Opleidingen details Gelre ziekenhuis, Stollingscommissie
Minisymposium Antistolling Anno 2017 (ID nummer: 289191)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde scholing NAPA326-6-2017 t/m 25-6-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Minisymposium Antistolling Anno 2017

NOAC’s zijn een waardevolle aanvulling van de antistollingsbehandeling, maar met de komst van deze medicijnen is de complexiteit van de behandeling vergroot. Kennis van de verschillende typen antistollingsmedicijnen, de indicaties en de risico’s alsmede de onderlinge interacties zijn essentieel voor een veilige antistollingsbehandeling. Daarnaast dient de keten sluitend te zijn. In dit minisymposium komen diverse onderwerpen over stolling en antistolling aan de orde, zoals de behandeling van boezemfibrilleren en veneuze trombo-embolie, het bloedingsrisico bij antistollingsbehandeling, het antistollingsbeleid rondom chirurgische ingrepen en het gebruik van prohemostatica bij bloedingen tijdens gebruik van antistolling. Tenslotte, zal de rol van de huisarts worden belicht.

Leerdoelen.

Na afloop van de scholing heeft de deelnemer kennis over:

- Achtergrond van de verschillende typen antistollingsmedicijnen.

- De nieuwste inzichten in de behandeling van patiënten met veneuze tromboembolie en van patiënten met boezemfibrilleren. De deelnemer heeft inzicht in toepassing van NOAC’s  en weet na afloop welke categorie patiënten in aanmerking komt voor een NOAC.

- Het bloedingsrisico bij behandeling met antistollingsmedicijnen en het beleid rondom chirurgisch interventies bij patiënten die antistollingsmedicijnen gebruiken.

- Het bloedingsrisico bij een LMWH en een verminderde nierfunctie

- Het beleid bij bloedingen die optreden bij gebruik van antistollingsmedicijnen. De deelnemer heeft inzicht in welke prohemostatica gebruikt kunnen worden. Voorts heeft de deelnemer kennis over de inzetbaarheid van een antidotum voor NOAC.

- De rol van de huisarts in de antistollingsbehandeling, in het bijzonder met NOAC’s.

- Het belang van een Transmuraal Antistollingsprotocol.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
College voor Accreditatie Huisartsen (CvAH)KNMG-GAIA
Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG)KNMG-GAIA
Nederlandse Internisten Vereniging (NIV)KNMG-GAIA
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Bestand  
Programma Minisymposium antistolling 2017.docx2-5-2017 12:0312 KB
 
0
Ja
Medisch specialisten, Huisartsen, (Ziekenhuis)apothekers, Tandartsen, Specialisten Ouderengeneeskunde, Klinisch chemici, Arts-assistenten, Doseerartsen en Medewerkers trombosedienst.
Nee
Nee
Ja
Bayer, Boehringer en Pfizer
 Ja
26-6-2017
Tijd17:00 - 20:15
LocatieApeldoorn (NL) (Toon kaart)

De Stollingscommissie van de Gelre ziekenhuizen vormt een overlegplatform voor antistollingsvoorschrijvende specialisten, chirurgische disciplines, de ziekenhuisapothekers, de medisch leider van de Trombosedienst en de laboratoriumspecialisten klinische chemie. De commissie stelt het concept antistollingsbeleid in het ziekenhuis vast en is de partner voor transmurale protocollen op het gebied van stolling en antistolling. De commissie draagt het vastgestelde beleid uit naar alle betrokkenen. De vastgestelde procedures vormen de lokale richtlijnen. Deze richtlijnen zijn niet vrijblijvend. De commissie ziet erop toe dat van het beleid afgeleide afspraken worden uitgevoerd. De commissie organiseert organiseert ongeveer eenmaal in de vijf jaar een minisymposium antistolling. Dit gebeurt samen met de lokale huisartsenverenigingen.
Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ
Apeldoorn
Postbus 9014
7300 DS
Apeldoorn
055-581 12 12