Opleidingen details Euregionaal Congresburo / Centrum voor Educatie en Supervisie
Congres - Hoogbegaafdheid - 2e editie (ID nummer: 282416)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog226-9-2017 t/m 25-9-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Het jaarlijks congres over hoogbegaafdheid vindt dit jaar plaats in Utrecht.

Wie hoogbegaafd is, is niet alleen heel intelligent. We spreken pas van hoogbegaafdheid als een kind, behalve een (heel) hoog IQ, óók over een creatief brein en een groot doorzettingsvermogen beschikt. Deze kinderen zijn meesters in "out of the box"-denken en hebben qua intellectuele ontwikkeling een grote voorsprong op leeftijds- en klasgenoten. Dat is natuurlijk heel mooi. Maar het is niet alléén maar fijn wanneer kinderen hoogbegaafd zijn.

Zo moeten ze op school en thuis wel de juiste uitdaging ervaren. Krijgen ze die niet, dan gaan ze met een beetje pech onderpresteren en kunnen ze gedragsproblemen ontwikkelen. Maar hoe kom je dan tegemoet aan hun onderwijsbehoeften? En hun sociale behoeften? Door hun ontwikkelingsvoorsprong worden ze immers vaak niet begrepen door hun leeftijdsgenoten.

Ook is niet altijd duidelijk of een kind hoogbegaafd is. Hoe zie je dat? Want soms lijkt hoogbegaafdheid wel erg op bijvoorbeeld autisme. En wat als een kind een groot verschil tussen verbale en performale intelligentie laat zien? 

Op dit congres delen vooraanstaande wetenschappers en ervaren uitvoerend werkers hun inzichten en werkwijzen met betrekking tot deze en vele andere vragen over hoogbegaafdheid met de deelnemers.

 

Na deelname aan dit congres weet je:

  • Wat de kenmerken van hoogbegaafheid zijn;
  • Wat de belangrijkste uitgangspunten voor de didactische, pedagogische en sociaal-emotionele begeleiding van hoogbegaafden zijn;
  • Wat de onderwijsbehoeften van hoogbegaafde leerlingen zijn en hoe je daar je onderwijs op afstemt;
  • Wanneer je een hoogbegaafd kind wel en niet naar een plusklas laat gaan, (zo ja) wat je hem of haar daar dan laat doen en hoe je dat organiseert;
  • Hoe en waarom hoogbegaafden gedragsproblemen ontwikkelen en wat je daaraan kunt doen;
  • Hoe je werkt met hoogbegaafde kinderen / volwassenen met autisme;
  • Hoe je een discrepantie tussen het verbale en performale IQ bij hoogbegaafden vaststelt middels testen;
  • Hoe je aan psycho-educatie kunt doen bij hoogbegaafden, hun ouders en hun leeftijdsgenoten.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)KNMG-GAIA
1 2 3 4 5 6 7
Dit congres is bedoeld voor iedereen met een hbo- of academisch werk- en denkniveau die beroepsmatig te maken heeft met hoogbegaafden. Bijvoorbeeld onderwijsprofessionals zoals leerkrachten / docenten, intern begeleiders, onderwijsadviseurs, zorgcoordinatoren, schoolmaatschappelijk werkers en schoolpsychologen. Maar ook hulpverleners zoals (kinder- en jeugd)psychologen, orthopedagogen, jeugdzorgwerkers, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, (sociaal) psychiatrisch verpleegkundigen, kindercoaches, enzovoort.
 Inleidend
 Verbredend
 Verdiepend
20
300
ja
Hoofdniveau
Jeugd
Tijd10:00 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Aanbieder van studiedagen, symposia, congressen, cursussen, workshops en trainingen op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs.

De Mandel 2a
6227 CS
Maastricht
043-2057962