Opleidingen details GGZ WNB
Refereerochtend 10 oktober 2017 (ID nummer: 293991)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie210-10-2017 t/m 9-10-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
  1. Frailty, vrij vertaald met lichamelijke kwetsbaarheid, is een conditie waarin oudere mensen versterkt kunnen reageren op stressoren. Dit kunnen zowel lichamelijke stressoren zijn, bijvoorbeeld een griep, of psychosociale stressoren, bijvoorbeeld het overlijden van een partner. Frailty betekent dus feitelijk dat mensen snel uit evenwicht kunnen raken, wat kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen met een groot risico op afhankelijkheid van anderen of vervroegd overlijden. In de NESDO studie werd vastgesteld dat depressieve ouderen vaker als “frail” geclassificeerd kunnen worden dan niet-depressieve ouderen. Bij ouderen is er dus een relatie tussen depressie en lichamelijke kwetsbaarheid.
    Uit eerder onderzoek is bekend dat zowel een depressie op latere leeftijd als frailty samenhangen met ontregeling van het afweersysteem. Deze ontregeling uit zich onder andere in verhoogde ontstekingswaarden in het bloed. In deze studie onderzochten we met gegevens uit NESDO of binnen een groep depressieve ouderen, er ook een relatie bestond tussen frailty en verhoogde ontstekingswaarden in het bloed. Hierbij hebben we naar drie ontstekingswaarden gekeken, te weten C-reactief proteïne, interleukine-6 en neutrophil gelatinase–associated lipocaline.
    Uit het onderzoek kwam naar voren dat er voor drie van de kenmerken van frailty, namelijk een zwakke handknijpkracht, lage loopsnelheid en weinig lichamelijke activiteit, een relatie is met ontregeling van het afweersysteem bij depressieve ouderen. De andere twee criteria voor frailty, te weten ongewild gewichtsverlies en een verminderd uithoudingsvermogen of energieniveau hingen niet samen met verhoogde ontstekingswaarden. Deze resultaten kunnen wijzen op een subtype van depressie, dat samenhangt met lichamelijke veroudering.

  2. Het Maligne antipsychotica syndroom (MAS) is een zeldzame aandoening met een lage incidentie (0.01-0,02%). De mortaliteit ligt tussen 5,6 en 12%. Etiologie is niet volledig opgehelderd, maar het starten van D2-receptor blokkerende medicatie wordt als belangrijkste oorzaak gezien. Diagnostiek is lastig en de diagnose wordt nog al eens gemist. De behandeling bestaat uit het staken van het D2-receptor blokkerende medicijn en in ernstige gevallen kan supportive care op de IC noodzakelijk zijn. Er wordt een casus gepresenteerd welke een atypische presentatie van MAS is. Met name het ontbreken van hyperthermie en rigiditeit komt regelmatig voor. In het referaat wordt uitleg gegeven over incidentie, etiologie en diagnostiek van een atypische presentatie van MAS.

  3. In veel contacten tussen de behandelaar en zijn patiënt is een doodswens onderwerp van gesprek. Soms vraagt de patiënt de behandelaar om euthanasie of hulp bij zelfdoding (HbZ), omdat hij geen suïcide wil of kan plegen. Een dergelijke vraag is voor de behandelaar indringend, belastend en complex.
    Voor de psychiater betekent dit een rolverandering; namelijk niet meer degene die de patiënt helpt te leven, maar de verlener van stervenshulp. Inmiddels lijkt steeds meer geaccepteerd dat hulp bij zelfdoding of euthanasie in de psychiatrie gerechtvaardigd kan zijn.
    In deze lezing zal ingegaan worden op de begrippen ‘euthanasie’ en ‘HbZ’ en de ontwikkelingen op dit gebied in de psychiatrie.
    Er zal stilgestaan worden bij de zorgvuldigheidscriteria waaraan volgens de wet voldaan moet zijn, voor de psychiater de euthanasie of HbZ kan uitvoeren. De stappen die genomen moeten worden, de vereisten ten aanzien van de administratie en de wijze van afhandelen van het proces zullen worden toegelicht. Er zal aandacht besteed worden aan de Richtlijn ‘Verzoek om hulp bij zelfdoding door patiënten met een psychiatrische stoornis’ (NVvP 2009).
    De werkwijze van de Levenseinde Kliniek zal aan de hand van een overzicht van jaarcijfers en casuïstiek worden besproken.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN)KNMG-GAIA
1 2
Refereerbijeenkomst
Bestand  
Uitnodiging refereerochtend 10 oktober 2017.pdf10-8-2017 9:06118 KB
 
0
Hoofdniveau
Biologische psychiatrie
Psychiatrie en Recht
Sociale Psychiatrie
Locatie

Geestelijke Gezondheidszorg

Hoofdlaan 8
4661 AA
Halsteren
Postbus 371
4600 AJ
Bergen op Zoom
(0164) 28 91 00