beroepsorganisaties. Producten en diensten waarmee we onze missie proberen te volbrengen: zorgen voor een goed, veilig, en betaalbaar medicijngebruik in Nederland. We verspreiden farmaceutische kennis om de farmaceutische zorg, het voorschrijfgedrag en de medicatieveiligheid te verbeteren. Kennis in de vorm van praktijkgerichte adviezen en oplossingen. Vandaar ook onze slogan: Thuis in de praktijk. Bij het IVM werken artsen, apothekers, andere medische professionals en experts op het gebied van medicatieprocessen.

Het zorgveld ziet het IVM als een onafhankelijke en neutrale partij. Het IVM werkt vanuit een maatschappelijk perspectief, zonder commercieel of beroepsbelang.

Churchilllaan 11
3527 GV
Utrecht
Postbus 3089
3502 GB
UTRECHT
0888 800 400