Opleidingen details Universiteit Maastricht, O&O
Klinisch opleiden voor gevorderden: Regionale onderwijssamenwerking binnen de maatschap (eendaagse variant) (ID nummer: 285755)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Cursus ZA59-6-2017 t/m 8-6-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Competentiegericht opleiden krijgt steeds meer vorm in de medisch specialistische vervolgopleidingen. Een vervolgstap is het individualiseren van de opleidingspraktijk, dat uiteindelijk moet leiden tot verkorting van de medische vervolgopleiding.
Dit vraagt om betrokkenheid van de opleider en de hele opleidingsgroep bij het uitstippelen van een optimaal leertraject. Invulling geven aan het opleiden in alle CanMEDS-competenties vraagt om verder denken dan alleen medisch handelen. Daarnaast zal de aios meer zelf verantwoordelijkheid moeten dragen voor zijn leerproces. Zeker als er sprake is van opleiden op verschillende locaties. Onderlinge afstemming tussen opleiders/opleidersgroep en aios is hierin des te belangrijker. Het goed gebruik van het individuele opleidingsplan is een absolute noodzaak.
“Wanneer is versnellen verantwoord?” Hoe gaat u om met verschil in niveau tussen de verschillende aios in uw groep. Dit zijn vragen die het noodzakelijk maken de bekwaamheidsniveaus beter in kaart te brengen. Hiervoor lijken EPA’s de geschikte manier te zijn. Dit roept echter direct vragen op over de wijze waarop deze in de praktijk getoetst kunnen worden.

In deze workshop oefent u met het meer expliciet maken van met name de algemene competenties en krijgt u handvatten voor vormen van toetsen op de werkplek. Daarnaast blijft het geven van adequate feedback en werken met specifieke leerdoelen essentieel, bij welke vorm van werkplekleren dan ook.
Tijdens deze workshop zal de vraag “Hoe breng je ervaring in kaart" verder bediscussieerd worden en krijgt u concrete tips en voorbeelden uit de praktijk waarmee u in uw eigen opleiding direct aan de slag kunt.

 

 

Artsen en ziekenhuisapothekers
werken in groepen van maximaal 12 personen
450 euro
12
Na de workshop heeft de deelnemer:

• Kennis van het doel van een IOP, in relatie tot lokaal/regionaal opleidingsplan
• Inzicht in de rol van het IOP bij individualisering
• Ervaren wat zijn rol is in het individualiseren van opleidingen van aios
• Inzicht hoe competenties expliciet een plaats te geven in bestaande werksituaties
• Inzicht hoe hij de aios kan opleiden in algemene competenties door werkzaamheden meer te expliciteren en op onderwijs te structureren.
• In overleg met collega opleiders/supervisoren een breder handelingsrepertoire opgebouwd
• Kennis van het begrip EPA
• Inzicht in de 'vertaling' van competenties naar EPA's
• Inzicht in EPA's in relatie tot bekwaamheidsontwikkeling van de AIOS
• mogelijkheden en beperkingen van opleiden op verschillende locaties verkend en besproken
• Geoefend met het maken van EPA's
• besproken hoe competenties en EPA's expliciet een plaats te geven in bestaande werksituaties (aan de hand van thema’s).
• Inzicht in mogelijkheden hoe een EPA te toetsen op de werkplek
Nee
Competentiegericht opleiden krijgt steeds meer vorm in de medisch specialistische vervolgopleidingen. Een vervolgstap is het individualiseren van de opleidingspraktijk, dat uiteindelijk moet leiden tot verkorting van de medische vervolgopleiding.

Dit vraagt om betrokkenheid van de opleider en de hele opleidingsgroep bij het uitstippelen van een optimaal leertraject. Invulling geven aan het opleiden in alle CanMEDS-competenties vraagt om verder denken dan alleen medisch handelen. Daarnaast zal de aios meer zelf verantwoordelijkheid moeten dragen voor zijn leerproces. Zeker als er sprake is van opleiden op verschillende locatie. Onderlinge afstemming tussen opleiders/opleidersgroep en AIOS is hierin des te belangrijker. Het goed gebruik van het individuele opleidingsplan een absolute noodzaak is.

“Wanneer is versnellen verantwoord?” Hoe gaat u om met verschil in niveau tussen de verschillende aios in uw groep. Dit zijn vragen die het noodzakelijk maken de bekwaamheidsniveaus beter in kaart te brengen. Hiervoor lijken EPA’s de geschikte manier te zijn. Dit roept echter direct vragen op over de wijze waarop deze in de praktijk getoetst kan worden.

In deze workshop oefent u met het meer expliciet maken van met name de algemene competenties en maken van EPA's en krijgt u handvatten voor vormen van toetsen op de werkplek. Daarnaast blijft het geven van adequate feedback en werken met specifieke leerdoelen essentieel, bij welke vorm van werkplek leren dan ook.

Tijdens deze workshop zal we de vraag “Hoe breng je ervaring in kaart" verder bediscussieerd worden en krijgt u concrete tips en voorbeelden uit de praktijk waarmee u in uw eigen opleiding direct aan de slag kunt.
Prof. Ide Heyligers (orthopeed) en dr. K. Könings (onderwijskundige)
 
Ja
Tijd09:00 - 17:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieMaastricht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieMaastricht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Het betreft de Universiteit Maastricht, Faculteit Health, Medicine and Life Science afdeling Geneeskunde. Binnen de vakgroep Onderwijsontwikkeling en Onderwijsresearch (O&O) bevindt zich de taakgroep Docentprofessionalisering (DocProf). Deze taakgroep ontwikkelt, coordineert en draagt zorg voor de uitvoering van workshops en trainingen voor docenten betrokken bij het onderwijs van de opleiding voor geneeskunde. 

 

Universiteitssingel 60
6229 ER
Maastricht
Postbus 616
6200 MD
Maastricht
043-3885751