Opleidingen details PAO Psychologie

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Trauma bij (mensen met een) verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid (ID nummer: 283124)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie123-11-2017 t/m 2-5-2021
K&J/OG opleiding - behandeling 103-11-2017 t/m 2-5-2021
K&J/OG opleiding - diagnostiek23-11-2017 t/m 2-5-2021
K&J/OG opleiding - extra literatuurstudie03-11-2017 t/m 2-5-2021
K&J/OG opleiding - overige taken03-11-2017 t/m 2-5-2021

Aanhoudende klachten zoals plotseling optredende agressie, slaapproblemen, depressieve klachten, sterke angsten, lichamelijke klachten en contactproblemen kunnen het gevolg zijn van onverwerkte ingrijpende gebeurtenissen. Mensen met een verstandelijke beperking worden vaker blootgesteld aan ingrijpende negatieve gebeurtenissen dan mensen met een gemiddelde begaafdheid. Vanwege de beperkte cognitieve en adaptieve vaardigheden is het moeilijker om zulke ervaringen goed te verwerken. Stoornissen zoals PTSS (posttraumatische stress stoornis), die hier het gevolg van kunnen zijn, komen daarom veel voor bij deze doelgroep. Veelal worden ze echter vaak niet onderkend en dus niet behandeld. Het gevolg? Onnodige lijdensdruk en hoge maatschappelijke kosten.

In deze cursus leer je hoe je traumagerelateerde klachten kunt herkennen en classificeren. Deelnemers maken kennis en leren werken met de ADIS-C-LVB-sectie PTSS (Mevissen, Didden, & de Jongh), een nieuw klinisch interview waarmee potentieel traumatische gebeurtenissen en daaraan gerelateerde klachten in kaart worden gebracht. Onderzoek wijst uit dat het interview valide en betrouwbaar is om PTSS bij LVB jeugdigen te diagnostiseren. De resultaten van lopend onderzoek naar de toepassing bij  LVB volwassenen zijn veelbelovend. Voor jonge kinderen en cliënten met ernstigere verstandelijke beperkingen is er een variant voor ouders of verzorgers.

Verder leer je welke mogelijkheden er zijn om traumagerelateerde klachten bij deze doelgroep te behandelen zodat je kunt verwijzen naar passende gespecialiseerde hulp.

Na afloop van deze cursus

  • kun je bij mensen met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid traumagerelateerdeklachten inventariseren, met behulp van een nieuw klinisch interview
  • ken je gerelateerde stoornissen
  • kun je PTSS diagnosticeren
  • weet je hoe je cliënten kun verwijzen voor specialistische behandeling van traumagerelateerde klachten.
uitsluitend academici
Cursus
 Verdiepend
8
20
ja
595
12
toetsing en evaluatie
Orthopedagogen en psychologen, die werken met verstandelijk beperkte of zwakbegaafde cliƫnten (IQ<85). Het kan gaan om uiteenlopende praktijksettingen zoals de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, de GGZ, forensische instellingen, verslavingszorg, dak- en thuislozenzorg, speciaal onderwijs.
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieOnbekend

PAO Psychologie richt zich op postacademisch onderwijs: vakinhoudelijke na- en bijscholing op het gebied van de gedragswetenschappen. Onze klanten zijn vooral professionals met een universitaire vooropleiding op dit gebied: psychologen, pedagogen, psychotherapeuten, psychiaters. Bij veel cursussen is de doelgroep breder en zijn ook psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, leerkrachten en begeleiders welkom.

 

Keurenplein 41/ A163
1069 CD
Amsterdam
Keurenplein 41 /A163
1069 CD
Amsterdam
085-4879310
Selecteer een bestand aub.