Opleidingen details Centrum voor Mindfulness

Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

Opleiding Mindful Parenting (ID nummer: 293192)
Cursus afgewezen!
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal

Mindful Parenting is een nieuwe toepassing van mindfulness-based cognitive therapy en mindfulness-based stress reduction training. De Mindful Parenting training wordt vooral gekenmerkt door het opsporen en veranderen van inadequate ouderlijke schema’s. Uit de literatuur is gebleken dat deze patronen hardnekkig zijn, vooral als ouders veel stress ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat door het trainen van de geest een deconditionering kan ontstaan van deze patronen (Dumas, 2005, Singh, 2009).
Het doel van Mindful Parenting is gedragsverandering bij de ouders, door ze te leren beter met ouderlijke stress om te kunnen gaan zodat ze niet meer in destructieve automatische patronen van reageren naar hun kinderen toe te vervallen.
Mindful Parenting trainingen kunnen gegeven worden aan klinische doelgroepen, dat wil zeggen aan ouders met psychische problemen of aan ouders met kinderen met psychische problemen. De training is daarnaast geschikt voor ouder-kind relatieproblemen, voor ouders die de kwaliteit van hun opvoeding in interactie met hun kinderen en gezin willen verbeteren en voor ouders die beter met stress willen leren omgaan. Ons eigen onderzoek laat zien dat Mindful Parenting effectief is in het verminderen van psychische problemen bij ouders en bij kinderen, in het verbeteren van de opvoeding, in het verminderen van ouderlijke stress en in het verbeteren van de huwelijks- of co-ouder relatie.

In deze opleiding worden de volgende werkvormen gebruikt:
- Zelf ondergaan en bespreken van de mindfulnessoefeningen in de opleidingsgroep en als huiswerk;
- Demonstratie door docenten (live, en met videovoorbeelden uit cliëntgroepen);
- Zelf begeleiden van oefeningen (in de opleidingsgroep en als huiswerk);
- Bestuderen van literatuur;
- Schrijven van een procesverslag en een eindwerkstuk;
- Behandelen van het wetenschappelijk onderzoek naar Mindful Parenting, zoals monitoring van effecten, het toetsen van mediërende mechanismen en beschikbare meetinstrumenten.
- Individueel nagesprek.
- De voorbereiding voor de cursus neemt ongeveer 6 uur per week in beslag (bestuderen literatuur en oefenen in het geven van oefeningen).

De opleiding bestaat uit 8 hele dagen, die uitgevoerd worden in 8 weken. Elke opleidingsdag richt zich op een thema welke in de training wordt behandeld. (zie draaiboek). Vanuit praktische oefeningen wordt op metaniveau gereflecteerd op aspecten uit de Mindful Parenting.
Er wordt aandacht besteed aan het leren begeleiden van de oefeningen, de intentie en achtergronden daarvan, de inquiry, didactische elementen, en psycho-educatie. Ook wordt aandacht besteed aan de manier waarop huiswerk aan de deelnemers kan worden aangeboden.
Er vindt een theoretische onderbouwing en verdieping plaats door literatuurstudie.
Aan het einde van deze cursus moeten de deelnemers een paper schrijven waarin ze de literatuur verwerken. Daarnaast wordt van hen een persoonlijk reflectieverslag gevraagd.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Jeugdzorg pedagoogPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Jeugdzorg psycholoogPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
1 2
(Meerdaagse) Nascholing
1900
excl BTW
Hoofdniveau
Kinder –en Jeugdpsychiatrie
Psychotherapie en Psychiatrie
Tijd10:00 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
Locatie

Het Centrum voor Mindfulness wil bijdragen aan de kwaliteit van leven en werken, opvoeding, onderwijs en gezondheid door de integratie van mindfulness in alle onderdelen van de samenleving.
Dit geven we vorm door het aanbieden van trainingen, opleiding en expertise over de toepassing van mindfulness. Daarnaast zoekt het Centrum actief contact met partners voor programmatische samenwerking.

Raadhuisstraat 15
1016 DB
Amsterdam
020-3206711
Selecteer een bestand aub.