Opleidingen details KNMG Districten
Lastig gesprek met een collega? Hoe doe je dat? (ID nummer: 280365)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3221-3-2017 t/m 20-3-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Lastig gesprek met een collega? Hoe doe je dat?
Het gesprek aangaan hoort bij Optimaal Functioneren

De KNMG verbindt drie speerpunten van beleid: optimaal functioneren, ABS-artsen en openheid over fouten en incidenten. Het bindende element is het vroeg ondervangen van signalen van ongewenst gedrag en deze met elkaar bespreken om tijdig steun te kunnen bieden en afglijden te voorkomen. Hiervoor dienen vanuit de KNMG als dragers: het basisdocument Optimaal functioneren van artsen, de roadshow Openheid na incidenten en het programma ABS-artsen.

Artsen vinden het aangaan van zo’n gesprek heel lastig. Er is ook geen landelijk steunpunt of specifieke training o.i.d. voor. De KNMG wil deze lacune opvullen:

Awareness creëren onder artsen: wat doe ik zelf om collega’s zo goed mogelijk te laten functioneren, wat doe ik als ik geconfronteerd wordt met een collega die disfunctioneel gedrag vertoont?

Concrete gespreksondersteuning bieden: hoe ga je het gesprek aan?

Om er een samenhangend geheel van te maken, awareness te creëren en ondersteuning te bieden aan artsen worden drie filmpjes gemaakt met als onderliggende casuïstiek de drie speerpunten van beleid. Deze filmpjes komen online en leiden naar een webpagina met gespreksondersteuning, tips en verwijzingen, waar we de input van federatiepartners bij zullen benutten. Tevens kunnen de filmpjes worden benut voor een debatreeks in de districten en voor een eventueel te ontwikkelen e-learning. Daarnaast worden ze vrij beschikbaar voor artsen en trainers die hiervan gebruik kunnen maken.

Voorwaarde voor slagen is dat we een heel professioneel, aansprekend en direct op de praktijk aansluitend pakket ontwikkelen. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met verschillende partijen, waarbij de keuze is gevallen op PodiumT. PodiumT maakt taboes, dilemma’s en sociale problematiek zichtbaar en bespreekbaar met behulp van multimedia-, communicatie-, theater- en audiovisuele concepten en technieken. De organisatie is goed geïnvolveerd en heeft een goede reputatie in de medische wereld. Tevens betrekken we een deskundige voor de noodzakelijke kennis en kunde op het gebied van feedback geven en een goede link met de artsenwereld/artsentaal. 

‘Leren door te doen en te zien’ is een belangrijke functie van de theaterinterventie die PodiumT. Hiermee zijn we in staat concreet inhoud en verdieping te bieden aan onze achterban in de KNMG-districten.

Om de theaterinterventie te realiseren is voor samenwerking met de KNMG-districten gekozen.

Om de kwaliteit van de gezondheidszorg  te behouden én te verbeteren moeten we continu werken aan het zo optimaal mogelijk functioneren van artsen. En elkaar behoeden voor afglijden. Daar hoort dat lastige gesprek met een collega bij.

KNMG Districten organiseren samenwerking met de KNMG en PodiumT een avond over dit onderwerp. Met acteurs die situaties naspelen in interactie met de zaal. Met herkenbare voorbeelden en do’s en don’ts bij deze gesprekken.

Programma:

30 minuten
Inleiding door Eric van Wijlick, beleidsadviseur KNMG
Eric zal het KNMG beleidsdocument Optimaal Functioneren toelichten.

45  minuten
Theater interventie PodiumT (www.PodiumT.nu)

45 minuten
Na de theater interventie kunnen vragen en praktijk situaties nader worden besproken en uitgewerkt

 



 

(Mini)symposium
Bestand  
Optimaal functioneren - programma.docx7-2-2017 16:2132 KB
Uitnodiging Spaarne Amstel 27022017.docx17-3-2017 10:09820 KB
 
0
Tijd19:00 - 22:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

Tijd19:30 - 21:45
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd19:00 - 22:00
Locatie''s-Hertogenbosch (NL) (Toon kaart)

Tijd19:45 - 22:00
LocatieHaarlem (NL) (Toon kaart)

   

Postbus 20051
3502 LB
UTRECHT
0884404216