Opleidingen details Stichting Langerhans
Langerhanssymposium 2017 (ID nummer: 279235)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Zorgvragergebonden domein2Tot 31-12-2017
Professiegebonden domein8Tot 31-12-2017
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het thema van het 13e Langerhanssymposium Zin en onzin in de diabeteszorg is gekozen omdat wij merken dat er op velerlei gebied ontwikkelingen plaatsvinden die vragen oproepen.

Tot hoever mag/moet je bijvoorbeeld ophogen met het aantal eenheden insuline, hoe laag moet het LDL of de bloeddruk zijn. Welke aanpassing in leefstijl heeft nu echt zin, of moet iedereen gaan voor een jaargesprek met de gezamenlijke besluitvorming (‘shared decision making’). Soms zien we door de bomen het bos niet meer en vragen we ons af of zo’n gezamenlijke besluitvorming echt zinvol is in een praktijk met lage compliance, soms grote sociaaleconomische achterstand of waar de patiënt juist via media allerlei andere boodschappen dan de uwe hoort. Er wordt gewerkt aan de nieuwe NHG-Standaard DM2: hierover wordt informatie gegeven. Daarnaast zullen we de zin en onzin in allerlei leefstijlprogramma’s aan de orde stellen.

Leerdoel uitgewerkt per onderwerp.

BMI>35: heeft het behandelen met heel veel eenheden insuline wel zin. Wanner wel en wanner niet. Direct in de praktijk toepasbare adviezen.

LDL en cholesterol: wat is nu belangrijker LDL of HDL en hoe gaan we in de praktijk hier mee om. En wanneer is gebruik van een statine dringend gewenst, wanneer kan daarover gediscussieerd worden (bijna nooit, maar toch) en wat is de plaats van nieuwe groep cholesterolverlagers als evolocumab. Direct in de praktijk toepasbare kennis.

Lab. aanvragen: inzicht krijgen in afkapwaarden, methoden van bepaling met al hun valkuilen. Zin en onzin van veel aanvullend onderzoek bij DM 2 zoals een ALAT, elektrolyten, Hb en bijv. TSH. Verhogen van de kwaliteit van lab. aanvragen door betere kennis en schrappen van overbodig onderzoek.

Van jaarcontrole naar jaargesprek: een debat over haalbaarheid en resultaten van zo’n verandering in controle beleid. Met de kanttekening dat het maar de vraag is of dit bij bijv. achterstandspopulaties een werkbare optie is. Wat tip en beperkingen voor de praktijk.

Bloeddruk hoe lager hoe beter? Kanttekeningen bij  een studie als de SPRINT. Wanner wel en niet toepassen in de dagelijkse DM2 praktijk. Direct te gebruiken voor een nog doelmatiger tensiebeleid.

Keer Diabetes om. Inzicht geven in stand van zaken van voeding gericht om diabetes in remissie te krijgen middels dieetinterventie. Tips, zekerheden en onzekerheden, maar ook direct toepasbare adviezen voor de praktijk.

Is bewegen beter: een kanttekening of bewegen niet beter is dan alle voedingsadviezen. En hoe dan de praktische aanpak voor de dagelijkse praktijk.

NHG de Nieuwe Standaard: wat gaat er veranderen. Kortom direct toepasbare behandel- en cotrole-adviezen op grond van nieuwe evidence.

Bestand  
Programma DEF.docx1-3-2017 18:0714 KB
155
Hoofdniveau
Zorgvrager gebonden domein
Professie gebonden domein
22-6-2017
Tijd9:00 - 17:00
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)

20-6-2017
Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

onderwijs op het gebied van diabetes, voor professionals door professionals

Bergweg 153A
3707AC
Zeist
Bergweg 153
3707AC
Zeist
06-57994649