Opleidingen details Plegan Opleidingen
Voortgezette opleiding Verpleegkunde vanuit Antroposofie 2017 - 2019 (ID nummer: 291471)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Complementaire Zorg32931-8-2017 t/m 20-6-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

1. Inleiding en fundering

 

De Voortgezette Opleiding Verpleegkunde vanuit Antroposofie is bedoeld voor werkzame verpleegkundigen die respectvol willen verplegen. Die hun werk bevlogen en met compassie uitvoeren of deze bevlogenheid en compassie in hun werk weer willen hervinden.

De inhoud van de opleiding sluit aan op de door de V&V gevalideerde CanMEDS-competenties voor aanbieders. In de opleiding wordt vanuit een dynamische visie op gezondheid en verplegen aangesloten op alle 7 competenties van het profiel en wordt in de beheersing van deze competenties een verdiepingsslag aangebracht.

Door vanuit een dynamische visie het eigen vak van de verpleegkunde opnieuw te bekijken, verandert het denken en handelen binnen de competenties (I) klinisch handelen, (II) communicatie, (III) samenwerking, (IV) organisatie, (V) maatschappelijk handelen, (VI) kennis en wetenschap en (VII) professionaliteit en kwaliteit.

Aanknopingspunten voor het curriculum van de Voortgezette Opleiding (VO) zijn te vinden bij Pieter Loncke en Geert Capoen in hun boek ‘respectvol verplegen in de GGZ’ (Loncke&Capoen, 2015). Zij beschrijven hoe professionaliteit en de persoonlijkheid van de verplegende zich kan ontwikkelen tijdens de uitoefening van het beroep.

Daarnaast vinden we aanknopingspunten bij Prof. dr. William Schauffeli, o.a. in zijn artikel ‘Waarom bevlogenheid? Is tevredenheid niet voldoende?’ (Schaufeli, 2011).

In dit artikel stelt Schauffeli dat bevlogen werknemers, net als tevreden werknemers, plezier in het werk hebben, maar dat bevlogen werknemers actief zijn en tevreden werknemers passief. Bevlogen werknemers gedragen zich proactief, voelen zich competenter, zijn meer gemotiveerd, ervaren meer positieve gevoelens en stellen zich hulpvaardiger en coöperatiever op ten opzichte van anderen.

 

Uit deelnemersevaluaties over de VO komt naar voren dat de deelnemers zich door het programma meer geactiveerd voelen en dat zij weer dichter komen bij hun oorspronkelijke keuze en motivatie voor de verpleging. Bij het ontstaan van compassie voor de patiënt, en jezelf als verpleegkundige, is de intrinsieke motivatie, door Schauffeli aangeduid als ‘persoonlijke hulpbronnen’, belangrijk (Afbeelding 1, WEB-model Schauffeli). Als de verpleegkundige erin slaagt de persoonlijke hulpbronnen te activeren, kan zij de stressoren en energiebronnen beïnvloeden en richten.

 

De VO richt zich primair op het versterken van de persoonlijke hulpbronnen, waardoor de deelnemer in een respectvolle relatie met de hulpvrager haar compassie en bevlogenheid voor het verpleegkundig beroep kan omzetten naar regievoering op het eigen werkproces, waar men ook werkt.

 

De docenten van de opleiding hebben langs empirische weg een methode ontwikkeld, die de eigen leervraag als aangrijpingspunt neemt om tot dit proces aan te zetten en het te ondersteunen. Deze leervragen-methodiek is leidend gedurende het gehele opleidingsprogramma.

 

De docenten zelf laten zich inspireren door ontwikkelingen van het beroep in de huidige gezondheidszorg en de eigen ervaringen in de verpleegkundige professie. Hierna zijn funderende elementen van het programma geformuleerd, met verwijzingen naar de (wetenschappelijke) literatuur die de docenten hebben gebruikt bij de ontwikkeling van het curriculum enerzijds, en – ten aanzien van sommige bronnen – voor de uitvoering van het programma anderzijds.

 

Een leidraad in het programma is de nieuwe definitie van gezondheid van Machteld Huber (Huber, 2011) in haar publicatie in de Britisch Medical Journal: ‘Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.’ Het is in vergelijking tot de WHO-definitie van gezondheid uit 19

Tijd9:00 - 17:30
LocatieDriebergen-Rijsenburg (NL) (Toon kaart)

Stichting Plegan Opleidingen wil de antroposofische zorg bevorderen. Dit doet zij door cursussen en opleidingen aan verzorgende en verpleegkundigen aan te bieden vanuit de antroposofie. Zij leidt verpleegkundigen op tot antroposofisch verpleegkundigen en biedt bij- en nascholing aan om antroposofisch verpleegkundigen goed geschoold te houden en de antroposofische verpleegkunde verder te ontwikkelen. Verder onderhoudt zij internationale contacten om de verpleegkunde vanuit antroposofie te blijven actualiseren en om alle ontwikkelingen op elkaar af te stemmen.

 

Vermeerstraat 17
3817 DA
Amersfoort
06-45955575