Opleidingen details Cure & Care Development
Rouw en verliesverwerking bij kinderen en jongeren: diagnostiek en behandeling (ID nummer: 278451)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Nascholingscursus - contacturen613-4-2017 t/m 12-4-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Jaarlijks verliezen ca. 6.500 kinderen en jongeren een ouder. Dit betekent dat er in Nederland er ongeveer 34.000 (half)wezen zijn in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Grote (inter)nationale chortstudies laten zien dat de meeste kinderen over de veerkracht lijken te beschikken om, met steun en hulp vanuit hun omgeving, een ingrijpend verlies te kunnen verwerken. Specifieke op de rouwgerichte hulp lijkt dan niet nodig. Er is echter ook een kleine minderheid die ernstige psychologische problemen ontwikkelt en die waarvoor wel professionele hulp geïndiceerd is. Zij kunnen naast onder andere stemmingsstoornissen en PTSS, ook specifieke rouwgerelateerde klachten ontwikkelen. Het blijkt dat er sprake is van overlap, maar dat de drie stoornissen ook een eigen fenomenologie kennen. Deze specifieke rouwgerelateerde klachten zijn in de appendix van de DSM-5 opgenomen als Persistent Complex Bereavement Disorder (PCBD) en worden gekenmerkt door een pijnlijk verlangen naar de overledene, het niet kunnen accepteren van de dood, ongeloof en gewijzigd wereldbeeld.

Interventies voor PCBD zijn nog nauwelijks onderzocht. Onderzoek laat zien dat interventies gebaseerd op cognitief gedragstherapeutische principes gunstige effecten hebben. Het behandelprotocol RouwHulp is hiervan een voorbeeld.

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Jeugdzorg pedagoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Jeugdzorg psycholoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3
Drie of meer fases van het gedragstherapeutisch proces, of
 behandelplan nagaan of evidence based protocol bestaat; bij afwijking daarvan dit beargumenteren
 hulpvraag en behandeldoel
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 klachtinventarisatie + DSM classificatie en diagnose
 observaties en meetinstrumenten
 terugvalpreventie
 therapeutische houding en/of therapeutische relatie (non-specifieke variabelen)
 voorlichting over ziektebeeld en behandeling
 wetenschappelijke evidentie
academici en HBO-ers
Workshop
 Inleidend
8
25
ja
€ 310,- (inclusief het boek: ‘Spuij, M. (2017). Rouw bij kinderen en jongeren. Amsterdam: Nieuwezijds syllabus, koffie/thee en lunch)
6
Geen toetsing, wel evaluatie
CRKBO
ISO
Hulpverleners die in hun werk te maken krijgen met rouwverwerking(sproblematiek)
 
Hoofdniveau
CGt bij-/nascholing
Cogn.gth.werker bij-/nascholing
Tijd10:00 - 17:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Cure & Care Development (CCD) biedt een breed scala aan hoogwaardige kennis, voor zowel zorgprofessionals als bedrijven en ZZP'ers

Als je zorg nodig hebt, hoop je de zorgverlener te treffen die jou goed kan helpen. Die jou behandelt op basis van de laatste inzichten in de zorg en evidence based behandelingen. CCD biedt gedegen opleidingen aan zorgprofessionals die hun vak meer dan serieus nemen en zich willen blijven ontwikkelen.

Onze kernwaarden zijn leidend in ons doen en laten: wij zijn verbindend, ontwikkelingsgericht en vinden passie in ons werk vanzelfsprekend.

Naast het aanbod van gedegen opleidingen van gerenommeerde docenten, vinden we het minstens zo belangrijk dat de deelnemers onze service als uitmuntend ervaren. Hier besteden wij dan ook veel aandacht aan en we blijven onszelf continu evalueren en waar mogelijk verbeteren.

Oude Oeverstraat 120, etage 3
6811 JZ
ARNHEM
026 368 44 11