Opleidingen details SaHa Hoogsensitief
Studiedag Ketensamenwerking bij Pediatric Condition Falsification / Münchhausen by Proxy (ID nummer: 283807)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 357-6-2017 t/m 6-6-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Hoe combineer je het zo snel mogelijk in veiligheid willen brengen van het kind met veiligstellen van bewijsmateriaal? Hoe bouw je een goed dossier op dat voldoende informatie bevat voor een gerechtelijke procedure? Hoe kunnen zorgpartners, politie en justitie zo vroeg mogelijk samenwerken bij deze complexe vorm van kindermishandeling?
 
Het is moeilijk om te geloven, en nog moeilijker om te bewijzen dat een ouder zijn/haar kind bewust als ziek presenteert of opzettelijk ziek maakt. Het opbouwen van een goed dossier en vroegtijdige samenwerking tussen ketenpartners is cruciaal voor de veiligheid van deze kinderen. De werkwijzen en mogelijkheden van de beroepsgroepen zijn echter verschillend. Tijdens de eerdere studiedagen over Pediatric Condition Falsification/Münchhausen by Proxy bleek dan ook dat er grote behoefte was aan concrete handvatten. 
Daarom organiseert SaHa Communicatie dit voorjaar opnieuw een themabijeenkomst over PCF/MbP. ’s Ochtends leert u onder meer hoe u het beste een dossier kunt opbouwen en zal het handelingskader PCF/MbP worden toegelicht. Deze handreiking is opgesteld na overleg van diverse betrokken partners, zoals Veilig Thuis, NFI, OM, Raad voor de kinderbescherming en kinderartsen, en biedt een stappenplan voor zorg- en justitiepartners. In de middag kunt u kiezen uit diverse interactieve sessies over bijvoorbeeld samenwerking met politie en nazorg en revalidatie.

Tijdens deze studiedag leren deelnemers onder meer:
- wat we precies verstaan onder PCF/MbP
- wat deze vorm van kindermishandeling zo complex maakt;
- hoe zij het beste een dossier kunnen opbouwen en verslag kunnen leggen, zodat het dossier ook voor een eventuele gerechtelijke procedure de juiste en voldoende informatie bevat;
- wat de voorwaarden zijn voor samenwerking tussen zorg- en justitiepartners;
- wanneer & hoe zij het beste kunnen samenwerken met ketenparters -  ze krijgen daarvoor concrete handvatten o.b.v. het handelingskader PCF;
- hoe ze het beste in gesprek kunnen gaan met slachtoffers, met daarbij aandacht voor het creëren van veiligheid voor het kind, omgaan met loyaliteit naar de ouders, en rekening houdend met het juridische proces;
- wat te doen bij een vermoeden van PCF;
- wanneer Veilig Thuis erbij te betrekken en wat er vervolgens gebeurt na een melding bij Veilig Thuis;
- welke (na)zorg, revalidatie en begeleiding slachtoffers van PCF nodig hebben, en wat je kunt betekenen voor de slachtoffers.

Daarnaast deelt een ervaringsdeskundige haar verhaal en geeft zij concrete tips met betrekking tot signaleren, bespreken en (na)zorg.

Er wordt een brede groep deelnemers uit zowel de gezondheidszorg & hulpverlening als politie & justitie aangeschreven om contacten en samenwerking tussen verschillende beroepsgroepen te stimuleren. 

(Mini)symposium
Bestand  
SaHa Comm_Programma MbP.pdf7-3-2017 10:42167 KB
319
- Vroegboektarief: bij aanmelding vóór 22 april: € 299,- p.p. ex btw.
- Collegakorting: bij gelijktijdige aanmelding van collega's van dezelfde organisatie, betaalt de eerste deelnemer het volledige tarief en elke collega ontvangt een korting van € 20,-.
Tijd10:00 - 16:15
LocatieSoesterberg (NL) (Toon kaart)

NB SaHa Communicatie/SaHa Hoogsensitief houdt per 1 januari 2023 op te bestaan.

Akkerdreef 311
2723 XX
Zoetermeer
06-37418910