Opleidingen details Sig vzw
Cursus hechting in beweging... met Sherborne Samenspel Code 125 (ID nummer: 293221)
 (0) 

Beoordeling per persoon

Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch2014-10-2017 t/m 31-12-2017
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Trefwoorden

Hechting / sensitieve responsiviteit / lichaamsbewustzijn
 

Inhoud

De Specialisatiemodule Samenspel is ontwikkeld vanuit het werken met kinderen en gezinnen met gebrek aan basisvertrouwen en hechtingsproblematiek.

Doel van deze methodiek is het bevorderen van basisvertrouwen & veilige hechting door:
• Het kind krijgt een beter lichaamsbewustzijn
• Het kind beleeft nieuwe of andere, positieve lichamelijke ervaringen
• Het kind kan zich beter toevertrouwen, heeft een groter vertrouwen in zichzelf, is assertiever en kan beter afstemmen en samenwerken
• Het kind en de ouders beleven meer plezier aan elkaar en komen in een positieve interactiecirkel
• De ouders leren de non-verbale signalen van het kind te herkennen en daar sensitief responsief op te reageren

Deze specialisatiemodule bestaat uit vier dagen en minimaal 6 supervisiebijeenkomsten.

 

Dag 1 en 2

Tijdens de module Sherborne Samenspel vindt een verdieping plaats naar het werken met ouders/verzorgers en kinderen met gebrek aan basisvertrouwen en/of hechtingsproblematiek.  De complexiteit en intensiteit van deze problemen vraagt een toenemende bewustwording en inzicht van de hulpverlener en een verdere ontwikkeling van de eigen sensitieve responsiviteit.

Tijdens de module wordt in gegaan op de hechtingstheorie in het algemeen en de door Truus Bakker ontwikkelde hechtingspiramide in het bijzonder. Er wordt een koppeling gelegd tussen de bouwstenen waarin kind en ouders zich bevinden en de relatiespelvormen die daarop het beste aansluiten.

Er gaat aandacht  naar de manier waarop de Laban bewegingsanalyse kan worden toegepast ter ondersteuning van observatie en variatie in de bewegingspatronen. Daarnaast leert de cursist enkele specifieke relatiespelvormen die voor deze doelgroep ontwikkeld zijn.

De hulpverlener wordt bij het werken met deze doelgroep -net als de ouders/verzorgers- meer geconfronteerd met eigen hechtingsrepresentaties.  Het is daarom van belang zelf de fysieke bewegingsactiviteiten te ervaren en via deze weg bewust te worden wat de spelvormen teweeg kunnen brengen.  Het ontwikkelen van creativiteit en flexibel inspelen op onverwachte situaties komen uitgebreid aan de orde.

Er wordt tijdens de cursus gewerkt met de communicatieprincipes uit de Video Interactie Begeleiding (VIB-VHT). De cursist leert hoe het terugkijken van videobeelden  kan helpen om het gedrag tijdens een bewegingssessie juist te interpreteren en van daaruit verder te werken met het gezin.

 

Dag 3 en 4

De inzichten omtrent hechting en communicatie uit dag 1 en 2 worden gekoppeld aan wetenschappelijke  neurobiologische inzichten.

Aan de hand van videobeelden van praktijksituaties van cursisten en vragen n.a.v. opgedane ervaring met Sherborne in ieders werk, zal er concreet geoefend worden en zal er dieper worden ingegaan op het thema: Kijken naar en interpreteren van gedrag, om dit te vertalen naar de vraag: wat daarna….

We wisselen ervaringen uit en oefenen samen.

Beroepsgroep
Accreditatie Pro-Q-Kine
Tine Missinne
Dagziekenhuis Kleine K en Infantpsychiatrie in UPC KU Leuven
Orthopedagoog en danstherapeut, internationaal gekwalificeerd Sherborne-cursusbegeleider

Lidwien Mineur
Privépraktijk
Symbooldramatherapeut, internationaal gekwalificeerd Sherborne-cursusbegeleider

Griet Ghysels
PAIKA UZ Brussel en privépraktijk
Kinesitherapeut en psychomotorisch therapeut, gekwalificeerd Sherborne-cursusbegeleider
24
709
Bestand  
125 WS Tine Missine 14-15-11-17 en 12-13-12-17.pdf20-6-2017 11:03417 KB
14-10-2017 t/m 13-12-2017
Tijd9:30 - 16:30
Locatie

 Sig vzw
 (1014) 

Sig is een vzw die jaarlijks ongeveer een 45-tal opleidingen en een 10-tal workshops aanbiedt aan professionele hulpverleners (artsen, kinesisten, klinisch (neuro)psychologen, ergotherapeuten, logopedisten, ...) die werkzaam zijn binnen de revalidatiesector (bvb. personen met ASS, ADHD, NAH, ontwikkelingsproblemen, ...). Daarnaast wordt jaarlijks ook een groter symposium georganiseerd of wordt een internationaal gerenommeerde spreker uitgenodigd.

Pachthofstraat 1
9308
Gijzegem
053 38 28 18