Opleidingen details Boom Psychologie & Psychiatrie Academy
Integratieve Theoriegestuurde Psychodiagnostiek (ID nummer: 287708)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie2417-9-2017 t/m 21-9-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De laatste jaren wordt steeds meer de noodzaak benadrukt van een dimensionele benadering in de diagnostiek van persoonlijkheidspathologie. De dimensionele benadering houdt in dat individuen een groot aantal meer of minder sterke persoonlijkheidskenmerken in combinatie met elkaar kunnen vertonen, waarbij er een vloeiende grens is tussen normaliteit en pathologie. Deze benadering beschrijft mensen dan ook aan de hand van kenmerken die continu verdeeld zijn. Het belangrijkste voordeel van dimensionele modellen is dat ze verschillende kenmerken van de persoonlijkheid combineren tot een profiel. De betekenis van het profiel wordt vervolgens met behulp van een theoretisch kader van betekenis voorzien. Hierdoor gaat geen relevante informatie verloren en is een op het individu toegesneden persoonlijkheidsdiagnostiek mogelijk.

Binnen deze ontwikkeling heeft de theoriegestuurde dynamische profielinterpretatie van de NVM de afgelopen jaren toenmend een duidelijk klinisch draagvlak gekregen.

Eurelings-Bontekoe en Snellen (2017) hebben dit model voor structurele diagnostiek ontwikkeld waarbij gegevens van persoonlijkheidsvragenlijsten in combinatie met elkaar met behulp van psychodynamische theorieën worden geïnterpreteerd. De beschikbare onderzoeksresultaten laten zien dat met deze methode wel degelijk de mate van structurele kwetsbaarheid kan worden bepaald.

In deze 6-daagse cursus worden de deelnemers intensief opgeleid en getraind in de methodische toepassing van de theoriegestuurde dynamische profielinterpretatie van diverse psychodiagnostische instrumenten, met als basis en uitgangspunt de structuurhypothese vanuit de NVM.  De theoretische en wetenschappelijke onderbouwing hiervan vindt plaats door de bespreking van een scala aan theoretische modellen, onderzoeksresultaten, practice-based clinical evidence en casuïstiek. Zij leren binnen dit model op integratieve wijze de toepassing van diverse vragenlijsten als de NPV-2R, UCL-93, SCL-90R, NEO-PI-3 en TCI en –  uiteraard – hoe deze gegevens te gebruiken bij de indicatiestelling. Tevens wordt aandacht gegeven aan de formele analyse van de narratieven uit de Thematische Apperceptie Test.  Dit laatste met het oog op het herkennen van Autisme Spectrum Stoornis (ASS), trauma en formele denkstoornissen. Tenslotte komen ook (de veranderingen op basis van) de DSM-5 aan de orde. De plenaire presentaties worden onder begeleiding van de docenten voortdurend afgewisseld met het werken in 2- en 4-tallen.

Na afloop is de deelnemer in staat diagnostische informatie, op basis van meetinstrumenten uit meerdere domeinen en verschillende bronnen verkregen, op een multidimensionele wijze te interpreteren, te integreren en hypothesen te genereren met betrekking tot de structurele kwetsbaarheid, de intrapsychische dynamiek en de interpersoonlijke kernthema’s van de patiënt. Integratie van diagnostische gegevens leidt aldus tot een persoonlijke, op maat gesneden “mini-theorie” over deze specifieke patiënt, die een leidraad kan vormen bij indicatiestelling en de (on)mogelijkheden in de (volgorde van) behandeling. Daarnaast kan de deelnemer de complexe interactie tussen manifeste symptomatologie en persoonlijkheidsstructuur beschrijven en gebruiken voor de benodigde indicatiestelling bij complexe pathologie in de dagelijkse praktijk.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
NIP-Eerstelijnspsychologie NIPPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
(Meerdaagse) Nascholing
2900
Het inschrijfgeld voor deelnemers aan deze cursus bedraagt € 2.900,-.

Daarbij inbegrepen zijn:
* 5 overnachtingen in een appartement voor 1-persoonsgebruik met eigen badkamer
* volpension
* eventuele transfer van en naar de luchthaven van Florence / Pisa op zondag en vrijdagmiddag
* uitgebreid cursusmateriaal
Hoofdniveau
Psychotherapie en Psychiatrie
ZGP (zelfstandig gevestigden)
17-9-2017 t/m 22-9-2017
Tijd17:30 - 13:30
LocatieMontaione (IT) (Toon kaart)

In september 2015 werd Lemion opgericht door Ludwig Benecke en Marije Wiegerinck die beiden hun sporen hebben verdiend in het vak van postacademische bij- en nascholing.
Ludwig Benecke als founding father van ‘Benecke’, het eerste in bij- en nascholing gespecialiseerde bedrijf in Nederland en Marije Wiegerinck als senior conferencemanager, gespecialiseerd in onderwijs met name voor de gezondheidszorg. Onlangs heeft Ludwig afscheid genomen van het bedrijf maar gelukkig profiteert Lemion nu nog van zijn grote kennis en ervaring.

Vanaf het prille begin was er vanuit Lemion een intensieve samenwerking met zowel uitgeverij De Tijdstroom als Boom Psychiatrie & Psychologie. Dat maakte het o.a. mogelijk om in combinatie met een bijeenkomst bij het thema passende boeken aan te bieden. Een samengaan van deze bedrijven was dan ook een logische stap.

In april 2018 fuseerde De Tijdstroom met Koninklijke Boom Uitgevers en in de zomer van 2019 volgde Lemion.  Dit samengaan biedt de professional in de gezondheidszorg een nog betere toegang tot de laatste vakkennis middels een combinatie van boeken, tijdschriften, bijeenkomsten en online content.

Prinsengracht 747-751
1017 JX
Amsterdam
0202614180