Opleidingen details Zorg voor leren
Training Haptonomie en het voorkomen van weerstand bij dementie (ID nummer: 285450)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Geriatrie-Gerontologie66-4-2017 t/m 5-4-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De training is bedoeld voor verzorgenden en verpleegkundigen die werken in de thuiszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, revalidatie, GGZ en het ziekenhuis.

Doelstellingen training

1. de deelnemers erkennen en herkennen de oorzaken van het ontstaan of juist het voorkomen van angst en weerstand bij cliënten met dementie, gerelateerd aan hun eigen werkwijze;

2. de deelnemers worden zich bewust van hun mogelijke invloed op het ontstaan, dan wel voorkomen van angst en weerstand bij cliënten met dementie;

3. de deelnemers onderzoeken actief de effecten van non-verbale communicatie op het ontstaan, dan wel voorkomen van angst en weerstand bij cliënten met dementie;

4. de deelnemers kunnen haptonomische verplaatsingen toepassen, specifiek voor mensen met dementie;

5. de deelnemers kunnen werken met enkele transferhulpmiddelen (trekzeil en glijrol), specifiek voor mensen met dementie. 

Inhoud training

De training bevat theoretische en praktische componenten.

1. Vormen van weerstand. Passieve en actieve weerstand. Vecht-, vlucht- en bevriesreactie bij angst gevoelens. Agressie.

2. Oorzaken van het ontstaan van angst en weerstand tijdens verzorging en verpleging. Wat kun je zelf doen? Wat is de invloed van non-verbale communicatie? Wat is de invloed van herhaling en herkenbaarheid?

3. Haptonomisch werken. Een aantal haptonomische fenomenen. De relatie tussen aanraking en angst. Grenzen voelen. Steeds opnieuw contact maken. Plaatsen van het lichaam die je wel en beter niet aan kunt raken. Het verschil ervaren tussen een open handvatting en een gesloten handvatting. Het verschil ervaren tussen 'trekken en duwen' en 'uitnodigend' werken. Het verschil ervaren tussen het werken met de vingers en het werken met de handpalmen. Het leren voelen van de bewegingssnelheid van de cliënt en daarop reageren.

4. Kennis en vaardigheidstraining van enkele haptonomische verplaatsingstechnieken: loopbegeleiding, helpen staan en zitten, hogeropverplaatsen in de stoel, draaien in bed, in- en uit bed helpen, verplaatsingen met trekzeil en glijrol binnen het bed. 

5. Bespreken casuïstiek.

Duur trainingsprogramma

De training bestaat uit 1 dag van 5 uur en 30 minuten (exclusief pauze).

Onderwerpen training in de bijlage.

 

Tijd9:30 - 16:00
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:00
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

Zorg voor leren biedt landelijk scholing en training aan voor zorgprofessionals. Zowel zorginstellingen als zelfstandige zorgprofessionals kunnen bij ons terecht.

Florazoom 28
2719 HR
Zoetermeer
Florazoom 28
2719 HR
Zoetermeer
0644934671