Opleidingen details St. PEGD
PEGD seminar: Aandoeningen van lever en pancreas (ID nummer: 289751)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Gezelschapsdieren5 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Algemene informatie
De lever is een essentieel orgaan met een enorme reservecapaciteit. Hierdoor worden leverproblemen vaak pas laat klinisch opgemerkt. Aan het opsporen van leverpatiënten via bloedonderzoek zitten ook haken en ogen. In de praktijk wordt wel gezien dat aan de hand van bloedonderzoek de patiënt als ‘leverpatiënt’ wordt gedefinieerd, waarna verder onderzoek wordt gestaakt. Dit is jammer, omdat bij deze patiënten, als er een goede diagnose gesteld is, vaak meer mogelijk is.

Een ander orgaan, de pancreas, is zo mogelijk nog lastiger. De klachten die dit orgaan geven kunnen uitermate aspecifiek zijn en het orgaan komt niet direct in beeld bij routineonderzoek. Bij beide organen passen meerdere, boeiende casuïstieken die gebruikt zullen worden om aan te geven met welke diagnostische middelen men aan de slag kan gaan, hoe de uitslagen te interpreteren en op welke manier een eventuele behandeling in te zetten is. Deze zullen interactief besproken worden waarbij de cursisten zelf proberen stapsgewijs de casussen op te lossen. Na afloop van de cursusdag zijn de meest voorkomende aandoeningen van lever en pancreas bij de hond en de kat besproken (inclusief het beeld van ascites, icterus en hepatoencefalopathie), is een protocollaire aanpak gepresenteerd waarmee iedere patiënt benaderd kan worden en zijn de te nemen stappen en behandelingstrajecten in de groep bediscussieerd.

Doelgroep
Eerstelijns dierenartsen werkzaam in de gezelschapsdierenpraktijk.

Onderwijsdoel
Na het volgen van deze bijeenkomst is de dierenarts weer up-to-date aangaande de meest voorkomende lever- en galgangaandoeningen bij hond en kat.

 Dierenartsen
Lezing / Refereerdagdeel
Fysieke bijeenkomst
 Gezelschapsdieren
10
175
Methodisch handelen

Op welke wijze wordt er aandacht besteed aan deze richtlijnen?
Er worden casuïstieken gepresenteerd die opgewerkt worden volgens de richtlijn.
300
Bestand  
2017-12-7-programma.pdf12-9-2017 10:42149 KB
7-12-2017
Tijd12:30 - 18:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren (GGG), onderdeel van de KNMvD en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. 

De Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) hebben, na het wegvallen van de stichting PAOD, de taak op zich genomen om nascholing voor dierenartsen en paraveterinairen te organiseren. Op 22 januari 2009 is hiervoor de Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) opgericht. 

Het doel van de Stichting PEGD is hoogwaardige nascholingen te bieden voor gezelschapsdierenpractici en paraveterinairen, waarbij de nadruk ligt op de directe toepasbaarheid in de praktijk. Hiertoe biedt PEGD jaarlijks een uitgebreid nascholingsprogramma, waarbij naast lezingen ook interactieve workshops en modulaire, meerdaagse cursussen worden georganiseerd.

KvK 30253603

Postbus 421
3990 GE
Houten
030-6348900