Opleidingen details Klinische Farmacie Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Veranderingen in farmacokinetiek (ID nummer: 283009)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Cursus ZA44-5-2017 t/m 3-5-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het betreft een nascholing over veranderingen in farmacokinetiek, die relevant kunnen zijn voor het doseren en kiezen van medicatie. De scholing is gericht op apothekers die hiermee in het dagelijks leven in aanraking kunnen komen en bedoeld voor maximaal 56 deelnemers. Het is een multidisciplinaire nascholing die bestaat uit drie gedeelten.

In het eerste uur zal ziekenhuisapotheker Arne Risselada de leverfunctiestoornissen bespreken. In dit uur komen de leverenzymen aan bod, en wat het betekent wanneer deze verhoogd zijn, daarnaast wordt ingegaan op leverfunctiestoornissen t.g.v. medicatie, en welke consequenties leverfunctiestoornissen voor medicatie kunnen hebben.

In de volgende twee uur zal ziekenhuisapotheker Hans Mulder de farmacogenetica bespreken. Er wordt een inleiding gegeven op het vakgebied farmacogenetica, met als doel het bieden van handvatten rondom het interpreteren en toepassen van farmacogenetica door apothekers.

Tot slot zal internist-nefroloog Eltjo de Maar in het laatste uur de nierfunctiestoornissen bespreken, en de consequenties hiervan voor het doseren en kiezen van medicatie. Vanzelfsprekend zal er voldoende casuistiek in de presentaties zitten en heeft de scholing een sterk interactief karakter.

Leerdoelen:

* de deelnemers kunnen in beperkte mate vaststellen wat voor leverfunctiestoornis het betreft wanneer ze labuitslagen krijgen en kunnen de gevolgen hiervan voor medicatie inschatten.

* de deelnemers krijgen inzicht in de farmacogenetica en krijgen handvatten hoe ze hiermee in de praktijk aan de slag kunnen gaan.

* de deelnemers krijgen meer inzicht in wat de consequenties van nierfunctiestoornissen voor medicatie kunnen zijn en hoe ze hier in de praktijk mee om kunnen gaan.

 

openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers
plenaire lezing, interactief
150
56
meer inzicht krijgen in leverfunctiestoornissen, de betekenis van de leverenzymen, en de consequenties van de leverfunctiestoornissen voor medicatie.
meer inzicht krijgen in de farmacogenetica en praktische handvatten krijgen om de resultaten te interpreteren en met farmacogenetica aan de slag te kunnen gaan.
meer inzicht krijgen in nierfunctiestoornissen en het belang daarvan voor het doseren van medicatie
Nee
1e uur: leverfunctiestoornissen. betekenis van de leverenzymen, leverfunctiestoornissen t.g.v. medicatie, consequentie van leverfunctiestoornissen voor het doseren en kiezen van medicatie.
2e en 3e uur: farmacogenetica. inleiding in de farmacogenetica, interpretatie van resultaten en praktische handvatten krijgen voor de toepassing er van.
4e uur: nierfunctiestoornissen. achtergrond van verschillende nierfunctiestoornissen, de rol van medicatie bij het ontstaan van nierfunctiestoornissen, en de consequenties voor het kiezen en doseren van medicatie.
Dr. Arne Risselada, ziekenhuisapotheker-epidemioloog, klinisch farmacoloog
Dr. Hans Mulder, ziekenhuisapotheker
Dr. Eltjo de Maar, internist-nefroloog
Ja
Tijd13:00 - 17:30
LocatieAssen (NL) (Toon kaart)

Tijd13:00 - 17:30
LocatieAssen (NL) (Toon kaart)

Ziekenhuisapotheker-Epidemioloog-Klinisch Farmacoloog. Vanuit onze specialisatie in psychofarmacologie willen we vanuit de afdeling Klinische Farmacie nascholingsbijeenkomsten organiseren voor huisartsen, apothekers, specialisten ouderengeneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten en geriaters.

Europaweg-Zuid 1
9401 RK
Assen
0592-325738