Opleidingen details Dimence GGZ, regio West Overijssel; A-opleiding
Stress effecten op het geheugen: relevantie voor behandeling van stress-gerelateerde psychiatrische stoornissen (ID nummer: 284173)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie14-5-2017 t/m 4-5-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De lezing zal in het teken van stress effecten op het geheugen staan. Wat is de rol van stress en emotie op het geheugen? Hoe kunnen we deze, vaak preklinische, kennis gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe en persoonsgerichte behandelmethoden voor patiënten met psychologisch of traumatisch geheugen? We hebben Benno Roozendaal bereid gevonden om over dit thema te refereren.
 

Benno Roozendaal is hoogleraar Behavioural Neuroscience, Sinds 2012 werkt hij bij het Donders Institute for Brain, Cognition & Behaviour en het Radboudumc, Nijmegen. Gedurende de afgelopen 25 jaar heeft hij de hersenprocessen bestudeerd die ten grondslag liggen aan de impact van stress en emotionele opwinding op het geheugen. Het onderzoek wordt geleid door de centrale hypothese dat de afgifte van bijnierhormonen zoals adrenaline en cortisol verhoogd is tijdens blootstelling aan emotionele gebeurtenissen, en dat deze hormonen cognitieve processen in de hersenen kunnen beïnvloeden. Hoewel deze stresshormooneffecten op het geheugen meestal uiterst adaptief zijn en ervoor zorgen dat met name belangrijke gebeurtenissen goed worden onthouden, hebben zijn bevindingen ook klinische relevantie voor patiënten met bijvoorbeeld psychologisch trauma of een fobie. Zo kunnen bijvoorbeeld beta-blockers en hydrocortison een gunstig effect hebben bij de behandeling van traumatische en/of fobische ervaringen. In recent werk richt hij zich vooral op de vraag hoe vroege trauma-ervaringen een blijvende verstoring in deze stress-regulering van het geheugen veroorzaken. Hier speelt het cannabissysteem ook een belangrijke rol bij en dit kan deels het hoge cannabisgebruik in patiënten met vroege trauma-ervaringen verklaren.

 

 

 

Leerdoelen:

 

Kennis over de effecten van stress en stresshormonen op het emotionele brein en het geheugen.

Kennis over hoe stresshormonen of juist remmers hiervan de effecten van cognitieve gedragstherapie bij traumabehandeling kunnen verbeteren.

Kennis over hoe vroege stresservaringen het effect van cognitieve gedragstherapie negatief kunnen beïnvloeden.

Kennis over waarom sommige patiëntgroepen geneigd zijn tot cannabisgebruik en wat de effecten daarvan zijn op traumatische herinneringen.

 

Refereerbijeenkomst
Bestand  
Uitnodiging 4 mei 2017.doc9-3-2017 15:10110 KB
 
0
Hoofdniveau
Psychiatrie en filosofie
Verslavingspsychiatrie
4-5-2017
Tijd17:15 - 19:30
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)

Instelling voor Geestelijke Volksgezondheid. Opleidingsactiviteiten en scholingsactiviteiten in het kader van de opleiding tot psychiater of in het kader van bij- en nascholing van psychiaters.

Burg. Roelenweg 9, Zwolle
8021 EV
Zwolle
Postbus 110
8000 AC
Zwolle
0384691017