Opleidingen details Tactus Verslavingszorg
Refereerbijeenkomst ’F-ACT bij Tactus’ (ID nummer: 288946)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog220-6-2017 t/m 19-6-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Inleiding

Binnen Tactus Verslavingszorg wordt vier keer per jaar een refereermiddag georganiseerd met als belangrijkste doel uitwisseling van kennis en ervaring op postacademisch niveau. Inhoudelijk sluiten de bijeenkomsten aan bij de ontwikkelingen binnen Tactus en het werkveld.

Programma Refereerbijeenkomst ‘F-ACT bij Tactus’

Doel van de bijeenkomst is het vergroten van de bekendheid van F-ACT (Flexible Assertive Community Treatment) bij regiebehandelaren binnen Tactus. Binnen het zorgpad Care is F-ACT een van de belangrijke pijlers. F-ACT vormt de basiswerkvorm in dit zorgpad. Echter is de methode relatief nieuw, zeker in de verslavingszorg en daarom nog niet bij alle behandelaren (goed) bekend. In deze bijeenkomst willen we uitleggen wat F-ACT inhoudt, met name binnen Tactus. Omdat de bijeenkomst georganiseerd wordt door de vakgroep Psychologen, leggen we nadruk op de rol van de psycholoog (GZ, KP en PT) binnen het F-ACT-team.

Agenda:

14.00 - 14.05       Opening door Jan Gresnigt

14.05 - 14.20       Wat is F-ACT+ evidentie door Eva Kok

14.20 - 14.50       De rol van de psycholoog in het F-ACT-team door Lot Kokkelink en Eva Kok

14.50 - 15.15       De rol van de ervaringsdeskundige in het F-ACT-team door Rick Kamphuis

15.15 - 15.30       Pauze

15.30 - 16.30       Lezing van prof. dr. Philippe Delespaul over F-ACT in de verslavingszorg

16.30 - 16.55       Demonstratie F-ACT-bord vergadering/casuïstiek door allen

16.55 - 17.00       Afsluiting door Jan Gresnigt

Samenvatting per onderdeel:

Wat is F-ACT + evidentie; basale uitleg over wat F-ACT inhoudt. Een korte achtergrondschets. Daarnaast aandacht voor evidentie; publicaties en wetenschappelijke onderzoeken omtrent F-ACT worden besproken. Belangrijkste bron; Trimbosinstituut + F-actnederland.nl. Hier worden publicaties, lopende onderzoeken etc. bijgehouden op gebied van F-ACT.

De rol van de psycholoog in het F-ACT-team; illustratie van verschillende voorbeelden van de rol van de psycholoog. Er wordt een casus uitgebreid besproken, waarbij verschillende psychologische interventies geïllustreerd worden. Daarnaast is er aandacht voor het gebruik van het crisis signaleringsplan volgens de methode van Frans Fluttert. Ook wordt aandacht besteed aan de rol van de psycholoog in de begeleiding van collega’s in het F-ACTteam. Met name in de verslavingszorg hebben F-ACT-teams (vaker dan in de reguliere GGZ waar de meeste problematiek as I/psychiatrie is) te maken met ernstige persoonlijkheidsproblematiek bij hun cliënten. Het werken met deze doelgroep roept over het algemeen bij collega’s veel op, en maakt de samenwerking met zowel cliënt als met elkaar als team soms lastig. Een psycholoog met kennis van persoonlijkheidsproblematiek en teamprocessen (bijvoorbeeld parallelprocessen) kan het functioneren van een F-ACT-team ten goede komen.

De rol van de ervaringsdeskundige: in elk F-ACT-team zitten één a twee ervaringsdeskundigen die vanuit hun specifieke achtergrond een andere insteek hebben richting cliënten dan reguliere hulpverleners. Ervaringsdeskundigen leggen sterk de nadruk op herstel; niet alleen gericht op psychische problemen, maar juist op herstel in brede in, zoals maatschappelijk herstel. Ervaringsdeskundigen kunnen vanwege hun achtergrond als cliënt vaak gemakkelijker contact maken met voor de reguliere hulpverleners niet of nauwelijks te bereiken doelgroep en ze toeleiden naar collega’s in het F-ACT-team. Deze rol zal nader toegelicht worden, met daarbij specifiek aandacht voor wat herste

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)KNMG-GAIA
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
Psychiaters Verslavingsartsen Klinisch psychologen Klinisch neuropsychologen GZ-psychologen Psychotherapeuten Verpleegkundig Specialisten en zij die voor deze beroepen in opleiding zijn
 Inleidend
 Verbredend
 Verdiepend
20
65
ja
Bestand  
Uitnodiging refereerbijeenkomst 20 juni 2017.doc26-4-2017 15:09109 KB
Hoofdniveau
Volwassenen
20-6-2017
Tijd14:00 - 17:00
LocatieDeventer (NL) (Toon kaart)

Door Tactus verslavingszorg worden regelmatig refereerbijeenkomsten, symposia en trainingen gegeven voor artsen zoals huisartsen, verslavingsartsen, sociaal geneeskundigen, verpleegkundig specialisten en psychiaters

 

Keulenstraat 3
7418 ET
Deventer
0883822887