Opleidingen details Stichting Hospice De Regenboog
Branchemeeting palliatieve zorg 2017 regio Noordwest Veluwe (ID nummer: 292764)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen212-10-2017 t/m 11-10-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Branchemeeting 2017

Programma

18.15            Inloop en bekijken van de stands

18.45            Welkom

18.50            Sessie 1:        'Voltooid leven' Els van Wijngaarden

19.50            Pauze

20.15            Sessie 2:       Symptoommanagement Everlien de Graaf

21.15            Slotwoord en ruimte om de stands te bekijken en elkaar te ontmoeten

 

Inleiding sessie 1:? "Voltooid leven"

‘Ik hoop dat ik morgen niet meer wakker wordt’ of ‘de dood is mij vergeten’ zijn uitspraken die zorgverleners regelmatig horen. Zeker van oudere patiënten die klaar zijn met leven. Die hun leven zogenoemd 'voltooid' vinden. Maar wat bedoelen ouderen eigenlijk als ze zeggen een voltooid leven te hebben?

Els van Wijngaarden doet onderzoek naar de thematiek van het voltooide leven. Voor haar onderzoek interviewde zij vele ouderen diepgaand. Ook schreef zij er een boek over: Voltooid leven, over leven en willen sterven. Op 12 oktober zal zij in haar reflectie op deze thematiek stil staan bij de vragen: Wat is de ervaringswereld van ouderen met een voltooid leven? Wat zijn onderliggende motivaties en ervaringen die tot een stervenswens bij voltooid leven leiden? En hoe kun je als zorgverlener omgaan met deze thematiek?


Tijdens de branchemeeting is er een boekentafel aanwezig.

Bio:

Els van Wijngaarden (1976)  is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek (onderzoeksgroep zorgethiek) en de Tao of Care. Ze is gepromoveerd op onderzoek naar voltooid leven waarvoor zij de Erasmus Dissertatieprijs toegekend kreeg. Ook is zij auteur van het boek: Voltooid leven, over leven en willen sterven, Atlas Contact, 2016. Els geeft regelmatig scholing aan verzorgenden, verpleegkundigen en artsen over existentiële vragen in de palliatieve zorg.

Inleiding Sessie 2: Symptoommanagement

Signaleren, monitoren en verdiepen, werk in uitvoering

Het behandelen van symptomen is belangrijk om patiënten ruimte te bieden voor dat wat er werkelijk toe doet. Het signaleren van klachten en symptomen is niet altijd even eenvoudig en het beloop er van niet altijd duidelijk. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van instrumenten het signaleren en monitoren van klachten en symptomen verbeterd. Toch worden instrumenten niet altijd gebruikt en blijkt dit gebruik in de praktijk niet altijd even eenvoudig. Zorgverleners zien door de veelheid aan instrumenten het spreekwoordelijke bos niet meer, multidisciplinaire teams weten de informatie niet altijd te gebruiken om de zorg en behandeling te personaliseren en patiënten raken gedemotiveerd. Maar het kan ook anders…..

Tijdens deze workshop zal ingegaan worden op het gebruik van meetinstrumenten in het algemeen, en zal een model voor dit gebruik worden besproken om te komen tot een werkwijze die voor de patiënten en zorgverleners werkt. Door het gebruik van actieve werkvormen met veel ruimte voor discussie en interactie, worden deelnemers uitgenodigd in de wereld van de meetinstrumenten en hoe het u kan ondersteunen in de dagelijkse zorg aan patiënten.

Bio

Everlien de Graaf - Nurse Researcher, Promovenda; PhD Student at Academisch Hospice Demeter; Expertisecentrum Palliatieve Zorg/ Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde / Universitair Medisch Centrum Utrecht

Tijd18:15 - 21:30
LocatieNunspeet (NL) (Toon kaart)

Onze zorg richt zich op mensen in de laatste fase van hun leven. In onze kleinschalige zorgomgeving kan men terecht wanneer de zorg te complex is om nog langer thuis te blijven.

Potsgildewegje 3;
8071 WP
Nunspeet
Potsgildewegje 3
8071 WP
Nunspeet
0341-250962