Opleidingen details RINO Amsterdam

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Mentaliseren in gezinnen en systemen (MBT-F) (ID nummer: 288753)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie1831-5-2017 t/m 30-11-2020
K&J/OG opleiding - behandeling 1531-5-2017 t/m 30-11-2020
K&J/OG opleiding - diagnostiek331-5-2017 t/m 30-11-2020
K&J/OG opleiding - extra literatuurstudie531-5-2017 t/m 30-11-2020

Mentaliseren in gezinnen en systemen (MBT-F)
De term 'mentaliseren' verwijst naar het vermogen van mensen om zichzelf en anderen te kunnen begrijpen door innerlijke gedachten, gevoelens en verlangens, kortom via de mentale ervaringswereld. Mentalisation Based Family Therapy (MBT-F) is een kortdurende behandelingsvorm voor kinderen/jeugdigen en hun families, gebaseerd op mentaliseren bevorderende therapie (MBT). Het MBT-F protocol is ontwikkeld aan het Anna Freud Centre in Londen door (o.a.) Mary Target en Peter Fonagy. Doel van de behandeling is het vergroten van het mentaliserend vermogen: het vergroten van het onderlinge begrip voor de andere gezinsleden en/of de partner. toelichting MBT-F helpt cliënten in systeemtherapie elkaars innerlijke belevingen, en de invloed daarvan op gevoelens en gedrag, te begrijpen. Juist het ruimte geven aan het bestaan van meerdere perspectieven, in combinatie met het bewust worden van verschillen in eigen en andermans belevingen stimuleren de interesse in elkaar en geven betekenis aan vaak als zeer zinloos of kwetsend ervaren gedrag in de interactie. Het vergroten van duidelijkheid in de communicatie binnen een gezin verstevigt het gehechtheidsysteem, vergroot de eigen kracht en bevordert een gevoel van geborgenheid. MBT-F is gericht op het op gang brengen van het mentaliserend vermogen van een systeem. Het is dus geen oplossingsgerichte behandeling maar een procesgerichte manier van werken.

Inhoud:

Gehechtheidstheorie en het werken in systemen. Mentaliseren in systemen: het genereren en naast elkaar kunnen verdragen van meerdere perspectieven. In gesprek komen met andere gezinsleden, met de partner en kennis maken met verschillende belevingswerelden. Ontwikkeling van mentaliseren: hoe ontstaat mentaliseren, en hoe kan het alsnog op gang gebracht worden. Assessment van mentaliseren: hoe wordt mentaliseren herkend, wat is mentaliseren, wat is het niet. Welk niveau van mentaliseren hebben de diverse leden van een systeem, waar wordt wel/niet gementaliseerd. Nadere verkenning van de doelgroep van MBT-F, kenmerken van manieren van relatievorming, invloeden op de MBT-F therapeut nagaan en bewerkbaar maken. Verschillende mentaliserende interventies. MBT-F protocol, behandeltechnieken en fasering.
 

academici en HBO-ers
Cursus
 Inleidend
 Verdiepend
10
14
ja
795 euro incl.literatuur en lunches
15
toetsing en evaluatie
Systeemtherapeuten, klinisch psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, eerstelijnspsychologen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en ouderbegeleiders.
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIncompany training - geen open inschrijving

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:45 - 16:45
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

De RINO Amsterdam is een landelijk werkend nascholings- en opleidingsinstituut voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aangrenzende terreinen.

De RINO biedt al bijna twintig jaar een rijk en gevarieerd aanbod van cursussen, workshops en opleidingen met topdocenten uit de praktijk, in het hartje van Amsterdam.
 

Leidseplein 5
1017 PR
AMSTERDAM
020-6250803
Selecteer een bestand aub.