Opleidingen details Vereniging Kritische Ontwikkelingsbegeleiding
basisopleiding Kritische Ontwikkelingsbegeleiding methode Hendrickx (ID nummer: 282954)
 (3) 

Beoordeling per persoon

 20-10-2018
Een hele boeiende en verhelderende opleiding, die een grote bijdrage heeft op het pediatrisch vakgebied van de kinesitherapie.
 10-5-2018
Tevreden
 8-5-2018
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch204-5-2017 t/m 31-12-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

INFO: Niveau II : Basiscursus groep 2017 (betaling via KMO-portefeuille mogelijk)

Doelgroep:

Iedere cursist die geslaagd is voor het examen van de introductiecursus, mag deelnemen aan de basisopleiding.

 

Inhoud:

In tegenstelling tot de introductiecursus is de basisopleiding een praktische opleiding die voorbereidt op het concrete kritische begeleidingswerk. Na de introducerende ‘theorie van de praktijk’ wordt nu werk gemaakt van ‘de praktijk van de theorie’, om te komen tot een optimale toepassing.

De cursisten leren er de praktijk van de ‘Kritische Ontwikkelingsbegeleiding’: lichaamswerk (tonusregulatie – sensomotorische organisatie – lichaamspraktognosie), veldstructuren, strategische dynamiek, objectstructuren, kinesiognostisch lezen en rekenen. Voor elk van deze thema’s wordt een groot aantal zorgvuldig opklimmende oefenideeën met gevarieerde individuele kritische toepassing voorgesteld en uitgewerkt. Nauw verbonden hiermee is het herkennen en correct interpreteren van de lichaamstaal.

Zeer belangrijk is de inleiding tot de persoonlijke probleemanalyse en –synthese, die de basis en de leidraad vormen voor elke individuele kritische begeleiding.

 

Beroepsgroep
Accreditatie Pro-Q-Kine
FJP Hendrickx
Hilde Custers
Tine Steel
Ilse Vanroose
Leen Petit
Danny Stylman
120
2900
 
4-5-2017 t/m 28-4-2018
Tijd09:30 - 16:15
LocatieMalle (BE) (Toon kaart)

 Vereniging Kritische Ontwikkelingsbegeleiding
 (137) 

De Kritische Ontwikkelingsbegeleiding is een persoonsgerichte vorm van individuele hulpverlening die al meer dan 50 jaar constant in ontwikkeling is. De methode streeft ernaar de overbelaste, overspannen en functioneel ontredderde persoon op een systematische, efficiënte en zeer individuele manier te helpen zijn natuurlijke lichamelijkheid en zijn persoonlijk evenwicht terug te vinden en te bewaren.
De omvattende visie van de Kritische OntwikkelingsBegeleiding wil rekening houden met alle aspecten die het menselijke gedrag bepalen. Tegelijk is de methode zo verfijnd uitgewerkt dat ze als universele achtergrond kan dienen voor het situeren, begrijpen en beïnvloeden van het gedrag van elke individuele persoon.
De Kritische Ontwikkelingsbegeleider benadert de mens als een persoon-in-ontwikkeling, die zelf bepaalt hoe en wanneer hij/zij zich aanpast aan de kenmerken, veranderingen en actuele eisen van de omgeving. De klemtoon wordt gelegd op de persoon die zelfstandig functioneert en daarbij zichzelf in stand houdt en zich op eigen initiatief ontwikkelt in een natuurlijke, materiële, tijdruimtelijke en sociale wereld.
Deze visie op de persoon als autonoom gedragssysteem houdt in dat ‘opvoeding’ begrepen moet worden als een individueel passende begeleiding van de persoonlijke, van binnenuit bepaalde levensdynamiek. Vandaar het beklemtoonde gebruik van de termen "begeleiding" en "begeleider". Met ‘kritisch’ wordt bedoeld dat de begeleiding op elk moment ‘individueel passend’ gepland en georganiseerd wordt.
Kritisch begeleiden betekent dan dat men altijd principieel vertrekt van wat de persoon actueel is en kan, niet van wat hij/zij zou moeten zijn en kunnen. Men toont respect en geduldig begrip voor (storende) tekortkomingen en onvermogen. Dat betekent dat de ontwikkelingsbegeleider altijd vertrekt van ‘haalbare uitdagingen’ die passen bij de actuele leefsituatie, de zingeving en de prestatiebekwaamheid van de begeleide persoon.
Deze realistische visie op de menselijke persoon biedt een omvattend transdisciplinair denkkader dat geschikt is als verbindende context en inspirerende werkhypothese voor het plannen en het evalueren van een coherente persoonsgerichte hulpverlening via de complementaire inbreng van de verschillende specialisten uit het begeleidingsteam.

Plankeweidevoetweg 2
3500
Hasselt
0472 292324