Opleidingen details ZonMw
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2017 (ID nummer: 278103)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 366-4-2017 t/m 5-4-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) heeft tot doel het gebruik van beschikbare geneesmiddelen effectiever, veiliger en doelmatiger in te zetten. Hiervoor wordt infrastructuur opgezet, onderzoek uitgezet en worden initiatieven gestimuleerd die ervoor zorgen dat kennis over het gebruik van beschikbare geneesmiddelen (sneller) in de praktijk beschikbaar komt en daadwerkelijk wordt gebruikt. Het GGG-congres heeft tot doel de kennisuitwisseling over goed gebruik van geneesmiddelen te stimuleren en verschillende partijen met elkaar in contact te brengen om eventuele samenwerking te bevorderen.

Donderdag 6 april 2017 organiseert ZonMw het vijfde jaarlijkse GGG-congres met als thema: Kennis van nu, inspiratie voor morgen. Op het brede gebied van farmacotherapie vinden nieuwe en snelle ontwikkelingen plaats. Op meerdere plekken in het speelveld werken diverse partijen hieraan samen. Wat moeten we in Nederland doen om die innovatie mogelijk te maken? Op welke wijze gaan we die veranderingen in de klinische praktijk doorvoeren? De resultaten van nu bieden kennis en handvatten om mee aan de slag te gaan en biedt inspiratie voor de toekomst om hier naar toe te werken. Tijdens deze congresdag wordt hier vanuit diverse kanten en gebieden aandacht aan besteed.

De dag start plenair, met een presentatie van prof.dr. Jeroen Geurts, per 1 januari 2017 de nieuwe voorzitter van ZonMw. Jeroen Geurts is hersenonderzoeker en hoogleraar Translationele Neurowetenschappen (VUmc). Hij zal zijn presentatie richten op de toekomst, en met name zijn visie weergeven hoe publiek/private partijen samen de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe therapieën mogelijk kunnen maken.

Na zijn presentatie zullen experts de blik op de toekomst vanuit andere perspectieven toelichten, zoals het perspectief vanuit patiënten, private investeerders, de Nationale Wetenschapsagenda en zorgverzekeraars. Hierbij staan de volgende vragen centraal: Hoe krijgen we de therapieën van de toekomst zo snel mogelijk bij de patiënt? Welke investeringen zijn daarvoor nodig? Hoe geven we de juiste stimulans aan de op handen zijnde ontwikkelingen? De aanwezigen worden bij de discussie betrokken.

De middag start plenair deel. Hier worden nieuwe concrete ontwikkelingen gepresenteerd om die innovatie mogelijk te maken vanuit het perspectief van onderwijs, infrastructuur en onderzoek.

Tijdens de congresdag vinden in drie rondes 14 verschillende workshops plaats, waarin aan de hand van de volgende onderwerpen afgeronde (GGG-)onderzoeksprojecten aan de orde komen:
Ronde 1 en 2

  • Kinderen en geneesmiddelen
  • Drug rediscovery
  • Therapietrouw
  • Medicatieveiligheid
  • Geneesmiddelen en patiënteninformatie
  • Hart- en vaatziekten
  • Zeldzame ziekten
  • Farmacogenetica
  • Ouderen en geneesmiddelen
  • Doelmatige inzet van farmacotherapie

Ronde 3
Hier komen onderwerpen aan bod die handvatten bieden om onderzoek te verbeteren.

  • Internationale samenwerking: mogelijkheden en lessons learned
  • Hoe kwaliteit van onderzoeksprojecten verbeteren? Advies van CCMO en IGZ
  • Ethische dilemma’s rondom onderzoek bij wilsonbekwamen (kinderen en ouderen)
  • Gepast gebruik van geneesmiddelen: visie vanuit ZIN, CBG en patiënten

Aan de workshops werken onderzoekers/projectleiders, artsen, apothekers, patiëntenvertegenwoordigers, vertegenwoordigers van beroepsverenigingen en landelijke organisaties mee. De inhoud van alle workshops is gericht op de dagelijkse praktijk van beroepsgroepen zoals artsen en apothekers. De onderwerpen die aan de orde komen worden belicht vanuit het perspectief van zowel patiënten, als voorschrijvers, verstrekkers, beleidsmakers, zorgverzekeraars en farmaceutische industrie.

(Meerdaags) Congres
Bestand  
Globaal overzicht Congresprogramma 2017.pdf8-2-2017 11:10381 KB
0
geen inschrijfgeld
Tijd9:30 - 17:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Met kennis werken aan een goede gezondheid voor iedereen. Daar staat ZonMw voor. ZonMw programmeert en financiert onderzoek en vernieuwing in gezondheid, zorg en welzijn, stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis en signaleert waar kennis nodig is. ZonMw heeft als belangrijkste opdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Laan van Nieuw Oost Indië 334
2593 CE
Den Haag
Postbus 93 245
2509 AE
Den Haag
070 349 51 11