Opleidingen details Jeugdzorg Academie
Systeemtherapie (basisopleiding) (ID nummer: 290049)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG opleiding - behandeling 458-9-2017 t/m 9-4-2021
K&J/OG opleiding - diagnostiek158-9-2017 t/m 9-4-2021
K&J/OG opleiding - extra literatuurstudie408-9-2017 t/m 9-4-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Omschrijving

In de cursus is één van de belangrijkste aandachtspunten dat de cursisten systemisch leren denken en dit kunnen vertalen naar analyseren en interveniëren in de therapeutische praktijk.
Individuele zorgen en problemen worden niet lineair causaal begrepen maar in samenhang met de bredere dynamische en relationele context waarin ze zich voordoen. Circulariteit is daarbij het uitgangspunt. Daarom is er vanaf het begin van de opleiding aandacht voor de bredere context van mensen, de cultuur, genderpatronen en sociale klasse en de betekenissen die van daaruit ontstaan. De dominante witte betekenisgeving van psychische klachten zal worden gecompliceerd door andere zienswijzen vanuit verschillende culturen, daarnaast is er voortdurend aandacht voor genderpatronen en hoe deze mensen, hun families en sociale context beïnvloeden. Ook sociale klasse is een belangrijke factor die aandacht krijgt. Armoede en schulden kunnen bijvoorbeeld zeer bepalend zijn voor klachten als depressie en slapeloosheid. 

In systemische therapie is het van belang op zoek te gaan naar patronen, of zoals Boeckhorst ze noemt: probleemcirkels, die het zelfoplossend of helend vermogen van de cliënt (en) / het cliëntsysteem in de weg staan.
Een nieuwsgierige attitude naar de geschiedenis van personen en hun familie, hun hindernissen en mogelijkheden, valkuilen en veerkracht, zijn hierbij van belang. Waar hopeloosheid heerst is er een geschiedenis van hoop, waar krachteloosheid heerst bestaat een geschiedenis van kracht.
De focus ligt niet zozeer op ziekte of op dingen die verkeerd gaan, maar veel meer op hoe mensen in hun relationele context weer tot gewenste ontwikkeling kunnen komen.
Een systeemtherapeut maakt onderdeel uit van het therapeutische systeem, de familie en de therapeut samen, inclusief  de personen die niet in de therapiekamer aanwezig zijn maar wel deel uit maken van het systeem.

Leerdoelen

In de cursus zullen naast bovengenoemde attitude de basis begrippen en vaardigheden van de systeemtherapie aan de orde komen. Leerdoelen zijn hier o.a. het kunnen denken in triades, het kunnen opstellen van en werken met systemische hypothesen, het kunnen kijken vanuit meervoudige perspectieven, meervoudige partijdigheid, open – gesloten systemen, interpunctie, recursiviteit, interactie sequenties, inhoud en betrekking, familie structuur, veerkracht, levenscyclus van families, narratieven, intergenerationele patronen.

Er zal tevens. gewerkt worden met genogrammen, non-verbale communicatie, non-verbale interventies, circulaire vragen, rituelen, focussen en uit vergroten, heretiketteren, verhalen en metaforen, opdrachten en co-therapie.  Dit is een kleine greep uit de vele begrippen en vaardigheden, zoals beschreven in het draaiboek. Aan het eind van de cursus moet de cursist zich deze begrippen en vaardigheden eigen hebben gemaakt en te kunnen toepassen in de therapeutische praktijk. Een belangrijk aandachtspunt is dat de cursist gestimuleerd wordt in het ontwikkelen van een persoonlijke stijl, met de wetenschap dat dit een proces is dat na het einde van de cursus door zal blijven gaan.

 

10
14
ja
60
Basispsycholoog of orthopedagoog
 
Tijd09:30 - 17:00
LocatieHaarlem (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 16:30
LocatieHaarlem (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Organiseren en geven van trainingen voor jeugdzorg professionals.

Lindenstraat 47
2023 TC
Haarlem
Lindenstraat 47
2023 TC
Haarlem
06-19340492