Opleidingen details PeriScaldes, werkgroep Kwaliteit
Positief Samenwerken (ID nummer: 290107)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Zorgvragergebonden domein930-5-2017 t/m 1-7-2017
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het is een symposium en heeft als thema “Positief Samenwerken”. Dit heeft  zowel betrekking op de samenwerking tussen zorgverlener en patiënt, tussen zorgverleners onderling en tussen PeriScaldes en ketenpartners.

Er zijn verschillende workshops welke ik afzonderlijk zal beschrijven.

De inhoud van het symposium:


Clinic Omdenken (plenair, 16: 10 uur)
Een flitsende en interactieve inwijding in het omdenken in 40 minuten.
Omdenken is een manier van denken om problemen te transformeren in mogelijkheden. Wat is het verschil tussen ja-maar-denken en ja-en-denken, het verschil tussen het denken in termen van bedreigingen of kansen?
Daar zouden we een intrigerende PowerPoint presentatie over kunnen geven. We gaan er echter van uit, dat in de meeste organisaties de bereidheid om op een ja-en-manier te denken (meer dan) aanwezig is. Alleen: er is nog wel een verschil tussen kennen en kunnen. Over dit kunnen gaat de Omdenk-clinic.
Op humoristisch wijze en in een wervelend tempo wordt onweerlegbaar duidelijk dat ja-en -denken en omdenken nog knap lastig is. Op de één of ander manier kleuren we toch het liefst binnen de lijntjes.


Workshop 1.1 “eHealth in globaal perspectief” door Jan Jacobs (in workshop ronde 1)
Jan Jacobs is mede-oprichter van SmartHealth, een onderneming die zich ruim drie jaar bezig houdt met de slimme toepassing van digitale zorg, zoals apps, wearables en online platformen. Hij geeft een presentatie die ingaat op de grote lijnen in de ontwikkeling van eHealth:
? zorgrobots, wearables, EPD en persoonlijk gezondheidsdossier: wat is eHealth eigenlijk?
? huidige stand van de technologie in vijf gebieden: diagnose en monitoring, big data, smart homes, zelfmetingen en service en bereikbaarheid
? wat is er en wat gaat op korte termijn komen vanuit een breder internationaal perspectief, met name vanuit Silicon Valley
? welke technologische drivers liggen daaraan ten grondslag?
? hoe kijken zorgverleners (huisartsen, POH's) tegen technologische vernieuwing aan?
? de opkomst van meer service en zorgconsument gedreven apps en online toepassingen, transparantie en digitale dienstverlening


Workshop 1.2 “Populatiegerichte longzorg in Nijkerk”, door Willy Oldenburger (directeur van gezondheidscentrum de Nije Veste te Nijkerk) (in workshop ronde 1)
Longzorg Nijkerk is een samenwerkingsverband tussen de longarts, huisarts, apotheek en overige zorgverleners op het gebied van astma of COPD, waarbij gewerkt wordt met een nieuwe vorm van bekostiging vanuit de zorgverzekeraar. Er wordt naar resultaatbekostiging toe gewerkt: huisartsen en longartsen worden aan elkaar gekoppeld zodat zij gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de beste longzorg. De longarts stelt vooraan in de keten de diagnose, met gebruikmaking van een nieuwe instrument voor longfunctieonderzoek, dat de totale longcapaciteit meet: de bodybox. Daarna neemt de huisarts, met de praktijkondersteuner de verdere zorg op zich. Naast huisarts, praktijkondersteuner en longarts zijn ook apothekers, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten betrokken.

Workshop 1.3 “Een ulcus bij diabetes. Hoe kunnen we dit (of erger) voorkomen?” door de afdeling vaatchirurgie van het AdRZ (in workshop ronde 1)
Eén van de complicaties van diabetes is een diabetische voet. Door aandacht voor preventie, educatie en goede voetzorg wordt getracht het aantal van deze complicaties te beperken. Ondanks inspanningen hiertoe van patiënt en zorgverlener, ziet de vaatchirurg regelmatig ernstige vorm van deze complicatie, soms leidend tot amputatie. De vraag is wat we nog beter kunnen doen waardoor het aantal, en de ernst van de complicaties afneemt.


Workshop 1.4 (in workshop ron

0
Hoofdniveau
Zorgvrager gebonden domein
Organisatie gebonden domein
Professie gebonden domein
30-5-2017
Tijd16:00 - 21:15
LocatieVrouwenpolder (NL) (Toon kaart)

Per 1 januari 2017 zijn drie zorggroepen in Zeeland, te weten Zorggroep de Bevelanden, Zorggroep Schouwen-Duiveland en Ketenzorg Walcheren BV gefuseerd, en verder gegaan als PeriScaldes.

Als zorggroep organiseren wij zorg voor patiënten met chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart & vaatziekten, astma en COPD alsmede ouderenzorg. De zorg wordt georganiseerd vanuit de eerstelijn waarbij de huisartsenpraktijken een belangrijke plaats innemen, en waarbij nauw wordt samengewerkt met andere ketenpartners zoals diëtisten, podotherapeuten, specialisten etc.

A. Coortestraat 61
4336 DM
Middelburg
Postbus 416
4460 AV
Goes
0118-632080