Opleidingen details Koninklijke Kentalis - Academie
Zintuigverhalen maken (ID nummer: 287864)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing67-2-2017 t/m 7-2-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Korte beschrijving: In deze cursus ga je voor een persoon een zintuigenverhaal op maat maken. Zintuigenverhalen zijn verhalen die voorgelezen worden met toevoeging van zintuiglijke ervaringen. Het is een leuke, ontspannende activiteit waardoor een persoon ervaringen kan opdoen. De communicatie en interactie worden hierdoor op een positieve manier gestimuleerd. Daarnaast kan deze manier van voorlezen ingezet worden om ’spannende’ ervaringen te bespreken en de persoon voor te bereiden op bijvoorbeeld een verhuizing of ziekenhuisopname. De voorleesmethode is gebaseerd op Multi Sensory Storytelling en door Kentalis aangepast vanuit Totale en Ondersteunde Communicatie. Het zintuigenverhaal wordt voorgelezen met pictogrammen of foto’s en in Nederlands met Gebaren of Nederlandse Gebaren Taal. Voor wie? Zintuigenverhalen maken is een cursus voor professionals die werken met cliënten en/of leerlingen met een meervoudig communicatieve beperking, voor ouders van een kind met een meervoudige communicatieve beperking en voor andere familieleden. Daarnaast is de cursus ook geschikt voor professionals die werken met en/of familieleden van dementerende ouderen. Wat leer je? Een zintuigenverhaal op maat maken en voorlezen. Je leert wat de richtlijnen zijn voor het maken van een zintuigenverhaal en welke richtlijnen belangrijk zijn bij het voorlezen van het verhaal. Je past dit toe bij het maken en voorlezen van je eigen verhaal en je krijgt tips om je verhaal te optimaliseren. De cursist: • weet wat de richtlijnen zijn over het maken van een zintuigenverhaal en kan deze na de bijeenkomst toepassen op een eigen verhaal. • kan op basis van oefenen en de feedback het eigen zintuigenverhaal optimaliseren. • weet welke richtlijnen belangrijk zijn bij het voorlezen van een zintuigenverhaal en kan dit toepassen tijdens het voorlezen van het eigen verhaal. • kan aan de hand van observatiepunten zien wat positieve en verbeterpunten zijn bij het voorlezen van zintuigenverhalen. • kan op grond van feedback over de eigen voorleesstijl aangeven wat er goed gaat en wat aandacht nodig heeft.

Cursus
 NVLF - Logopedisten
Korte beschrijving:
In deze cursus ga je voor een persoon een zintuigenverhaal op maat maken. Zintuigenverhalen zijn verhalen die voorgelezen worden met toevoeging van zintuiglijke ervaringen.

Het is een leuke, ontspannende activiteit waardoor een persoon ervaringen kan opdoen. De communicatie en interactie worden hierdoor op een positieve manier gestimuleerd. Daarnaast kan deze manier van voorlezen ingezet worden om 'spannende' ervaringen te bespreken en de persoon voor te bereiden op bijvoorbeeld een verhuizing of ziekenhuisopname.

De voorleesmethode is gebaseerd op Multi Sensory Storytelling en door Kentalis aangepast vanuit Totale en Ondersteunde Communicatie. Het zintuigenverhaal wordt voorgelezen met pictogrammen of foto’s en in Nederlands met Gebaren of Nederlandse Gebaren Taal.

Voor wie?
Zintuigenverhalen maken is een cursus voor professionals die werken met cliënten en/of leerlingen met een meervoudig communicatieve beperking, voor ouders van een kind met een meervoudige communicatieve beperking en voor andere familieleden. Daarnaast is de cursus ook geschikt voor professionals die werken met en/of familieleden van dementerende ouderen.

Wat leer je?
Een zintuigenverhaal op maat maken en voorlezen. Je leert wat de richtlijnen zijn voor het maken van een zintuigenverhaal en welke richtlijnen belangrijk zijn bij het voorlezen van het verhaal. Je past dit toe bij het maken en voorlezen van je eigen verhaal en je krijgt tips om je verhaal te optimaliseren.

De cursist:
• weet wat de richtlijnen zijn over het maken van een zintuigenverhaal en kan deze na de bijeenkomst toepassen op een eigen verhaal.
• kan op basis van oefenen en de feedback het eigen zintuigenverhaal optimaliseren.
• weet welke richtlijnen belangrijk zijn bij het voorlezen van een zintuigenverhaal en kan dit toepassen tijdens het voorlezen van het eigen verhaal.
• kan aan de hand van observatiepunten zien wat positieve en verbeterpunten zijn bij het voorlezen van zintuigenverhalen.
• kan op grond van feedback over de eigen voorleesstijl aangeven wat er goed gaat en wat aandacht nodig heeft.
Bestand  
37906260_programma.docx13-4-2017 14:54122 KB
 
Rita Gerkema
2
0
170
2-2-2021
Tijd10:00 - 12:00
Locatie
OpmerkingenCursus bestaat uit drie bijeenkomsten: 12 januari, 19 januari en 2 februari 2021. Als men accreditatiepunten wil ontvangen moet men verplicht de derde bijeenkomst aanwezig zijn.

20-9-2018
Tijd13:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenTerugkomdag is gepland op 11 april 2019

19-9-2018
Tijd17:00 - 21:00
Locatie

29-1-2018
Tijd15:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

6-11-2017
Tijd09:00 - 13:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Over Kentalis

Al meer dan 225 jaar is Kentalis dé specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met een beperking in horen of communiceren. We zijn er voor mensen die doof of slechthorend zijn en mensen met een taalontwikkelingsstoornis of doofblindheid. Sommige leerlingen en cliënten hebben ook een verstandelijke beperking of motorische of psychiatrische problemen.

We zijn er ook voor de omgeving

We zijn er voor cliënten en leerlingen, maar we zijn er ook voor hun omgeving. Graag helpen en informeren we ouders en verzorgers, scholen, huisartsen, logopedisten, consultatiebureaus, kinderdagverblijven en andere zorgorganisaties.

Kentalis zet zich in!

Kentalis heeft hart, oog en oor voor de ander. Onze klanten krijgen allerlei mogelijkheden om zich te ontwikkelen op het gebied van taal en communicatie. Om te zorgen dat zij zo goed mogelijk kunnen meedoen aan onze samenleving. Door kennis te ontwikkelen, toe te passen en te delen, verbeteren we continu de kwaliteit van onze dienstverlening. Dit doen we in goede dialoog met klanten, medewerkers en partners.

Hoogstraat 21
5271 SW
Sint-Michielsgestel
Postbus 115
5270 AC
Sint-Michielsgestel
073 5588930