Opleidingen details Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie (AIGR)
Chronische ziekte en groepstherapie voor ouders en hun jonge kind (ID nummer: 287059)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog529-5-2017 t/m 28-5-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Op 11 november 2016 organiseerde het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie een studiedag ter gelegenheid van haar 30-jarig bestaan. Op deze dag werd een keur aan workshops aangeboden over actuele onderwerpen in de systeemtherapie. Omdat deze dag geheel volgeboekt was en de aanwezigen slechts aan 2 workshops konden volgen, hebben wij -op veler verzoek- besloten de workshops te herhalen voor belangstellenden. De doelstelling van deze serie is om informatie te geven over een aantal belangrijke ontwikkelingen in de het vakgebeid, kennis en vaardigheden over te dragen en handvatten te bieden om behandelingen op persoonlijke en geinspireerde wijze vorm te geven. De doenten zijn allen werkzaam bij het AIGR, velen zijn opleider, supervisor en/of leertherapeut van de NVRG en hebben hun sporen verdient in de systeemtherapie. De workshops zijn bedoeld voor gezins- en relatietherapeuten, systemisch werkende GZ-psychologen/psychotherapeuten/klinisch psychologen/klinisch neuropsychologen en psychiaters met systemische belangstelling die hun kennis willen verdiepen.

Er worden 2 workshops op een dag aangeboden, waarbij elke workshop een dagdeel beslaat. Inschrijving gaat per hele dag, dus er wordt ingeschreven op minimaal twee workshops. Het is mogelijk om op een of meerdere dagen in te schrijven.

Workshop: systeemtherapie en chronisch lichamelijk ziekte.

Leerdoelen:

Wat doet dit met een systeem; de partner relatie en het gezin? Wat zijn de behandelmogelijkheden, hoe diagnosticeer je? Wie is de geindentificeerde patient? Hoe vinden ze een nieuw evenwicht in hun samenzijn gegeven de chronische ziekte. Hoe kunnen ze leren omgaan met de doodsbedreiging in het geval van kanker en het afnemen van de kwaliteit van leven. Welke interventies kunnen werkzaam zijn en welke in mindere mate. Wat is de positie van het medisch behandelteam? Hoe kan het grotere systeem betrokken worden als steun netwerk? Met een systemische blijk en aan de hand van casuistiek worden deze vraagstukken beantwoord. Vanuit een attitude van de meervoudige loyaliteit wordt er ingegaan op interventies die helpen het evenwicht in het systeem te herstellen. Het is een interactieve workshop waarin rollenspelen een belangrijke plaats innemen.

Workshop: groepstherapie voor ouders en hun jonge kind.

Leerdoelen:

Het bevorderen van het mentaliseren van ouders/verzorgers over hun jonge kind in een groep. Wat is de toegevoegde waarde van de groep voor dit proces? Het Infant Mental Health (IMH) gedachtengoed en de evidence based MBT methodiek staan centraal. Het contingent en gemarkeerd spiegelen in het hier-en-nu is de focus, hoe doe je dat? De docenten maken gebruik van een werkboek dat zij hebben ontwikkeld voor ouders met emotieregulatieproblematiek ten gevolge van een psychiatrische stoornis of persoonlijkheidsproblematiek en/of een traumatische voorgeschiedenis. Hoe kunnen deze ouders/verzorgers beter hun jonge kind in mind houden waardoor een gezonde ontwikkelling van het kind in gang wordt gezet wat psychopatholgie in de toekomst zou kunnen voorkomen. Aan de hand van beelmateriaal, casuistiek en rollenspelen zullen de cusrcisten kennismaken met de interventies gericht op het bevorderen van het mentaliseren van de ouder/verzorger over hun jonge kind in de groep. De aangemelde patient is de relatie/het systeem.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)KNMG-GAIA
Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
systeemtherapeuten, psychotherapeuten, klinisch psychologen, GZ-psychologen, psychiaters
 Verbredend
 Verdiepend
15
30
ja
Bestand  
Workshops AIGR 29 mei 2017.pdf5-4-2017 17:1872 KB
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Ouderen
9-2-2018
Tijd09:00 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenGroepstherapie voor ouders en hun jonge kind, Seks en Midlife

29-5-2017
Tijd09:00 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenGroepstherapie voor ouders en hun jonge kind, Seks en Midlife

Instituut voor gezins- en relatietherapie, systeempsychotherapie, expertise, behandeling, opleiding, supervisie, consultatie, leertherapie en coaching.

Prinsengracht 697
1017JV
Amsterdam
0206122065