Opleidingen details Plegan Opleidingen
oriëntatie cursus verpleegkunde en antroposofie’ (ID nummer: 279937)
 (0) 
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Antroposofische Zorg6015-3-2017 t/m 14-3-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Accreditatieaanvraag voor de oriëntatie cursus ‘verpleegkunde en antroposofie’ georganiseerd door Plegan Opleidingen

Aanvraag voor accreditatie van 60 punten.
Een scholing van tien lesdagen van 9.30 – 16.30 uur, lesschema’s zie bijgesloten moduul hoofdstuk 7
Doelgroep: verpleegkundigen nivo 4 en 5 en verzorgenden nivo 3.
Voor de doelstellingen verwijzen we naar de moduul hoofdstuk 4
De relatie met de CanMEDS competenties worden beschreven in de moduul hoofdstuk 6a

Korte leerinhoud:

In deze cursus wordt  verpleegkunde in theorie en praktijk verbreedt en verdiept met antroposofie. Antroposofie is een mens- en wereldvisie, ontwikkeld door Rudolf Steiner  (1861-1925) Wij verbinden dit met huidige verpleegkundige en maatschappelijke ontwikkelingen

In 10 lesdagen werken we uit aan de hand van de volgende onderwerpen

Positiebepaling van de verpleegkundige in de huidige tijd waarin de gezondheidszorg zich specialiseert en tevens individualisatie op de voorgrond staat. De verpleegkundige is een samenwerkingspartner in interdisciplinaire samenwerkingsverband en kan als professional in de gezondheidszorg op zijn eigen werkplek dit vanuit bevlogenheid en compassie vorm geven. (Schaufeli, 2011) Besproken worden ook vervolgscholing en het behouden van de BIG-registratie, het kwaliteitsregister en over de verpleegkunde en haar opleidingen zijn georganiseerd in Nederland. De mogelijkheden van lidmaatschap van vereniging en vakbond. Want verpleegkundigen zullen samen maar ieder op eigen wijze het beroep inhoud geven en verder ontwikkelen. 
Het verpleegkundig beroepsprofiel uitgewerkt vanuit antroposofie heeft als basis het reguliere beroepsprofiel. Het hanteert drie kernbegrippen: verzorgen, bemiddelen en begeleiden. Deze drie begrippen worden in de lessen uitgewerkt. Het onderzoek van Machteld Huber ( BMJ, 2011) (Huber, 2011) haar definitie van gezondheid, gebaseerd op de zes pijlers van positieve gezondheid, onderbouwt deze drie begrippen.
De belevingsgerichte zorg (Kruithof, Nooijer de, Gier de, & Klingeman, 2013) gaat uit van het eigen ritme van de patiënt. We belichten het ritme vanuit perspectief van de 24 uur, de week, maand en jaar. En hoe het ritme in de dagelijkse zorg als interventie ingezet kan worden ter bevordering van de vitaliteit en het zelfmanagement (Ursum, Mieke, Heijmans, Cardol, & Schellevis, 2011)
De wereld, maar ook wij zelf, bestaan uit aarde, water, lucht en vuur. Je kunt de mens beschrijven als een individualiteit, met psychosociale aspecten, vitaliteit en een fysiek lichaam (Baart & Grypdonck, 2008). Deze viergeleding wordt uitgediept in relatie tot het verpleegkundig beroep. We werken dit uit in casuïstiek en uiteindelijk reflecteert de cursist op zijn eigen beroepsmatig handelen vanuit deze viergeleding.
Waarnemen vanuit fenomenologie. (Gelder van, 2004) Dit wordt aangereikt om zowel de zieke mens als jezelf als beroepsbeoefenaar beter te kunnen waarnemen en een juiste interventie op het juiste moment te kunnen inzetten.
In het kader van gezondheidsinstandhouding en om het zelfgenezend vermogen van de mens te ondersteunen, zetten we antroposofische zelfzorg geneesmiddelen in. We bespreken achtergrond, bereidingswijze en gebruik. In de praktijk lessen leren we de volgende vaardigheden aan:

een applicatie die oa de stoelgang bevorderd(vochtig/heet kamillebuikkompres)
citroen-kuitwikkels om koorts af te leiden.(koorts wordt erkent als ondersteuning van zelfgenezing en immuunsysteem).
de voetinwrijving met koperzalf (oa voor ondersteuning bij inslaapproblemen).

Tijdens het aanleren van deze vaardigheden is de presentie theorie, beschreven door Mieke Grijpdonk en Andries Baart ons uitgangspunt. (Baart & Grypdonck, 2008)

Deze vaardigheden zijn beschreven in het richtlijnenboek uitwendige therapieën, (Emous, Hees, Willink

Cursus
Bestand  
2017 01 OC module voorjaar 2017 defdef.docx2-2-2017 17:22417 KB
 
850,-
15-3-2017 t/m 24-5-2017
Tijd09:30 - 16:30
LocatieDriebergen-Rijsenburg (NL) (Toon kaart)

 Plegan Opleidingen
 (6) 

Stichting Plegan Opleidingen wil de antroposofische zorg bevorderen. Dit doet zij door cursussen en opleidingen aan verzorgende en verpleegkundigen aan te bieden vanuit de antroposofie. Zij leidt verpleegkundigen op tot antroposofisch verpleegkundigen en biedt bij- en nascholing aan om antroposofisch verpleegkundigen goed geschoold te houden en de antroposofische verpleegkunde verder te ontwikkelen. Verder onderhoudt zij internationale contacten om de verpleegkunde vanuit antroposofie te blijven actualiseren en om alle ontwikkelingen op elkaar af te stemmen.

 

Vermeerstraat 17
3817 DA
Amersfoort
06-45955575