Opleidingen details VGCt - Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën
VGCt 20170920 Werkbezoek De Waag (ID nummer: 293459)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Nascholingscursus - contacturen420-9-2017 t/m 19-9-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De Waag: Behandeling van huiselijk geweld door volwassenen, en gewelddadig gedrag door jeugdigen.

Tijdens dit werkbezoek leren we welke behandelmethoden de Waag biedt bij huiselijk geweld, bij partnermishandeling en kindermishandeling; en aan jongeren met grensoverschrijdend en agressief gedrag (FAST en ARopMaat).

Doelstelling is niet alleen kennis te nemen van de methoden maar dit ook te vertalen naar toepassing bij casuïstiek, en te oefenen met onderdelen hiervan.

Werkvormen zijn een drietal presentaties, het bespreken van casuïstiek, en oefenen met de methoden, m.n. de ‘Woorden en plaatjes’.

Onderstaande schetst kort de achtergrond.

De Waag heeft twee zorgprogramma’s tegen huiselijk geweld: een tegen het mishandelen van de partner (partnermishandeling) en een tegen het mishandelen van kinderen (kindermishandeling). Bij partnermishandeling wordt naar dader en het slachtoffer gekeken om te bepalen wat de beste behandeling is. De behandeling tegen kindermishandeling integreert de hulp van dader en slachtoffer.

1. Partnermishandeling

Hier kijken we naar de dader en het slachtoffer om te bepalen wat de beste behandeling is. Soms is dat het leren van nieuwe vaardigheden, soms is dat het verwerken van erg nare (traumatische) ervaringen in het verleden. Dat gebeurt individueel, in partnerrelatiegesprekken, of in een groep, soms met beide partners samen. Vaak combineren we deze behandelingen. Bij voorkeur worden beide partners behandeld, omdat mensen in een relatie elkaars negatieve gedrag vaak versterken. Vaak zijn er ook bepaalde patronen die ervoor zorgen dat het gedrag blijft.

2. Kindermishandeling en de Resolutions Approach

Bij kindermishandeling is VSV (Veilig, Sterk en Verder) / Resolutions Approach* een behandeling die we vaak toepassen en die succesvol is. Het vergroten van de veiligheid van het kind is hierbij het belangrijkst. In het belang van het kind richten we ons op een goede samenwerking met de ouders.

Het doel van de oplossingsgerichte aanpak van kindermishandeling is om samen met ouders te werken aan een veilig pedagogisch klimaat voor het kind. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het sociaal netwerk van het gezin. De aanpak bestaat uit verschillende interventies. Twee belangrijke interventies zijn ‘Woorden en plaatjes’ en het rollenspel. Tijdens de workshop wordt er geoefend met ‘Woorden en plaatjes’, een video m.b.t. het rollenspel wordt getoond. De oplossingsgerichte aanpak voor kindermishandeling wordt wereldwijd gebruikt. Hoewel er eigenlijk heel erg weinig evidentie voor is. Er wordt een toelichting gegeven op het onderzoek dat op dit moment wordt uitgevoerd.

3. FAST

FAST staat voor Forensische Ambulante Systeem Therapie. De doelgroep zijn meisjes en jongens van 12 tot 18 jaar met antisociaal of grensoverschrijdend gedrag. Het belangrijkste doel van de behandeling is het verminderen van terugval in het probleemgedrag en het voorkomen van uithuisplaatsing. De behandeling is intensief. De behandeling is niet alleen bij de Waag maar ook op de plaatsen waar de problemen zich voordoen, zoals thuis of op school.

Naast FAST worden verschillende deelbehandelingen aangeboden, zoals bijvoorbeeld ARopMaat, een behandeling tegen agressief gedrag. Hier wordt kort op ingegaan om de context te schetsen.

Drie of meer fases van het gedragstherapeutisch proces, of
 hulpvraag en behandeldoel
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 leertheoretisch model toepassen en analyses maken (bijvoorbeeld betekenisanalyses (BA’s), functieanalyses (FA’s) en evt. holistische theorie (HT)
 terugvalpreventie
 therapeutische houding en/of therapeutische relatie (non-specifieke variabelen)
 voorlichting over ziektebeeld en behandeling
 wetenschappelijke evidentie
academici en HBO-ers
Overig
 Verdiepend
12
35
ja
€0,- voor VGCt-leden, €15,- voor niet-leden
4
Geen toetsing, wel evaluatie
CRKBO
Er is geen verplichte literatuur; aangeraden wordt:
* A.Turnell & S.Essex (2010) Als er ‘niets aan de hand’ is. Een oplossingsgerichte methode bij ontkenning van kindermishandeling. Bohn Stafleu van Loghum
Bestand  
programma voor accreditatie.pdf27-6-2017 12:49145 KB
 
Hoofdniveau
CGt bij-/nascholing
Tijd12:45 - 17:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Wetenschappelijke vereniging voor gedrags- en cognitieve therapieën

Postbus 14081
3508 SC
UTRECHT
0302543054